Jennys handarbeten - october 2016

Hur gör man tvål?

Det är många som frågar hur man gör tvål och hur man får den ekologisk. Här kommer ett blogginlägg som svarar på frågan.
 
Det finns olika sätt att göra tvål. Man kan t.ex. använda färdig tvålmassa av glycerin som man smälter och sedandoftsätter med eteriska oljor. En ekologisk tvål däremot görs från grunden med naturliga ingredienser som bas. Tvåltillverkning är en kemisk process mellan oljor/fetter och alkalier.
 
Metoden jag använder kallas för den kallrörda metoden. Den kallrörda metoden är lite som den låter, man rör helt enkelt tvålen tills den blir kall. Lite mer om exakt hur det går till återkommer jag till lite senare i inlägget.
 
För att förtvålning ska ske använder man kemikalien natriumhydroxid för fasta/hårda tvålar. (Vill man göra flytande tvål eller såpa använder man kaliumhydroxid.)
 
De flesta av mina tvålar har en bas av kokosolja och rapsolja. Jag börjar med att väga upp ingredienserna på en köksvåg. Oljorna lägger jag i en gryta som jag värmer på spisen på svag värme tills jag får en jämn blandning.
 
 
När blandningen smält ihop ställer jag grytan åt sidan medan jag blandar till LUT i en annan gryta/kastrull.
 
Lut är en blandning av vatten och natriumhydroxid. Det är lut som gör oljor och fetter till tvål. Att tillverka tvål med lut är en gammal metod. Förr framställdes natriumhydroxiden genom aska i en avancerad process. Idag är det enklare att köpa färdig natriumhydroxid t.ex. i färghandeln.
 
Tvåltillverkning är som tidigare nämnts en kemisk process och det är viktigt att proportionerna blir rätt för att få ett önskat slutresultat. 
 
 
Natriumhydroxid ser ut som små vita korn.
 
Innan man blandar till luten bör man skydda sig. Lut är frätande. Skyddshandskar och skyddsglasögon är ett måste. 
 
Man bör även tänka på att använda träslev att röra med. En metallsked kan reagera med blandningen. Kom även ihåg att vattnet ska vara KALLT och natriumhydroxiden ska röras i vattnet INTE tvärtom.
 
Sedan rörs blandningen tills alla korn löst upp sig i vattnet.
 
 
Nu finns det en gryta med olja/fett och en kastrull med lut.Strax ska dessa två blandas ihop. Innan det är dags för det behöver temperaturen bli lika i båda kärlen. Lut kan bli väldigt hett. Man kan börja med att ställa kastrullen med lut i ett kallt vattenbad i diskhon och på så vis kyla ner den. Det går också att värma olja/fettblandningen på spisen på svag värme om den svalnat helt. Mät båda kärlens innertemperatur.
 
 

När båda är ca 40 grader celsius är det dags att börja blanda samman innehållen. Häll luten ner i olja/fett-blandningen och rör tills blandningen är jämn.

Nu börjar tålamodstestet. Det är dags att röra blandningen. Rör då och då i grytan i ca 1 timme tills blandningen förtvålar sig. Man behöver inte röra hela tiden eftersom den inte ska stå på spisvärme. Man rör lite ibland medan man t.ex. diskar, städar och förbereder tvålformar.

Efter en timme har blandningen förtvålat sig. Det märks att den blivit tjockare och det bildas spår där man har rört med sleven. Man kan också prova att ta lite av blandningen och gnugga mellan fingrarna (med skyddshandskar på) ev. med lite vatten och se om det löddrar.

Sista skedet innan det är dags att hälla tvålen i formar är att tillsätta doft. I det här fallet blir det en apelsintvål.

Efter att den eteriska olja tillsatts är det dags att hälla i formar.

 
Sedan får tvålen stå och stelna i ca 1 dygn innan den går att ta ur formen. Därefter ska tvålen lagras i ca 3 veckor innan den är redo att användas. Lagringen gör tvålen hårdare och ph-värdet sjunker. Tvålen blir mildare och fastare av lagringstiden.
 
Den här tvålen har tagit ur formen men håller fortfarande på att lagras. Utseendet kommer att ändra något när den är klar att paketeras.
 

Saltviks bed & breakfast och Handkraft butik

Idag har jag varit på släktföreningens årsmöte. Jag tror faktiskt att det är första gången jag går på ett sånt. Släktträff har jag däremot varit på ett par gånger.
 
Mötet var på Saltviks Bed & Breakfast. För lite mer än 10 år sen hade jag kompisar som gick i skola i samma lokaler. Då hette platsen Husmodersskolan och eleverna som bodde på internat där fick bl.a lära sig hushållsarbete och textilt hantverk.
 
 
Idag är det som sagt ett B&B. I det gula huset på bilden bor familjen som driver gården. I huset finns även en stor matsal där vår släktförening hade årsmöte idag.
 
Mamma, jag och 1/3 av mina systrar var lite tidiga så vi passade på att besöka Handkrafts butik och loppis som även finns på gården i den gamla vävstugan:
 
 
Det fanns en hel saker att titta på.
 
 
 
Även utomhus fanns det mycket gamla prylar som passade in i miljön:
 
 
En fin höstdag! :)