Jennys handarbeten - may 2014

En kasse garn

Ibland händer det att tanterna här på ön rensar i sina garnlager och jag har turen att få kassar med blandade garner. Idag fick jag en kasse med restgarner. Det är ofta såna rester som jag använder till virkade rutor som jag sen syr ihop till plädar, men ibland finns det stora nystan som räcker till andra projekt.  
 
I kassen fanns också en påbörjad sak som jag tror är tänkt att bli en en babyfilt. Jag ska klura ut det mönstret och använda mig av nån gång. Det verkar ju inte vara så svårt. Det ser ut som stolpar på tvären. :) 
 
 

Drivved

Bild: eget kollage med bilder från Pinterest, Restauration hardware store, different design och driftwood Interiors
 
I sommar vill jag plocka drivved på stranden och inreda med.
 
* Blomsterarrangemang med suckulenter i en drivvedsstock. Hur fint och praktiskt för mig som inte har gröna fingrar.
* hjärtformad krans att hänga på dörren eller i fönstret.
* hylla. Jag tycker den hör vaianten med raka kanter är snyggare än andra "naturliga" varianter av drivved.
* rund krans. Gillar att pinnarna följer samma riktning. Ser mindre spretigt ut.
* med lite färg kan man göra fina skyltar.
* en stabil bräda kan man göra till krokbräda med snygga smidda krokar.

Vit inspiration

 
Bild: eget collage med bilder från Hobbyhall
 
Under veckan som nu snart är till ända fick vi gardinstängerna uppsatta och en taklampa i "lilla sovrummet". Nu börjar det sakta likna ett hem. Nästa projekt är att fålla gardinerna i vardagsrummet som är för långa och att fortsätta städa och skapa ordning. Så småningom ska tavlor också komma upp och ett skrivbord till lilla sovrummet. Bilder kommer så småningom. 
 
Jag fortsätter dras till vitt och behöver förvaringsmöbler. 
 
* till hallen skulle det passa med en kista att förvara vinterkläder i eller kanske gardiner, sängkläder och andra textilier
* till lilla sovrummet behövs nån form av hyllor för mappar med viktiga papper, böcker och annat. Kanske traditionell bokhylla skulle passa. 
* Mitt köksbord har jag lessnat på men kanske det skulle få nytt liv med vit färg och nya stolar. Mina stolar är obekväma och lite slitna.
* Fina kuddar skulle pigga upp i soffan och i gästsängen i lilla sovrummet. Den här båten går lite åt det marina hållet jag gillar.
* Den här skänken är för stor annars skulle den vara passlig mot väggen mellan sovrumsdörrarna. Slukar mycket förvaring. 
 
 

En dragning till vitt

På senaste tiden har jag mest bloggat från surfplattan vilket är något tråkigare och mer komplicerat än vad det är på datorn, men samtidigt roligare att kunna blogga varsomhelst.  Idag testade jag att redigera bilder i ett bildredigeringsprogram på surfplattan. Jag har inte riktigt fått kläm på hur man får in bilder till inläggen därför blir det mest via Instagram. Blogg.se-appen gillar jag inte alls för den saknar flera funktioner.
 
Jag har satt ihop ett collage med bilder jag inspireras av nu. Sen jag flyttade upp till lägenheten i övre våningen har mitt hem blivit ett projektarbete. Eftersom jag har flyttat till större yta saknar jag möbler till alla ytor. Det är å andra sidan bra att ta det lugnt och bo in sig. Den här veckan hjälpte P mig sätta upp gardinstänger men det är  svårt för det är gipsväggar som inget hålls uppe på. Därför var vi tvungna att leta längre skruvar. Suck. 
 
Jag har tidigare varit svag för färger och mörkt trä men har nu fått en dragning till vitt och pasteller. 
 
* Badrummet är stort men har dåligt med förvaring. Jag funderar på vita hyllplan eller ljusa skåp. 
* Ett vitt skåp skulle vara fint.
* Eller ett lågt bänkskåp man ställa saker på.
* Jag dras lite till stenar och drivved i kombination med vitt. Jag hoppas att hitta fina drivvedspinnar eller bräden på mina sakletarrundor på stranden att använda i inredningen.
* Min soffa har en trist färg men kanske några fina plädar eller överdrag kan fixa det. 
 
Bild: eget collage med bilder från Pinterest

Snart färdig med babyfilten

 
Nu är babyfilten snart färdig. Jag har aldrig blockat något stickat eller virkat förut men den här skulle nog vinna mycket på det. Så det ska jag testa. Sen tänkte jag virka en vågkant runt hela filten och eventuellt fodra baksidan men först måste jag köpa ett nystan vitt Tilda 50% akryl 50% bomull. 

Vårjakten

 
Idag är det sista dagen på vårjakten. På vårjakten jagar man sjöfågel. I år innebar det att man fick skjuta 2 gudingar per person och dag. P har varit ut med vättarna två gånger och idag är det alltså sista tillfället för denna jaktsäsong. Därför åkte han ut med A en sista gång idag. Förra gången fick dom ingen fågel, men tidigare när han var ut med en jaktkompis så fick  båda skjuta. 
 
För mig som vuxit upp i stan är jag ovan att äta (sjö)fågel. Jag minns att vi åt det en gång hemma när jag kanske var 10 år men sen dess har det inte blivit något fram till i vår. I år har jag ätit fågel med P:s familj 2 gånger. Att äta sjöfågel påminner inte på något vis om att äta kyckling,  kalkon eller liknande. Det smakar mer "vilt" och köttet är mörkt, nästan lite som rådjurskött. I P:s familj äter man mycket mat som man "bärgat" själv. P och hans syster A är nästan varje vecka ut och lägger nät för att få fisk. Under hösten och våren när det är jaktsäsong jagar de och får då kött att lägga i frysen som de tar av under året. 
Kategori:

African flowers

Jag fortsätter göra klart diverse påbörjade handarbetsprojekt. Tanken är att jag ska ha lite nytt att lämna in till Galleri Alma när det öppnar 14 juni. Just nu håller jag på med en babyfilt av african flowers. Jag använder rester av garn i bomull/acrylblandning. För att få raka sidor på filten fyller jag på med halva african flowers.
 
Jag hittade en beskrivning på halva african flowers här.
Inspiration till filten hittade jag här
 
 
 

Om skärgårdslivet

 
Det finns så mycket jag skulle kunna blogga om. Jag håller lite på alla tankar som ploppar upp för att jag inte vet hur jag ska uttrycka det på rätt sätt. Det är mycket som händer i livet just nu, många tankar. 
 
Skärgårdslivet präglas mycket av kortruttsprojektet (www.kortrutt.ax) som i praktiken blir ett långruttsprojekt då vi som bor i kökar och sottunga blir tvungna att byta till en annan färja i föglö. Det ger oss en restid som är minst lika lång som idag + att vi får åka 3 färjor (med vajerfärjan som tillkommer i embarsund) istället för 1 färja som idag. Ett mycket märkligt påfund som ingen på södra linjen vinner på i praktiken. 
 
En annan sak som skärgårdslivet präglas av är bristen på människor. Vi blir allt färre som bor i skärgården. Många unga flyttar bort och kvar blir pensionärerna vilket gör att jobben till viss del minskar. För många som inte känner till situationen här kan det verka konstigt att driva en skola klass 1-9 med totalt 3 elever i hela skolan. Alternativet vore att skicka eleverna med färja 5 dagar i veckan, något som är svårt att tänka sig med barn under 12 års ålder. 
 
Det finns en oro att kommunen dör ur och skolan stängs men jag tror att man får ta situationen som den kommer. Flyttar det in människor får man hjälpa dom hitta en plats. Många har tyvärr flyttat för att de känt sig ovälkomna eller inte hittat sig en plats i samhället med gemenskap och intressen.
 
Jag har gått en annan väg. Jag har hittat en plats i ensamheten. De första åren var jag mycket själv och har trivts med det.  Det är bekvämt att ha släkt och vänner på en resa med färja + bil på ca 2 timmar.  Jag hade aldrig velat leva så nära inpå släkten som de infödda sottungaborna gör.
 
Mina intressen har jag kunnat odla. Jag handarbetar mycket. När jag utbildade mig i Oskarshamn och när jag bodde i Mariehamn kände jag mig alltid lite "felplacerad". Här kan jag vara mig själv och leva ett enklare liv. Jag är lite av en downshiftare. (En downshiftare är en person som väljer att jobba mindre och därmed tjäna mindre för att få mer tid över till andra intressen).