Jennys handarbeten - february 2018

Vintersol

Så kom den till slut. Den riktiga vintern och solen. Sportlovsstämning var ordet. 

Shakespeare in love

Shakespeare in love är en brittisk-amerikansk film vars manus är en uppdiktad historia om William Shakespeare. 

Fakta Shakespeare in love
Filmens längd: 123 minuter
Filmens genre: drama, komedi
Utgivningsår: 1999


Filmens handling 

Will Shakespeare har fått skrivkramp, men när han möter Lady Viola får han ny inspiration och börjar skriva som aldrig förr.

Men deras spirande kärlek kompliceras av flera anledningar, en är hennes fästman och en är att hon klär ut sig till man för att få spela teater i Wills senaste teateruppsättning.

Filmens budskap
När den här filmen lanserades var det mycket kostymdraman i ropet, som porträtterade en svunnen tid. Speciellt Shakespeare var kring millennieskiftet en person som väckte mycket intresse. Denna film vill visa en version av hur hans liv kan ha sett ut. 

Skulle jag se den igen?
Jag såg den på bio när den kom, och har sett den igen på tv ett par gånger. 

Kategori: Recensioner
Taggar: Shakespeare in love film komedi kostymdrama

Virkade grytlappar

I handarbetsväg blir det fortsättningsvis mycket rester. Denna vecka virkar jag rutor, som kanske räcker till någon filt eller något annat, men även grytlappar: 
The Terminal

Filmen The Terminal är en amerikansk dramakomedi av Steven Spielberg som har fått sin inspiration av historien om Merhan Karimi Nasseri, en iransk flykting som bosatte sig i terminal 1 på Charles De Gaulles flygplats i Paris efter att ha blivit bestulen på sina värdehandlingar som bevisade hans flyktingstatus.

Fakta The Terminal 
Filmens längd: 128 minuter 
Filmens genre: dramakomedi
Utgivningsår: 2004
Filmens handling 
Viktor Navorski reser till New York från ett östeuropeiskt land. Under hans resa sker en militärkupp i hans hemland som innebär att landet inte längre godkänns av USA. Därmed försvinner Viktors medborgarskap och hans visum till USA blev ogiltigt, vilket betyder att Viktor blir statslös. Han kan inte träda in i USA och inte heller åka tillbaka till sitt hemland. Viktor har inget annat val än att stanna kvar och bosätta sig på flygplatsen. Där händer det massor av vardagliga absurditeter och han får träffa både vänner och fiender.

Filmens budskap 
Den här filmen tydliggör maktstrukturer hos olika myndigheter och vad som händer med den som faller mellan stolarna. Det är också en film som handlar om en person som aldrig ger upp, för att han har ett särskilt mål som innebär att få ett avslut. 

Skulle jag se den igen? 
Ja, det finns många scener på flygplatsen som jag skulle kunna analysera mer .  

En man som heter Ove

Filmen En man som heter Ove är baserad på boken med samma namn som kom ut 2012. Boken är skriven av författaren Fredrik Backman. 

Fakta En man som heter Ove 
Filmens längd: 116 minuter 
Filmens genre: drama
Utgivningsår: 2015


Filmens handling 
Ove, 59 år, är radhusområdets surmulne och självmordsbenägne ordningsman. En dag flyttar Parvaneh med familj in mittemot. När de backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en oväntad vänskap och en vändning i den levnadströtte mannens liv.

Filmens budskap 
Genom filmen får man följa Oves livshistoria från barndomen fram till nutid. Det skapar förståelse för hans personlighet och vilka erfarenheter livet har gett honom. 

Skulle jag se den igen? 
Jo. Det är en film med flera bottnar. 
Kategori: Recensioner
Taggar: En man som heter Ove film recension

Bygga & bo på Kökar

I Kökar är bostadssituationen relativt god och kommunen välkomnar varmt inflyttare.  Kommunen har både lägenheter för uthyrning och planerade tomter för den som vill bygga hus. 
För närvarande finns de flesta bostäderna i Karlby, men ett nytt bostadsområde planeras även i Hellsö. 

Då och då finns även äldre privatägda hus, sommarstugor och markområden till salu. 
Håll utkik på Kökars hemsida och hos de åländska husmäklarna. 


Den rödgröna filten

Häromdagen blev jag klar med den virkade rödgröna filten. Den blev lite mindre än de andra filtarna jag gjort, vilket ger den ett lättare uttryck. 

De gröna rutorna varierar medan de röda rutorna och den svarta kanten går igen. #6 - Vara på omslaget av en tidning

Något som jag har drömt om är att vara på omslaget av en tidning. 
Tanken på det väcktes, när jag som barn såg en person jag kände, på framsidan av Ålandstidningen. Jag blev då nyfiken på hur det går till när man gör ett sånt reportage. 

Nu när jag har varit på framsidan av den andra lokaltidningen Nya Åland, vet jag att det inte alls går till på ett sånt sätt som jag hade förväntat mig. 
Jag trodde t.ex. att man, när reportaget görs, blir informerad om hur det kommer att se ut i tidningen. Min uppfattning var tidigare att jag som medverkande i en artikel, skulle få veta på förhand vilken placering reportaget får i tidningsnumret. Så är inte fallet.
Givetvis fick jag läsa texten innan den publicerades men att jag skulle hamna på framsidan var för mig okänt ända tills jag fick höra det av en prenumerant som läst reportaget. 

Kategori: Listan
Taggar: entreprenör listan press tidningsomslag