Jennys handarbeten - july 2014

Första skogspromenaden på länge

Jag har inte längre värk hela tiden och jag är mycket rörligare men är ännu långt ifrån frisk. Igår efter att jag hängt upp den sista tvätten fick jag ett tryck i bröstkorgen som inte gav med sig på hela kvällen. Det gjorde ont även under natten så jag hade svårt att sova. Jag tror att jag ansträngde mig för mycket och bestämde mig för att ta det lugnare idag. Idag har jag gjort saker men i lugnare tempo så jag har inte hunnit med så mycket och inte gjort några storverk precis. Idag var jag till butiken och handlade mat på eftermiddagen. Matkassen var nog lite tung för efter att jag kommit hem och plockat upp allt somnade jag på soffan och sov i ca tre timmar. 
 
Vardagsrummet. Det är behagligare temperatur ute idag och blåser svala, sköna brisar. 
 
När jag vaknade åt jag middag och sen tog jag en promenad i skogen. Det är första gången på länge som jag går i skogen. 
 
 
Tänk att jag aldrig tröttnar på den här skogsstigen. Det är så bra att det är en stig man kan kan följa med skyltar och märkningar. Jag gillar också att stigen är så lätttillgänglig och att det finns ett stockbord nere vid havet att sitta vid. 
 
 
Idag gick jag inte hela vägen ner till havet utan valde att vända tillbaka vid vindkraftverket. Jag ville ju inte ta ut mig för mycket.
 
 
Jag kom ut från vindkraftverket mittemot Strandbergs ladugårdsbyggnad. Det är fina kvällar nu. 
 

har man inte samma värde om man valt att bo på en ö?

Svenska Yle  har granskat miljön och förutsättningar för att vistas i skärgården. #fixaskärgården var en satsning på att kommunicera med befolkningen genom sociala medier och på så sätt få tips.
Jag är lite besviken på att jag inte har följt det här för nu är ju granskningen redan avslutad, men jag tänkte att jag skulle dela med mig av de viktigaste slutsatserna Svenska Yle kom fram till och ge min synvinkel på det hela.
 
Svenska Yle sammanfattar sin granskning med fem slutsatser. Jag har valt att dela upp de fem slutsatserna i fem olika inlägg för att det inte ska bli så tungt att läsa. Här kommer det fjärde.
 
4. Skärgårdspolitiken tappar ställning
Ett citat från #fixaskärgården: 
"Dels kan det här förklaras av den dåliga ekonomin men det finns också en motsättning i lagstiftningen.
Å ena sidan ska stat och kommun sträva efter att bevara den fasta bosättningen i skärgården. Å andra sidan ska myndigheterna främja ekonomisk samhällsstruktur och områdesanvändning. En konkret tolkning av den målsättningen verkar ofta bli att skärgården inte behöver mera fast bosättning. Majoriteten av NTM-centralerna vill minska den fasta bosättningen i skärgården. Skärgården är också en av förlorarna i den nya statsandelsreformen." 

Den här slutsatsen kopplar lite till den förra slutsatsen. Det satsas för lite på skärgården helt enkelt. Egentligen har staten en skyldighet att satsa på skärgården lika mycket som den satsar på andra delar av landet men så fungerar det inte i praktiken. Jag kan själv uppleva att många människor ser skärgården som semesterorter och tycker att den som bor där får "skylla sig själv". Den allmänna uppfattningen tycks vara att man inte har några rättigheter eller möjligheter om man bor på en liten ö när det snarare är tvärtom. Man blir mer kreativ och får tid att växa som person. Sen är det ju så att man får själv välja var man vill bo samtidigt som man har rätt till samma möjligheter som alla andra i landet. Man är väl inte mindre värd som person bara för att man valt att bo på en ö?
 

Återanvända handtag och det blåvita sängöverkastet

Bland alla grejer som jag köpte från ett dödsbo fanns en väska som var lite trasig. Jag tänkte att jag skulle återanvända handtagen på den. Jag tänkte först spara dragkedjan också men när jag skulle sprätta bort den var det så svårt att få den i ett helt stycke så den fick vara. Som jag tidigare nämnt gillar jag tanken på att återanvända saker som andra inte har behov av. 
 
Jag fick boken Ett år med stickning i julklapp. Som ni ser finns det ett mönster på en stickad väska i den med likadana hantag. Det kanske vore något?
 
Ett annat projekt som jag håller på med är det där sängöverkastet jag nästan tjatat om. Det är inte så kul att titta på för det går ganska långsamt framåt. En ruta lite nu och då. 
 
Här ser vi en jämförelse. Sängöverkastet under framväxt är det som hänger på ryggstödet. Ett sängöverkast i blå toner med vit kant. Det som ligger på sitsen är en pläd med svarta kanter. Det är pläden som jag har använt som inspiration till sängöverkastet. Konsten att inspireras av sig själv eller något sånt. 
Taggar: blåvitt handarbete handtag sängöverkast virka väska återanvändning

Det börjar sakta likna ett hem

Den här veckan har jag äntligen fått tummen ur och börja städa, inreda och fixa i hemmet. Någon gång i vintras strax efter att jag flyttade upp till övre våningen tog tröttheten över och jag hade inte motivation att inreda klart. Det här har lett till att det knappt ser ut som att någon bor här. Nu börjar det sakta likna ett hem. För det går sakta. Jag börjar komma igen efter operationen men jag är ännu inte redo att börja jobba igen. 
 
I höstas köpte jag en massa saker från ett dödsbo. Det var meningen att jag bara skulle köpa en säng men det blev en massa andra saker också bl.a. textilier såsom handdukar, gardiner, ett sängöverkast och dukar. Sängen står nu i det lilla sovrummet som har blivit ett slags kreativt rum där jag har alla mina sy- och handarbetsprylar och ett skrivbord med dator m.m. 
 
Sängen och sängöverkastet från dödsboet. Kuddöverdraget i form av en mormorsruta har jag virkat själv. Den stickade pläden har min mormor gjort.
 
Igår möblerade jag om i köket. Jag vände köksbordet och tog bort en massa krimskrams. Jag vill låta köket gå i vitt. Jag skulle gärna måla köksbordet vitt och byta ut stolarna. 
 
På bordet står en kaktusplantering jag köpte på andelshandeln häromdagen. Lättskött och bra för mig som inte har gröna fingrar. Jag har satt upp vajrar i fönstret. Tänkte att jag skulle sy cafégardiner av ett spetstyg och sätta upp där. 

Det är svårt att hålla servicen på en hög nivå om ingen vill satsa på en levande skärgård

Svenska Yle  har granskat miljön och förutsättningar för att vistas i skärgården. #fixaskärgården var en satsning på att kommunicera med befolkningen genom sociala medier och på så sätt få tips.
Jag är lite besviken på att jag inte har följt det här för nu är ju granskningen redan avslutad, men jag tänkte att jag skulle dela med mig av de viktigaste slutsatserna Svenska Yle kom fram till och ge min synvinkel på det hela.
 
Svenska Yle sammanfattar sin granskning med fem slutsatser. Jag har valt att dela upp de fem slutsatserna i fem olika inlägg för att det inte ska bli så tungt att läsa. Här kommer det tredje. 
 
3. Mindre service kan leda till ännu mindre service
Det här är den konkreta verkligheten och otroligt oroväckande. Jag kopierar ett citat rakt av:
 
"Många sommargäster och turister saknar service i skärgården. Det kan handla om bankomatercykelvägseptiktanktömningbil- och båtplatser vid allmänna bryggor eller hamnservice. Många skärgårdsbor känner sig ännu mer bortglömda. Då skärgården ska presenteras på turistbroschyrer ska de vara med men då postkontoret, busslinjen, förbindelsebåten eller skolan blir för dyr vill kommunen eller staten inte längre satsa. På Pellinge har skolan stängts och dagiset är hotat. I Hitis och Rosala har posten försvunnit och busslinjer dragits in. Nagu kämpar för att hålla kvar högstadiet. Om det blir för svårt att leva i skärgården kommer också turister och sommargäster att få mindre service. Vem ska kommunen och staten då ha på turistbroschyrerna?" (Citat från #fixaskärgården)
 
Problemet vi har här i skärgården kan jämställas med samma problem som finns i glesbygden. Det är orter som avfolkas och blir till semesterorter. Vi har samma problem här på ön. Det är synd att inte fler människor ser det fina i att leva i glesbygden. Det är även svårt att hålla servicen på en hög nivå om ingen vill satsa på en levande skärgård året runt.
 

Drömmen om en jakt- och fiskestuga utan el och vatten

I början av bloggen drömde jag om att bo på en bilfri ö i framtiden. Med tiden har de tankarna förändrats en aning. Jag inser att jag nog måste bo på en större ö där jag har tillgång till service och hälsovård åtminstone så länge som jag är i arbetsför ålder. Jag behöver också kunna försörja mig vilket är svårare på en mindre ö. Det kräver någon form av egenföretagande eller ett jobb där man kan bo på arbetsplatsen. Det finns iofs människor som bor på små holmar men det har i regel tillgång till vatten och el.
 
Drömmen om att kunna vistas på en lite holme likt Grumme Tvättsåpas reklam finns ändå kvar fast lite på ett annat vis. Drömmen om stugan är att det ska vara en jakt- och fiskestuga med möjlighet till övernattning. Det gör inget om det inte finns tillgång till el eller rinnande vatten på holmen. Någon form av vedeldad spis eller kamin kommer att stå för uppvärmning och enklare matlagning. Dricksvatten kan att tas med till stugan hemifrån i dunkar. Jag tänker att man kanske utöver stugan får bygga ett litet utedass med enklare tvättmöjligheter och eventuellt en bastu. Jag har letat inspiration på Pinterest men tycker att det är svårt att hitta bilder där man ser det enkla utan elektriska anordningar och smarta lösningar för ett enkelt liv. Jag tänker enkel stockstuga med naturmaterial, enkla lösningar och ett större fönster mot havet. Lite som en eremitstuga
 
Bildkällor: Svart stockstuga, Stuga med stora fönster, Jaktstuga inuti, Bastu, Kamin, Utedass, Grå stuga.
Kategori: Inspiration
Taggar: bastu dröm eremitstuga fiske holme jakt kamin stockstuga stuga utedass

Vi behöver mer kunskap om vilka avtryck vi gör på miljön

Svenska Yle  har granskat miljön och förutsättningar för att vistas i skärgården. #fixaskärgården var en satsning på att kommunicera med befolkningen genom sociala medier och på så sätt få tips.
Jag är lite besviken på att jag inte har följt det här för nu är ju granskningen redan avslutad, men jag tänkte att jag skulle dela med mig av de viktigaste slutsatserna Svenska Yle kom fram till och ge min synvinkel på det hela.
 
Svenska Yle sammanfattar sin granskning med fem slutsatser. Jag har valt att dela upp de fem slutsatserna i fem olika inlägg för att det inte ska bli så tungt att läsa. Här kommer det andra inlägget. 
 
2. Tappa inte hoppet - minska utsläppen
Algsoppan som har brett ut sig i skärgården när hettan kom oroar många. En av slutsatserna som Svenska yle kom fram till är att vi alla kan dra vårt strå till stacken genom att tänka över vår konsumtion och hur mycket avtryck vi gör på miljön. Jag tänker att vi behöver ha mer kunskap om vilka avtryck vi gör på miljön med allt från kostval till vilken avloppshantering vi har. Under sommaren bör alla som semestrar med båt se över sina utsläpp och var de kan lämna sitt avfall. Jag läste nyligen en artikel om problemet med tillgång till sopstationer för turister. Varför låser vi in soporna? Är det inte bättre att man slänger sopor där dom hör hemma istället för att dumpa dom här och var? Visst förstår jag att det handlar om sopavgifter och liknande, men vi måste hitta ett system för hur turisterna på ett smidigt sätt kan få lämna sitt avfall.
 

Gamla synder kommer upp till vattenytan bokstavligen

Svenska Yle  har granskat miljön och förutsättningar för att vistas i skärgården. #fixaskärgården var en satsning på att kommunicera med befolkningen genom sociala medier och på så sätt få tips.
Jag är lite besviken på att jag inte har följt det här för nu är ju granskningen redan avslutad, men jag tänkte att jag skulle dela med mig av de viktigaste slutsatserna Svenska Yle kom fram till och ge min synvinkel på det hela.
 
Svenska Yle sammanfattar sin granskning med fem slutsatser. Jag har valt att dela upp de fem slutsatserna i fem olika inlägg för att det inte ska bli så tungt att läsa. Här kommer det första.
 
1. Gamla utsläpp gör att Östersjön repar sig plågsamt långsamt. 
Gamla synder kommer bokstavligen upp till (vatten)ytan. Idag ser vi de utsläppen som gjordes för flera decennier sen får konsekvenser. Utsläpp från jordbruken, industrin och avloppssystemen från 1960-talet och 1970-talet påverkar havet än idag. Det positiva är att vi idag är medvetna om problemen och har blivit bättre på att hantera avfall och värna om miljön. Det leder till framsteg för Östersjön men det går långsamt. Det tar ca 50 år innan havet repar sig. En svensk professor menar att vi skulle kunna fixa Östersjön på 10 år och  även miljöministern tror på en snabbare utveckling
 
Jag upplever ändå att det är en god utveckling och framsteg är alltid positivt även om utvecklingen är långsam. Kan vi rädda Östersjön på sikt, eller åtminstone förbättra situationen är dagens satsningar mycket värda. Om de gamla synderna har pågått länge och fått en stor påverkan på miljön får man nog vara beredd på att det kan ta både tid och pengar att "restaurera" havet. Sen kan jag förstå att många vill att det ska gå snabbt. Algsoppan som breder ut sig i skärgården är ingen favoriträtt precis.