Jennys handarbeten - february 2015

Min första trasmatta

Så blev den. Min första trasmatta.
 
Mått
Längd:
118 cm (utan fransar)
140 cm (med fransar)
 
Bredd:
75 cm
 
Material:
gulmönstrat påslakan
blå jeans
vitt lakan
turkos mattväv köpt på loppis.
 
 
 
Taggar: första handarbete matta mattrasor trasmatta vävning återbruk

Digitalisering

Tiden för enkäten hade inte alls gått ut. Man har tid på sig fram till 18.3 2015 kl 13:45 svensk tid. Det går endast att svara på enkäten en gång. Svaren kommer in anonymt men jag kan se vad enskilda personer har svarat på frågorna. Enkäten finns här.
 
För övrigt tänker jag satsa på idén. Jag tar fortsättningsvis gärna emot idéer. Kanske har ni som läser bloggen tips på vad ni vill se i butiken eller något annat. Alla förslag tas tacksamt emot.
 
Ålands näringsliv har just nu ett projekt som heter Digitalisering vilket passar så bra. Nästa vecka ska jag gå på en föreläsning om e-handel som de har.

ForLife

Förra året blev jag sponsrad av ForLife.
 
ForLife är ett projekt som har två olika funktioner. Den ena är att hjälpa människor att komma ut på arbetsmarknaden. Den andra funktionen är deras grundidé. ForLifes grundidé är att sälja produkter som är enkla, smarta och användbara till förmån för Cancerfonden. Hela överskottet går till en insamling för cancerforskning. Försäljningen sker via e-handel samt vid större evenemang. Här kan du se deras produkter. ForLife startade när flera av grundarna blev anhöriga till personer som fått cancer. De bestämde sig då för att vara med och göra skillnad inom utvecklingen av cancerforskning.
 
Nu har jag blivit kontaktad av ForLife igen. De har varit väldigt nöjda med vårt tidigare samarbete och deras insamling till förmån för cancer har nu överstigit 100 000 kr. Sortimentet i butiken har nu utökats med svarta armband med detaljer i silver och guld.
 
Bildkälla
 
Det här inlägget sponsrades av ForLife.
Kategori: Tips
Taggar: cancer forlife sponsrat sponsrat inlägg

Sista provet

Det här är en fortsättning på inlägget Vad jag vill försvinner bort.
 
Jag ser hur Anton faller ner i vattnet. Han sjunker ner mot bottnen. Snart kan jag inte längre uppfatta honom som en människa men jag kan urskilja att det är något därnere. Jag är i vattnet och försöker dyka efter Anton men kommer snabbt upp igen och är andfådd. Räddningsförsöket misslyckades.
 
Jag försöker igen. Jag kommer lite närmare den här gången, lite djupare ner i vattnet men blir tvungen att vända upp till vattenytan för att ta ny luft. Detta händer upprepade gånger.
 
Jag förstår inte varför det är så svårt. Jag ser ju Anton så klart och tydligt därnere på botten men lyckas inte nå honom. Jag försöker en gång till. Jag trampar vatten medan jag försöker att fokusera på uppgiften och samlar kraft att försöka igen. Jag tar ett djupt andetag och dyker. Jag simmar ner mot bottnen. Antons kropp syns tydligare. Jag kommer närmare och närmare. Det kan inte vara mer än en meter kvar när jag känner hur syret börjar ta slut. Då sparkar jag kraftigare med benen för att snabbare komma fram. Till slut når jag den livlösa kroppen. Jag tar tag i Antons arm och låter vattnets kraft föra mig och Anton upp till ytan. Jag orkar inte simma längre. På vägen upp känner jag att jag inte längre har luft kvar. I samma ögonblick som jag reflekterar över det plaskar det till. Jag har nått vattenytan!
 
Jag simmar anfådd mot bassängkanten med Anton i ena armen. Jag slänger upp honom kanten och försöker göra mun-mot-mun-metoden. Om Anton varit en riktig person hade han kunnat få skallskador av att bli kastad mot den hårda kanten eller dött av att det tog för lång tid att rädda honom, men Anton är inte en riktig människa. Han är en livräddningsdocka som används i utbildningssyfte.
 
Vid bassängkanten står två ledare från simlärarkursen jag deltar i. Den ena pratar medan jag anfått pustar ut vid bassängkanten. Hon säger: "Jenny, vi såg på dig när du försökte dyka efter Anton. Du försökte så många gånger. Vi trodde att du aldrig skulle klara det."
 
Sista provet
I juni 2003 var det här det sista provet på simlärarkursen. Året före höll jag på att tyna bort men det här året svängde det och börjar jag istället gå upp i vikt och få dålig kondition. Att gå simlärarutbildningen blir en tuff utmaning. Varje dag i en veckas tid tillbringar jag dagligen minst 3 timmar i bassängen och tränar simteknik, dykning och livräddning.
 
Det var min mamma som tipsade mig och simlärarkursen. eftersom deltagarna garanteras ett sommarjobb efter kursen. Kursen hade hon läst om i "Jobb på Åland".  Jag kände mig lockad eftersom jag haft simningen som ett intresse tidigare. När jag gick i åttonde klass brukade jag gå på simträning en gång i veckan. Jag tappade dock motivationen när jag tagit det svåraste märket och simläraren tyckte att jag skulle börja tävla. Jag ställde då upp i en simtävling, men märkte att tävlingar saknar mening för mig. Jag vill hellre simma av eget intresse.

Inspiration till mitt showroom

Det obestämda rummet här hemma som kallats allt från skräprummet till arbetsrummet börjar sakta få lite struktur. I över 1 års tid har saker stått på golvet i högar. Högarna är visserligen välsorterade men långt ifrån estetiskt tilltalande om man säger så.
 
När jag nu har entreprenörsplaner behöver jag något som brukar kallas för ett showroom. I ett showroom visar man upp företagets varusortiment som ett slags galleri. Jag tänker att jag bara ska ha ett litet antal av varje produkt i mitt showroom. Resten får jag ha i ett lager.
 
Mitt showroom kommer fylla flera funktioner. Dels så ska kunder kunna komma och titta på produkterna i verkligheten eftersom de inte finns i en fysisk butik (förutom hos återförsäljare). Det kommer också vara ett slags arbetsrum där jag kan få en överblick över mitt sortiment och ha en arbetsyta där jag kan sitta och skapa eller sköta arbete vid datorn.
 
Det är sånt jag tänker på när jag letar inspiration. När jag ser saker jag blir inspirerad av tänker jag inte att jag ska kopiera av det jag ser utan mer fånga essensen eller plocka ut en detalj som jag gillar och göra det på mitt sätt. Ibland tycker jag att det är intressant att se hur man kan göra saker på sätt som jag inte hade tänkt på.
 
Jag kommer att en blandning av produkter i sortimentet. Det kräver varierade förvaringslösningar. Jag har en bokhylla på kommande som jag ska fylla med olika saker, men sen kanske det även är det dags att plocka fram stegen igen. Den är bra att ha handarbeten på.
 
 
Jag behöver mer arbetsyta. Kanske ett vanligt bord som är lite djupare istället för ett skrivbord skulle vara bättre?
 
 
Eller ett hörnskrivbord. Färdigköpt eller som här i egen design enligt rummets mått. Jag skulle ha datorn på ena sidan och dess tillbehör (skrivare, högtalare m.m.) och ha den andra delen tom framför fönstret där man kan sitta och pyssla med dagsljus och utsikt.
 

En levande skärgård

Skärgården eller egentligen all typ av glesbygd hotas ständigt att avbefolkas. Som en följd av detta minskar antalet arbetsplatser och arbetstillfällena. För många innebär det att man måste flytta eller att det blir en omorganisering inom arbetet på något sätt. Det kan handla om att arbetsområdet eller arbetsuppgifterna förändras.
 
Endel försöker hitta fler ben att stå på vilket kan översättas till att man blir mångsysslare eller tusenkonstnär som det även kallas ibland. Kanske är det dit jag räknar mig?
 
Jag letar hela tiden efter olika sätt att försörja mig. Snart har jag jag jobbat med det mesta som land och hav har att erbjuda.
 
Jag har varit städare och cafépersonal på två färjor som passerar ön alla dagar.
Jag började dock min karriärsbana på Sottunga som ledare för lekskolan.
Sen blev jag vikarierande hemvårdare när jag inte var borta och studerade till förskollärare.
Då och då vikarierade jag även som städare i kommunen. Dessa jobb har återkommit då och då.
Städjobbet har jag nu haft en längre tid i kombination med andra jobb på sidan av.
Efter förskollärarstudierna återvände jag til att jobba med barn igen. Då blev det barnomsorgen igen.
 
Jag har även vikarierat fastighetsskötaren i kommunen en sommar och en annan sommar målade jag diverse byggnader på ön. Ibland känns det som att jag har testat det mesta som går. Jag har i och för sig aldrig jobbat på kommunkansliet, i butiken eller på skolan, men de ställen blir nog aldrig aktuella heller tror jag. Dock har jag gjort förslaget till nya layouten på kommuntidningen :)
 
Vart vill jag nu komma med allt det här?
 
Jo, när det känns som att jag har testat det mesta som finns då kanske det är dags för något nytt. Jag har inte tänkt flytta eller börja pendla bort. Nä, jag tänker stanna kvar på ön och göra det jag gillar bäst. Kanske kan jag göra det till ett nytt jobb?
 
Det är precis det jag vill undersöka med den här enkäten. Om ni vill får ni gärna fylla i den. Ju fler som fyller i desto bättre, så sprid gärna länken till enkäten till andra som kan vara intresserade.
Kategori: Havsform
Taggar: enkät levande levande skärgård skärgård undersökning

Se upp!

En fototriss lite från ovan. En höstutflykt för något år sedan.
 
På marken.
 
Från utsiktstornet syns stugan knappt.
 
Plötsligt kom det en helikopter!
 
Det här är min tolkning av denna veckas Fototriss.
Kategori: Fototriss
Taggar: fototriss utflykt

Virkar rutor av restgarn

Snart är jag även klar med den andra mattan: min första vävda matta. Det är bara ett par centimeter kvar att väva på den. Bilder på den får ni se när den är färdig. Det blir inga bra bilder så länge den är i vävstolen.
 
Nu när mattorna börjar bli klara återgår jag i vanlig ordning till att virka rutor av restgarn. Det här blir ännu en pläd till sommarens utställning på galleriet här på ön.
 
Väldigt brokiga färger men många gillar ju det. Förra gången jag gjorde en liknande pläd försvann den snabbt!