Jennys handarbeten - april 2012

Teckning med skuggningar

Jag har ritat vidare litegrann på min teckning. Först satt jag en stund på trappan med en kopp kaffe och ritade, men det blev kallt så jag fortsatte sen inomhus.  Jag har testat att göra skuggningar. Skuggningarna gjorde jag först med fingret och svagt med ett suddgummi men det blev inte så bra. Sen kom jag på ett tips som jag läst om i lärdigteckna-bloggen, nämligen att använda näsdukar. Jag hittade ett paket men näsdukar när jag städade idag. Det blev så mycket snyggare när jag använde en sån. Jag är nöjd med hur skogspartiet blir med skuggningar.

Dålig dag

Vädret är underbart vårväder och här är det så vackert men jag har ändå en dålig dag. Har inte tagit tag i självstudieuppgifterna, kanske imorgon på båten eller en annan dag på en annan båt så blir det av. Just nu finns det inte i min värld att få något sånt in i huvet. För mycket andra tankar som snurrar i huvet. Jag vet inte om jag är arg eller ledsen. Kanske är jag både och om man nu kan vara det? (Vad det gäller är ingenting jag kan skriva om här.) Just nu kan jag knappt prata om det som hänt. Jag finner inga ord :O

Tur att jag har fått det underbara sommarjobbet iaf som jag börjar efter midsommar. Pensionärerna har så roliga historier att berätta och är så härliga. Det borde väl muntra upp mig tycker jag. Det brukar hjälpa.

Men just idag är jag allmänt dyster.. När jag höll på att städa och gå igenom lådor i en lådhurts hittade jag mitt skissblock som jag glömt att jag hade. Pappren i blocket är tjocka och har struktur, lite som akvarellpapper. Jag började skissa på en blyertsteckning med detaljer i färgpennor. Motivet är  inspirerat av utsikten från mitt köksfönster där jag ofta sitter vid datorn och tittar ut.


Tankar i skärgården

Pappa och jag pratade igår om hur länge jag varit på Sottunga. Han hade fått för sig att det var mycket längre än vad det faktiskt är. I höst blir det 4 år sen jag kom hit för jobbet som ledare för Sottunga Lekskola. Här kan du läsa mer om hur jag kom hit. 

Efter min första sommar påbörjade jag utbildningen på Linnéuniversitetet i Kalmar. Här finns ett inlägg om det. Nu går jag min näst sista termin på förskollärarutbildningen. Sen ska jag flytta hem till Sottunga helt och hållet. Vad jag ska jobba med där är jag inte helt på det klara med. Det är ju väldigt lite barn här. Men jag får väl se vad framtiden utvisar.

Mycket har hänt under de åren jag bott på Sottunga. Människor har flyttat hit och människor har flyttat härifrån. Jag har lärt mig mer om människorna här och dess historia ju längre jag varit här. Jag tror jag har mycket kvar att försöka få klarhet i ännu ;) 

Just nu så råder det ekonomiska svårigheter vilket bl.a. har lett till att banken lagts ner och att kommunen måste ta ett lån för att reda upp ekonomin. En viktig detalj i det är att kommunens befolkning blir allt äldre. Majoriteten av befolkningen av är pensionärer vilket betyder att det inte är så många arbetstagare som bidrar med skatteintäkter + att pensionärer som kräver omsorg kostar mycket.

Endel tycker att jag borde flytta till en större kommun med tanke på jobbmöjligheter, det sociala livet (finns knappt jämnåriga människor här) osv. Det har aldrig varit något alternativ för mig. Jag trivs så bra här. Det känns som att flyttar jag så dör min själ litegrann. Sottunga är den enda platsen jag upplevt lycka och kan koppla av i lugnet och ensamheten. Jag flyttade hit ensam och det verkar som att jag kommer att leva mitt liv ensam. När jag flyttar hem helt och hållet och inte reser så mycket så skulle jag gärna vilja ha en katt som sällskap. Det längtar jag efter :) Sen har jag tankar på att skaffa en egen båt för att ha en större frihet.
29 april 2012

Efter att pappa och syster åkt påbörjade jag min storstädning. Jag har som mål att jag inte ska ha saker som jag inte använder och göra mig av med så mycket onödigt som möjligt och att skapa ordning och reda bland de saker som blir kvar. Vissa saker som prydnader och annat ska jag spara men slänga trasiga saker och göra mig av med kläder och skor som jag aldrig använder osv.

Besök

Pappa och min syster sov över hos mej från igår till idag. Vi var ut och promenerade igår. Eftersom det var pappas första besök på ön så ville han se "centrumkärnan" av Sottunga. Sen lagade vi middag, såg på tv och så. Imorse skjutsade jag ner dom till färjfästet och vinkade av dom.


Återbruk

När jag skapar handlar det ofta om att jag har ett speciellt behov men inte kan hitta en standardlösning som passar eller att jag vill hitta en billigare lösning.

När jag var på biblioteket förra veckan hittade jag en inspirerande bok som handlar om just det här! Boken heter "Nyfixat. 57 projekt för dig som gillar återbruk" och är skriven av Ann Sjöstedt och Margit G Engstedt.

På omslaget syns en papperskorg i plast som vänts upp-och-ner och blivit en lampa. Boken är fylld med idéer på temat: att se potential och funktionen i gamla kasserade saker man kan hitta på loppisar. I boken kan läsa om second-hand-affären Myrornas historia. Författarna har också låtit några svenska formgivare få göra om några favoritobjekt de själva hittat på loppis.

Några godbitar jag fastnade för var:

* att vända en handdukshylla upp-och-ner och på så vis få en liten praktisk liten hylla där man kan hänga nycklar och lägga dagens post.

* att måla siluetter på vita tallrikar med svart porslinsfärg och hänga upp på väggen som tavlor.

* Bea Szenfelds väska översållad med knappar.

* Oddbirds hylla med diverse prydnadsföremål som målats i enhetlig bronsfärg.

* att göra ett rullbord av två lampskelett och en bricka.

Kategori:

Supertanten

Kommer ni ihåg Grynet? Hon som hade tv-programmet Grynets show och mottot "Ta ingen skit!" När jag var till biblioteket såg jag en bok som hon (eller ja Elin Ek som hon egentligen heter) skrivit: Supertanten. Det är en underbar bok med kakrecept, husmorsknep och allt möjligt annat som är typiskt för tanter.

Syftet med boken är att hylla tanten och ta bort tantstämpeln som nånting fult. Ju mer jag läste i boken desto mer insåg jag att jag faktiskt är en tant haha! I boken finns dessutom ett tant-quiz och japp, jag prickade alla rätt :D

Boken har en retro stil och är mer som ett magazine/tidning som är fylld av små tips och pyssel. En kul återkommande grej i boken är den tecknade serie Supertanten som symboliserar tanters civilkurage.

till Kobben

Idag har jag skrivit tenta och nu blir det nästan en veckas självstudier. Jag sitter på bussen på väg till min pappa just nu. Imorgon åker jag vidare till Kobben/Ön eller Åland om man så vill. Kärt barn har många namn ;) Jag ska vara hemma i skärgården några dagar innan jag åker till fasta Åland och firar valborg med familjen. Hemma i skärgården ska det bli skönt att få koppla av ett par dagar i lugnet. Jag ska leta fram sommarskor och nånting att ha på bröllopet i maj. Jag skulle kunna köpa något nytt men jag har så mycket klänningar som jag använder alltför sällan. Nog ska väl någon duga? Det är ju faktiskt inte jag som ska gifta mej eller så :)

Det bara regnar i småland idag... Innan jag lämnade stan ringde telefonen. Det var från skärgården. Jag fick veta att jag fått sommarjobbet jag sökt. Det känns bra. Jag har ju jobbat med det en hel del tidigare så det blir riktigt bra. Chefen sa också att det är så fint på Sottunga nu och att jag bara måste komma och se så vackert det är. Sicken tur att jag är på väg hem nu då :D