Barnängen

På Åland har man lite olika alternativ för barnomsorg under skolåldern, lite beroende på vad kommunen kan erbjuda. Alla kommuner har dock skyldighet att bistå med barnomsorg om behovet finns. I de mindre kommunerna finns oron att flera av alternativen för barnomsorg, kommer att försvinna pga rationellt tänkande och majoritetsbeslut där de mindre samhällena inte får möjlighet att påverka. 
 
Lekskolor
Under 1950-talet var det ännu vanligt att de flesta kvinnor var hemma med sina barn medan männen arbetade, eftersom det inte fanns organiserad barnomsorg. Under 1960- och 1970-talet började daghem växa fram på Åland, men till en början var barnomsorgen inte i kommunal regi, istället var det föreningen Folkhälsan som startade lekskolor ute i kommunerna. Lekskolornas verksamhet kan jämföras med daghemmens, med vissa skillnader. Lekskolorna fanns kvar länge, men har med tiden ersatts av kommunala daghem.
 
Familjedagvård
Något som finns i olika form på Åland, är familjedagvård. På fasta Åland kallas personerna som arbetar med detta för Dagmammor, eftersom det ofta är kvinnor som bedriver verksamheten i sina egna hem. Dagmammorna är avlönade av kommunen. I skärgården är det vanligare att kommunen bistår med lokal och verksamheten påminner mer om lekskolor eller daghem. 
 
Barnängen
I Kökar drevs barnomsorgen genom familjedagvård, fram till 1994 då kommunen lät bygga daghemmet Barnängen i Hellsö intill Hälso- och sjukvårdsmottagningen. Barnängen har plats för ca 20 barn och kan ta emot barn från 1 år, eftersom man har anpassat lokalen även för de minsta barnen. 
 
Barnängen Kökar barnomsorg
0 kommentarer