Jennys handarbeten - july 2011

Vaxduksbok

Jag har fått en vaxduksbok som tillhört min morfars faster. Den är fylld med handskrivna dikter av kända poeter och tidningsurklipp.

Den här dikten av Rosa Andersson är fin:

"Säg du hatar väl ej...

Hon satt vid en döende krigares säng. Hon hörde de tunga andetagen, snart skulle han förlösas från plågornas bädd, men hon satt av sorgen slagen.

Hon tänkte hatets tankar
tankar på hämnd och mord;
hon hatade de väldiga som slagit oss till blods
som förrått våra hem och vår lycka.

Då hörde hon den sjuke:
_ _ _ jag hatade ej, jag gjorde min plikt,
jag ville det ej,
min plikt är plikt.


Att hata är ont,
det förgiftar vår själ
och gör att hatets sådd
förstör våra liv.

Säg du hatar väl ej?
du älskar väl du,
och än en gång ska kärleken segra _ _ _
jag ser det så klart, så klart just nu
den länk som oss människan skulle förena
den länken har glömts av
och var och en -
den är kärleken till varandra."

Mormorsrutor

Jag har snöat in lite på mormorsrutor nu. Först gjorde jag ett kuddöverdrag i form av en jättemormorsruta. Jag gjorde en framsida och en baksida som jag sen sydde ihop med varandra.  Sen påbörjade jag en babyfilt:När jag pratade med en av tanterna som jag jobbar med sa hon att man kan göra grytlappar av mormorsrutor. Jag hade lite mormorsrutor som blivit liggande. Av dom blgjorde jag idag 2 grytlappar med 4 rutor till framsidan och fyra rutor till baksidan som jag sen virkade ihop. Den första grytlappen (till höger) blev inte lika snygg som den andra eftersom lapparna sytts ihop på olika sätt. Jag fick veta i efterhand att det blir snyggast när man syr ihop rutorna räta mot räta i bakre maskbågen :)

Garnlycka

En av tanterna jag jobbar med rensade bland gamla garner som hon inte använder längre och gav bort åt mig. Fatta så lycklig jag är :D En massa garn!! Jag har mycket nytta av restgarner i olika färger men speciellt de blå garnerna är jag extra lycklig över. För tidigare i veckan fick jag stickmönster på grytlappar med bl.a. segelbåtar och fiskar så nu har jag blått garn till bottenfärg :)

Vänskapskakan Herman

Den 16 juli påbörjade jag en Herman-kaka. Herman är en surdeg som ska odlas i 10 dagar innan den bakas ut. På den tionde dagen ska surdegen delas i fyra delar och ges till vänner. Jag var till fasta Åland över helgen och hade surdegen med mig på jäsning. På söndagen var det dag 9 och jag skulle åka tillbaka till Sottunga. Jag lämnade behöll en del av surdegen och gav resten vidare åt en vän eftersom hon har fler som hon kan dela ut åt än vad jag har här på Sottunga.

Idag bakade jag ut Herman-kakan. Här är receptet som jag använt mig av men jag hoppade över russinen. Jag tyckte kakan blev riktigt god :)

Dag 1:
1 pkt jäst
4,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk salt
7,5 dl vatten

Dag 2 - 4:
Täck med bakduk och låt stå i fyra dagar. Rör varje dag i smeten.

Dag 5 - 10:
Tillsätt 2,5 dl vetemjöl, 2,5 dl mjölk, 1,25 dl socker. Täck Herman med plastfolie och ställ in i kylen. Rör om varje dag i 5 dagar.

Dag 10:
Bakdag:
Ingredienser: 1 1/2 dl Herman-deg, 2 ägg, 1 1/2 dl socker, 3/4 dl olja, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 tsk kanel, 1 1/2 dl hackade nötter, 75 g smält smör, 3/4 dl farinsocker, 1 msk kanel
Glasyr: 75 g smör, 1/2 dl mjölk, 1/2 dl farinsocker

175°. Rör ägg och socker. Tillsätt Herman och olja, rör om. Tillsätt vetemjöl,bakpulver, kanel, nötter. Rör till en jämn smet. Häll i en väl smord och bröad form. Blanda smör, farinsocker och kanel. Häll över smeten och "hacka" ner med en gaffel så det blandas med övrig smet. Grädda 45-55 minuter. Rör samman glasyren i en kastrull. Sjud två minuter. Häll över kakan som dekoration.

Slöseri med kvinnokraft?

Idag har det varit ännu en intensiv dag. Det är så intressant att jobba med gamla människor för de berättar så mycket historier om hur det var förr. Jag som gillar handarbete får också mycket kunskap och inspiration. En del är också intresserade av natur och friluftsliv och lär mig saker på det området också. Dessutom tror jag att dom tycker om att berätta ;)

Hos en av de gamla fick jag väldigt mycket kunskap om olika handarbetstekniker. En yngre släkting var på besök och visade mig Finnväv, broderi, virkning, m.m. och berättade om hur man gör. Hon kallade det skämtsamt för slöseri med kvinnokraft ;)

Efter jobbet levererade jag blåbär till en av pensionärerna. Sen blev jag sittande där på kaffe igen. Hon virkar mormorsrutor och pratade om hur bra det är för restgarnerna och att det blivit modernt igen. Jag googlade lite på mormorsrutor i förra veckan och hittade massvis med inspiration. I helgen påbörjade jag ett kuddöverdrag i form av en stor mormorsruta.

Senare på eftermiddagen var jag med några pensionärer till gamla skolan där det var middag och lotteri till förmån för Hembygdens vänner i Sottunga. Till middag var det rökta abborrar eller grillad korv och kokt potatis. Vi vann alla någonting på lotteriet :D Jag vann en DVD-film (Wallander) och en Förstahjälpen-väska i fickformat. Jag har några gamla foton som låg i en av väskorna som jag ropade in på sommarmarknadens auktion förra året som jag tänkte skänka till skolan, men dom glömde jag hemma. Men jag ska ge dom till M som jobbar med Hembygdens vänner och gamla skolan. Hjärtekatten Janette

NU är min första Hjärtekatt färdig! Jag ska döpa den till Janette efter min bästaste vän vars favoritfärg är lila :D

Grytlappar

Idag har det regnat och blåst hela dagen. Jag hade tänkt flera utomhusaktiviteter idag men så blev det alltså inte. Efter jobb och handling har jag mest varit inne. Jag har virkat 2 grytlappar. Jag skulle vilja mönstersticka ett par grytlappar med segelbåtar och fiskar också men ska titta vad jag har för färger och om det finns mönster på det först.

Imorgon hoppas jag att det torkar upp lite ute så jag kan gå i skogen och plocka blåbär på söndag. Annars har jag inga planer för helgen. Det är snart en månad sen jag var borta från Sottunga sist. Känns riktigt skönt att bara få vara här i lugnet på helgerna :D Men en helg i juli ska jag nog åka till fasta Åland och sen blir det mer i augusti då jag får ledigt ett par veckor innan skolan börjar.

Sottungaloppet m.m.

Dagarna bara rusar iväg. Imorgon är det redan fredag igen. I måndags gick jag i skogen på eftermiddagen och plockade bär åt en tant.
 
På tisdagen hade vi pensionärskaffe vid kl 13 vid ett stockbord utanför kommunkansliet. Lite knytkalas för alla som deltog tog med sig något. Det blev lyckat! Vädret var fint och pensionärerna var jättenöjda. Vi blev ca 12 personer. På eftermiddagen gick jag sen i skogen och plockade blåbär åt en annan tant. Jag fick också lite besök av vikarierande hälsovårdaren som ville köpa en till väska. Vi tittade lite på vilka färger man kunde ha på blommorna :)

Igår levererade jag blåbär till tanten som jag plockat åt. Jag blev kvar där en stund efter jobbet på kaffe. Hon visade mig en virkad väska som hon gjort med mormorsrutor. Den var lite söt. Kanske blir något jag får testa en annan gång ;) När jag satt o drack kaffe med henne, hennes man o sonen konstaterade jag att livet har förändrats när jag pratade om när jag var ung och kom sen på att jag fortfarande är det! Känns som livet i stan var väldigt längesedan ;)
Igår kväll var det också Sottungaloppet. Jag deltog för första gången och fick en sluttid på 39.08. Loppet var uppdelat i två distanser. Barnen sprang en kortare distans som var ca 1,2 km. Den började vid skolan och gick runt vägskälet förbi butiken mot gamla skolan över Utgårds mot midsommarstången och tillbaka längs Norrby-vägen mot skolan. Den längre distansen var ca 4,2 km lång. Den började vid skolan och gick förbi vägskälet och butiken mot Norrgårds sen vek banan av mot Kärråker förbi åkrar genom skogen och på en grusväg en bit innan man kom ut vid Karlssons-skylten innan banan slutade med Norrby-vägen tillbaka mot skolan. Det kortare loppet startade först och så fick vi som skulle springa sen heja på barnen som sprang sitt lopp. Sen när alla barn kommit i mål började det längre loppet. Efteråt var det prisutdelning och alla som deltagit fick medalj. Priser gick till alla barn och de tre bästa i herr och dam-klassen.

Idag har jag sålt väska jag skrev om tidigare. Jag ska gå till skogen och plocka bär i eftermiddag sen har jag mitt kvällsjobb med städningen och matning av katten.