Jennys handarbeten - june 2010

Mitt första år i Oskarshamn

Under våren 2009 letade jag på internet efter en utbildning till barnträdgårdslärare/förskolelärare på inrådan av bl.a. min mamma eftersom jag saknade kompetens och mitt arbetsavtal på lekskolan skulle gå ut i juni - 09. Jag var lite ofokuserad när jag sökte och kände att snart går ansökningstiden ut men jag hittade en utbildning och skickade in en ansökan utan att titta på vilken ort utbildningen var. Dessutom hade jag tänkt mig att studera på distans. Under sommaren kom i alla fall beskedet att jag kommit in på utbildningen som visade sig vara med Oskarshamn som distansort mot Kalmar. Det innebar att jag måste bo i Oskarshamn och gå på telebildföreläsningar från Kalmar. Det blev mycket att ordna under hösten: fixa ett studentboende och svensk identitet bland annat men nu har allt ordnat upp sig. Jag saknar det enkla livet på Sottunga mycket när jag är i Oskarshamn en längre tid. Då tänker jag ofta på hur lång tid det är tills jag får komma tillbaka. Därför njuter jag mycket nu av att få vara här hela sommaren. Samtidigt är jag glad att jag inte studerar på en större ort som t.ex. Stockholm eller Uppsala. Den sortens studentliv är jag inte intresserad av. Jag uppskattar det småskaliga och min klass är verkligen småskalig. Till hösten blir vi bara 8 st i klassen. 

Så kom jag till Sottunga

Det är flera som frågat hur det kom sig att jag flyttade till Sottunga. Jag har själv funderat över varför jag kom hit och har blivit här. Min första tid här skrev jag mycket dagbok. Hade ett tag planer på att skriva en bok om vad tiden här har betytt för mig men nu blir det en blogg istället. Ikväll hittade jag dagboken med många svar. Det hela började under år 2008. Jag var utbildad barnskötare och hade inhoppsvikariat på flera olika daghem på fasta Åland. Jag bodde i Mariehamn med sambo sen en tid och sökte fast jobb. Jag sökte alla jobb på daghem som jag såg fanns lediga, för så hade jag lärt mig att man skulle göra. Så på hösten 2008 såg jag ansökan till ett jobb som ledare för lekskolan på Sottunga. Jag tyckte att det lät bra och skickade in en ansökan. Jag hade inte räknat med att få jobbet men det fick jag. Jag valde att bo på Sottunga under veckorna då jobbade och åkte hem varje helg under höstterminen. Med tiden började jag trivas mer och mer på Sottunga och till slut saknade jag inte alls sambon i Mariehamn och under vårterminen 2009 tog förhållandet slut och jag flyttade till Sottunga helt och hållet.

En dag i skogen

Det blev sent igår kväll trots att jag var helt nykter på dansen. Men det var så trevligt att prata med alla och så dansade jag och busade med barnen. När jag kom hem vid 2-tiden hade jag med mina 7 sorters blommor som jag plockat och lade under kudden. Jag hade hoppats drömma om vem jag ska gifta mig med men så blev det inte utan istället drömde jag en mardröm. Tog en stund att lugna sig när jag vaknade men det gick över efter ett tag. Jag åt lite frukost och sen tog jag en promenad i skogen för att inspektera om det kommer bli några blåbär i år. Förra året plockade jag ju massvis med blåbär. Då plockade jag först frys full. När jag sen pratade med tanterna här på Sottunga var det flera som ville ha blåbär men som inte kunde ta sig ut i skogen så då  plockade jag åt dom också. I år är det redan en som frågat om jag plockar i år igen och det gör jag såklart. Idag när jag gick i skogen såg jag en hel del blåbärskart och att lingonrisen hade fått blommor. När jag kom ut ur skogen och ner till havet låg jag där på klippan en stund och tittade på den klarblå himlen. Fint väder idag igen! I övrigt har jag inte gjort så mycket mer idag. Vilat en stund och varit hemma bara. Jag funderade på att åka och simma men det blir imorgon istället. Nu väntar middagen och sen kanske jag tar med kaffet ut på trappan.

Midsommarfirande

Igår var det midsommarafton om nu någon skulle ha missat det. Jag började dagen med att äta lite lunch hemma och sen tig jag bilen upp till skolan och ställde den där. Sen promenerade jag till midsommarstången och var med när den skulle kläs. Först skulle det lövas band. Några plockade lövknippen från aspträd och gav till de som satt och lövade. Man lövade i grupper med 3 personer: en person gör öglor på bomullssnöre som nästa person sticker lövknippen i. Den tredje personen rullar upp lövbandet som bildas på en planka för att det inte ska bli trassligt. Sen står det personer vid stången (oftast män) och klär stången med lövbanden. På Sottungas midsommarstång sätts det också grantoppar i änden av varje rå. Tre kransar skapades också med björkris som stomme och täcktes sedan med björklöv. Segelbåtar har nästan alla midsommarstänger på Åland och den obligatoriska fäktargubben högst upp i toppen.

Efter att midsommarstången klätts åkte alla hem till sig för att äta och förbereda sig för kvällen. Jag åkte till hamnen och hämtade mitt paket som kommit med en ny telefon i. Min pappa skickade en telefon till mej så jag har något att ringa med eftersom den andra gick sönder. Sen åkte jag hem och förberedde mig för kvällen. På kvällen åkte jag upp till centrum och parkerade vid skolan och väntade på följet vid banken. Här på Sottunga har man en tradition att man går tillsammans med midsommarkronorna från centrum till stången. De som bär kronorna går först, de andra följer efter och så sjunger vi tillsammans på vägen. I år fick jag äran att bära en midsommarkrona. När vi kom fram till midsommarstången hängdes kronorna på med shackel som skruvades åt. Sen var det dags att resa stången. Detta görs enligt tradition av männen. Efter stångresningen höll kommundirektören ett midsommartal därefter sjöng vi tillsammans några sånger. Sen blev det ringdans där mestadels barnen deltog. Därefter promenerades det tills festlokalen där det blev dans och servering. En fin kväll med vacker väder och trevliga människor!

Kategori:

Arbete utomhus

Konfirmationen blev bra. Det var lite osäkert hur vädret skulle bli på söndagen men när dagen kom var det strålande sol och trevlig kaffebjudning efter konfirmationen. Efter det åt jag middag hos mormor och morfar innan jag åkte ut till Sottunga med kvällsfärjan. Den här veckan har jag börjat jobba. I måndags när jag höll på att städa en bastu tappade jag mobilen i skurvattnet. Så nu är jag utan telefon men jag ska väl klara mej med internet o IRL- kommunikation ett tag. Igår åkte jag in till staden ett par timmar där jag bland annat besökte biblioteket och så ansökte om studiemedel för nästa läsår. På kvällen när jag kom tillbaka till ön målade jag ett utedass i hamnen. Det tog några timmar så jag kom hem sent sen och var riktigt trött igår kväll. Idag har jag målat lekstugan på skolgården. Hade tänkt ta mej an utemöblerna och lekredskapen också men jag hittade inget verktyg att öppna burkarna med så jag börjar med det imorgon istället. Vädret är så vackert här nu. Varmt, soligt och inte så blåsigt som det brukar vara. Det är underbart att få arbeta utomhus när det är så fint väder.

Sommarlov

Nu har det snart gått en vecka sen jag kom tillbaka till Sottunga för ett sommaruppehåll från studierna i Oskarshamn. Det är skönt att vara här och jag känner mig lyckligt lottad som får stanna här ända till augusti när skolan börjar igen. Det är så vackert och grönskande överallt nu och människorna är lika trevliga som de alltid har varit. Igår besökte jag kommunkansliet för att prata om vad jag ska jobba med i sommar. Vi åkte och tittade på mina arbetsuppgifter, jag och kommundirektören. Sen när jag kom hem ville grannbarnen leka med mig. Vi lekte i trädgården. Det är härligt att kunna springa barfota i gräset. Idag hade jag tänkt börja jobba men vädret såg lite trist ut så jag valde att storstäda hemma istället och börja jobba på måndag morgon istället. Imorgon ska jag ta morgonfärjan över till fasta Åland och övernatta en natt hos min mamma för på söndag ska en av mina systrar bli konfirmerad.