Jennys handarbeten - march 2015

Tålamod

Två projekt som tar mycket av både min tid och tålamod just nu är:
 
1. En flätmatta
2. En hemsida
 
Flätmattan har jag fått göra om flera gånger eftersom den bara vill skåla sig istället för att hållas platt. Jag har ingen bild på den just nu men den går i samma stil som de tidigare grytunderläggen jag gjort. Det känns som att det är svårare att fläta cirkelformad matta än oval. Kanske är det det också? Det tar av tålamodet ibland för precis när jag tror att det börjar likna något så händer det igen: den börjar skåla sig istället för att ligga platt och fint som den ska.
 
Det andra som är en tålamodsprövning är att skapa hemsidan för min kommande webshop. Det är tur att jag har ett uns av förkunskaper i alla fall. Nu börjar jag få hemsidan att fungera men det är många sidor och länkar kvar att skapa. Det som stör mig mest just nu är att jag inte lyckas få in bilder på hemsidan. Därför ser designen rätt trist ut just nu. Kanske måste jag forska vidare och googla lite.
Kategori: Projekt
Taggar: ehandel flätmatta hemsida teknik tålamod

Kommer den storm som ständigt blåser bedarra?

Då och då frågar jag mig själv när det förflutna ska sluta ta plats i mina tankar. Ibland känns det som att jag går och väntar på att det liv som är nu ska börja kännas mer. Just nu känns det som en illusion eller snarare en dröm som jag kan vakna upp ur när som helst. Kanske vaknar jag upp en dag och är tillbaka i mitt gamla liv?

Om nu det här inte är en illusion eller dröm, hur ska jag då kunna relatera till all den galenskap som en gång var vardag? Det var verkligt och jag var där men idag finns bara minnen kvar. Starka minnen.
 
Kommer den storm som ständigt blåser i min familj bedarra? Ska kriserna ta slut eller kommer jag en dag hitta metoder för att hantera kriserna när de kommer. Blir jag fri från ansvaret för familjen? Ansvaret som dels är mitt egna dåliga samvete och dels är ett ansvar läggs på mig.
 
Kommer det en tid då jag kan leva i nuet och välkomna framtiden?
Det är det jag frågar mig.
 
 
Kategori: Kropp & själ
Taggar: anhörig familj framtid illusion livet storm

Fredagslistan

Jag hittar inte lika mycket tid som tidigare för bloggande, men jag hoppas att det kommer att ändras. Som nybliven företagare har jag mycket att göra innan jag etablerat företaget.
 
Jag har noterat i statistiken att ni är många som tittar in och läser bloggen ofta trots att den inte uppdateras lika ofta som tidigare. Jag har drivit den här bloggen i snart fem års tid och statistiken visar att det finns ett intresse även för äldre inlägg. Därför tänkte jag börja med något som jag kallar för fredagslistan.
 
I fredagslistan delar jag med mig av min de tre mest lästa inläggen den senaste veckan.
 
3. Virkad tubhalsduk - Järbo Stella
På tredje plats hittar vi ett inlägg från januari 2012 som handlar om en virkad tubhalsduk. Jag minns att jag köpte ett nystan självrandande Järbo Stella på Coop i Oskarshamn som tubhalsduken virkades av. Jag virkade tubhalsduken med en grov virknål och virkningen fick ett gallerliknande mönster som skapades på frihand.
 
Tubhalsduk i garnet Järbo Stella
 
2. Korsstygn
På andra plats hittar vi ett ännu äldre inlägg, nämligen ett inlägg från november 2011 som handlar om korsstygn. Jag letade efter inspiration för att kunna brodera roliga citat på frihand. Det var nog under de där åren 2011/2012 och framåt som jag började experimentera med olika skapandetekniker med varierande framgång. Det var som att kreativiteten vaknade till liv då och sen dess har den bara växt. 
 
1. Åländskt hemvete
Inlägget som tar första platsen på den här första fredagslistan är ett inlägg om Åländskt hemvete. Det var faktiskt en bloggläsare/bloggare som berättade att hon hittade till bloggen genom att googla recept på åländskt hemvete. Kanske är det flera som hittat inlägget på det sättet?
 
Inlägget skrev jag i mars 2011. Det är precis som de tidigare inläggen på den här listan från mina studiår i Oskarshamn. Idén till att baka åländskt hemvete väcktes inom mig när jag hade svårt att hitta bröd i butikerna som påminde om utbudet hemma. Jag blev istället en hejare på att baka bröd. Min fritid under studieåren fylldes ofta med bakning och handarbete.
 
Kategori:
Taggar: blogg bloggtorka fredag lista vecka

Havsform

Igår fick jag tillträde till servern där jag kan skapa och redigera min hemsida där man så småningom kommer att hitta min webshop. Det tar dock lite tid att göra hemsidan. Jag räknar med minst en helg av sena nätter och mycket kaffe :D
 
Inkommande helg finns dock inte särskilt mycket tid då jag har anmält mig till löparhelg här på ön men vi får se :)
 
Tills dess kan den som har Facebook titta in på mitt företags sida där:
 
 
 
Kategori: Projekt
Taggar: ehandel entreprenörskap företag havsform

Flätade grytunderlägg

De senaste veckornas handarbete har resulterat i två olika storlekar på grytunderlägg i två olika färgställningar. Nästa projekt i flätteknik blir en stor rund matta. Den här tekniken känns lite gammeldags. Ska man få en modern touch på handarbetet behöver man nog se över materialet. Kanske jag ska satsa på rep eller skära till tygstycken noggrannt så det blir mindre "rivigt" eller kanske rent av satsa på enfärgade alster.
 
 
De stora är ca 25 cm i diameter.
 
De små är ca 23 cm i diameter.

Handarbete och entreprenörskap

Här har det inte blivit mycket bloggat på sistone. Vad har jag då gjort istället? Jo, i princip så har tillvaron mest handlat om två saker: handarbete och entreprenörskap.
 
Handarbete
Jag håller på att fläta grytunderlägg i samma teknik som jag skapade flätmattan i. De första exemplaren är långt ifrån bra. Det är en konst att få grytunderlägget platt och framförallt att göra ett snyggt avslut.
 
Här ser vi två grytunderlägg. Det översta är mitt allra första. Det nedre är ett experiment utan jeansinslag.
 
Nu börjar avsluten bli bra och jag får underlägget att bli platt. Därför experimenterar jag vidare med färger och storlekar. Jag har även börjat fundera på alternativa material. Rep kanske?
 
Entreprenörskap
Det är mycket att fundera på när man ska starta eget företag. Mest är det roliga saker men framförallt är det en helt ny värld som öppnats. Nu väntar jag på ett par beslut innan jag kan gå vidare med att skapa min webshop. Det som står på agendan i väntan på besked är att skapa en budget och fundera på eventuell finansiering.
 
Det finns väsentliga skillnader mellan en privatbudget och en företagsbudget. Som arbetstagare byggs budgeten kring lön och utgifter medan jag som entreprenör ska fundera på hur mycket jag vill satsa på företaget. Hur mycket vill jag ha i intäkter? Hur många produkter måste jag sälja varje månad för att nå dit? Hur lyckas jag med det? Ska jag satsa på många produkter eller ha ett litet sortiment? Hur ska produkterna levereras till kunden? Det finns ju den stora Posten men också olika kurirer att välja mellan.
 
Det är sånt här jag funderar på just nu: handarbete och entreprenörskap.
Kategori: Projekt
Taggar: blått entreprenörskap fläta företag grytunderlägg handarbete

Nya bokhyllans innehåll

Den nya bokhyllan fylls inte med böcker utan med egna skapelser. :)
 
Kategori: Hemma hos
Taggar: bokhylla handarbete hemma inredning showroom

Flätat grytunderlägg i jeanstyg

Jag ändrade många gånger, men till slut blev jag nöjd med resultatet på det nya grytunderlägget som mest består av jeanstyg och lite mörkblått tyg av okänt ursprung. Jag provade först med enbart jeans men det blev så svårarbetat då.
 
Diameter: 25 cm.
 
Flätat grytunderlägg av klippta mattrasor.
Taggar: blått fläta grytunderlägg handarbete jeans mattrasor återbruk