Jennys handarbeten - december 2012

Sockorna med istickshälen

 
Under mellandagarna har det blivit lite stickande. Jag har fortsatt sticka på de sockor jag påbörjade tidigare den här vintern. Tår och häl ska fästas på den ena sockan och på den andra sockan är tån och hälen och ostickad. Man kan skymta istickshälens röda tråd i bild. Nu är dessvärre det vita garnet slut för tillfället. Jag trodde att jag hade mer vitt garn men det är antingen fel nyans eller en annan sorts garn. Jag får leta upp andra strandade projekt att fortsätta med tills jag får tag på mer vitt garn eller starta något nytt kanske. 

Downshifting

 
Innan jag flyttade till Sottunga för lite över fyra år sen levde jag ett hetiskt liv i Mariehamn. Jag jobbade mycket men fick ändå knappt ekonomin att gå ihop. Jag hade väldigt lite fritid och pengarna räckte aldrig till kändes det som. Jag var trött, sliten och längtade efter ett annat liv. 
 
När jag sen flyttade ut till Sottunga förändrades mycket i mitt liv. Jag började jobba deltid och hade ändå halva lönen kvar när nästa lön kom in på kontot. Jag hade mer fritid och blev mer kreativ. Jag gjorde inte av med pengar varje dag heller. Jag fick lägre utgifter för mitt boende och jag handlade bara mat på andelshandeln. Jag åkte till Mariehamn ibland och gjorde ärenden. Jag planerade vad jag måste köpa där som jag inte kunde få tag på härute på Sottunga. På fritiden hade jag nöjen som inte kostade så mycket: skogspromenader, volleyboll-träning på skolan, låna böcker på biblioteket m.m. Ibland ordnades det evenemang som kostar en liten slant men det är inget som tär på ekonomin då det inte är ofta och det finns plats i budgeten för sånt. 
 
När jag skulle börja studera i Oskarshamn föll jag delvis tillbaka i gamla vanor från livet i Mariehamn. Kontrasterna mellan livet i Sottunga och studentlivet blev så stora. Helt plötsligt kostade allting och det var svårt att hålla i pengarna. Hösten 2011 gick det inte längre att fortsätta utan en plan. Då började jag budgetera varje månad och räkna på utgifter och inkomster för att få det att gå ihop. Jag insåg att det dubbelliv jag levt har påverkat ekonomin och att det kommer att bli betydligt bättre nu när studentlivet går mot sitt slut. 
 
Det är flera som inte tror att jag ska kunna leva på att jobba deltid, men som jag ser det så kommer det att gå. Före studietiden hade jag ju halva lönen kvar varje månad och det kommer inte att bli så stor skillnad nu heller. Jag har helt tappat det shoppingsug jag ständigt hade när jag bodde i Mariehamn och köper numera bara saker som jag behöver. Kritiker brukar säga att det inte går att jobba deltid om man har familj men ändå finns det många som gör det och allt beror på hur man planerar sin tillvaro. Det handlar om att göra prioriteringar och välja andra alternativ. 
 
Forskaren Jörgen Larsson har skrivit om hur man kan minska vardagsstressen här
Clara har skrivit ett inlägg om fenomenet Downshifting här.
Jonna tipsar om en bok man kan läsa som handlar om självhushållning.

Ljuslyktan

Igår testade jag nya dammsugaren och tanken slog mig att jag börjar bli lite modern. Nu har jag både kaffebryggare och dammsugare. Det var inte längesen jag sopade golven och kokade kaffe. (Kaffepannan skymtar i bilden nedan). Men tjock-tv:n får hänga med ett bra tag till. 
 
Idag har jag skrivit lite på examensarbetet i vanlig ordning. Jag hoppas på att vara mer effektiv imorgon. Det känns otroligt segt nu på slutet. Det finns andra saker jag hellre vill göra, men men.. Jag var ut med komposten ikväll men hittade den nästan inte bakom den enorma snöhögen bakom bilen. Jag ramlade några gånger innan jag till slut kom fram. Det är ju inte så lätt att se något i mörkret trots ficklampa och utelampan på huset. 
 
Jag städade också idag och bytte ut några saker i köket mot de nya jag fått. Löparen fick jag av mormor och morfar och ljuslyftan fick jag av pappa och E. Lite annorlunda design tycker jag. Det ser lite ut som en papperspåse i formen fast den är gjord av plåt och det är så fint sken när ljuset är tänt. 
 

Julklappar

Nu är juldagarna över och jag har åkt från familjen tillbaka till Sottunga igen. Vilka dagar det har varit. Julen blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag är lite missnöjd faktiskt. Inte över materiella saker som julklappar eller julmaten utan mer på att julstämningen inte var den bästa. Nästa år hoppas jag att det blir mycket bättre. Jag firade julen hos mamma precis som förra året, men i år åkte vi inte till mormor eller moster på juldagarna som vi brukar. Jag saknade det.
 
Getabocken utanför Geta kyrka. Min mamma bor i närheten.
 
Jag fick en hel del julklappar: handduk, pengar, löpare, duschcremer, bricka, ljuslyktor, dammsugare, chokladask och en springform. Jag öppnade de sista julklapparna idag eftersom jag inte brukar ta med mig alla julklappar dit jag firar julen då det ändå ska komma hem igen. 
 
Någon skulle vara lite vitsig till jul. Kanske Någon som kände till det här. 
 
Under julhelgen blev det också bestämt att bilen (pjäsen) kommer att få åka till de sälla jaktmarkerna och igår fick jag en ny bil istället. En kopia av Pärlan jag körde med före Pjäsen, men i annan färg och i bättre skick. Det var nog bästa julklappen att få en bil :) Men givetvis får jag betala alla utgifter som en bil medför men att köpa bilen slapp jag. Fast den är gammal den här bilen nästa lika gammal som dess ägare ;) Jag ska köra med den tills det är dags för mig att köpa en NY bil, när det nu blir. 
 
Igår när jag kom hem gick det inte att köra till huset utan jag fick ställa mig på den allmänna vägen och gå en bit eftersom det var oplogat men jag ringde sen till T som plogar här på Sottunga och han kom sen och plogade "bakvägen". Huvudinfarten är ogenomtränglig för tillfället då det är en snövall som är över en meter hög och täpper till infarten. Den är dessutom så hård att det går att klättra upp och stå på den från gårdssidan och se ut över vägen.
 
Idag ska jag fortsätta skriva på examensarbetet som jag pausat med över juldagarna. Det är fortfarande en hel del att skriva och jag räknar med att skriva alla dagar tills det är dags att skicka in det. 

Examensarbete del 5

Idag var det dags för provopposition. 
 
I min handledningsgrupp fick vi idag testa på att vara opponenter och respondenter dvs. att bedöma varandras uppsatser i det skick de är nu för att få lite handledning inför slutopponeringen i januari. Det var bra att få den möjligheten. Jag har känt att vissa saker i uppsatsen har varit felaktiga på något sätt men inte vetat hur. Nu känns det lite lättare när jag vet, men samtidigt *phew*.. Jag behöver skriva typ 10 sidor till i bakgrundskapitlet och helst innan måndag eftersom jag ska hinna bearbeta resten av uppsatsen och färdigställa diskussionskapitlet till den sjunde januari. Jag gick till biblioteket idag efter oppositionen för att leta mer böcker. Jag hittade några som jag tror jag kan använda mig av och sen får jag hitta resten av referenslitteraturen på nätet dvs. avhandlingar, e-böcker osv. 
 
Här på eftermiddagen har jag också hunnit packa ihop alla saker i lägenheten. Det var betydligt färre saker än vad jag trodde eller de tog snarare mindre plats än jag räknat med. Det kan också bero på att jag gjort mig av med massor. Imorgon blir det att ge sig ut i julstressen med alla andra som ska hem till jul. Det blir ett par dagar till havs eftersom jag vill hinna till Sottunga tur och retur innan jag firar julafton med familjen. Ojoj.. Tur att jag har julklapparna klara i alla fall, men jag har inte hunnit slå in dom än. Det ska jag väl inte vara så svårt.
 
Jag kommer kanske inte att hinna kika in här innan jul och vill därför skicka en julhälsning till alla där ute. Den här bilden togs i samband med min praktik som jag gjorde på slutet av höstterminen 2010. (Texten har jag satt dit i efterhand) Jag hade som en del av mitt projekt i förskoleklassen att barnen skulle få skapa en tomtesaga. Tomtarna pysslade de själva och handlingen fick  dom också komma på själva med handledning av mig.
 
 
Kategori: Studentliv
Taggar: 2013 provoppostion examensarbete flytten jul oskarshamn

Sista julklapparna är inhandlade

Nu är det snart kväll igen. Jag tyckte det nyss var det. Idag har jag packat ner de mesta sakerna och börjat städa i lägenheten. Jag var också iväg till centrum och handlade de sista julklapparna, eller jag hoppas att det var de sista. De kan vara så att jag kommer på något i sista minuten. Sen är det en tant på Sottunga som fyller år dagen innan julafton, men till henne köper jag nog något i taxfreen på färjan som jag brukar. Där kan man alltid hitta något när man är sent ute.
 
Imorgon är det dags för provopposition. Jag satt imorse och läste en uppsats, men jag kommer att behöva skriva ner en text om det ikväll eller imorgon bitti innan det är dags att gå till skolan. Det var skönt att jag slapp åka till Kalmar i alla fall eftersom det gick så tokigt sist...
 
Idag kunde jag konstatera att i Oskarshamn råder julstämning. Jag kan nog inte komma på någon annan högtid där man faktiskt pyntar offentliga platser såsom man gör kring julen. 
 
Kategori: Studentliv
Taggar: 2013 provoppostion jul julstämning

Syftet med bloggen

När jag började blogga sommaren 2010 var syftet att skildra livet i skärgården. Det syftet har jag fortfarande men det har inte alltid varit så lätt när jag varit borta och utbildat mig. När jag sen varit tillbaka i skärgården under loven har mycket tid gått åt till att ladda energi så det har varit sporadiskt med inläggen till en början. Nu kommer det att bli annorlunda när jag flyttar hem till ön på heltid och lever där. Jag har försökt hitta inspirationskällor och liknande bloggar men kan till mångt och mycket konstatera att det finns för få skärgårdsbloggar. De som finns är inte uppdaterade eller så skriver de på ett annat sätt, t.ex. ur en sjömans perspektiv eller lite mer glamoröst av typen livet på stranden. Det är i alla fall den uppfattningen jag får. 
 
Jag vill skriva mer om vardagen och hur det är att leva i nutid med de möjligheter och problem som finns. Jag vill skriva mer om enkelheten i att bo året runt med 4 årstider i en småsaklig skärgårdskommun. Ämnen som jag vill ta upp är bland annat:
  • traditioner
  • hantverk
  • utflykter
  • historier
  • aktuellt
  • självhushållning
  • hälsa
Kategori:
Taggar: syfte

Mindfulness

"Mindfulness är en mänsklig egenskap och ett förhållningssätt som gör att du kan ta vara på ögonblicket och utveckla dina fulla resurser. Med enkla övningar får du hjälp att klara av pressen i privat- och yrkesliv. Du blir mer uppmärksam och medveten och  lär dig att minska stress och att fokusera på det som är väsentligt." (http://www.mindfulnesscenter.se)
 
För en tid sen testade jag Mindfulness. Jag har förstått att det ska vara bra för välbefinnandet och att det är något man kan använda sig av i vardagen som en typ av meditation. Ett tag lyssnade jag ofta på cd-skivan som jag har fått med olika övningar. Jag brukade lyssna på den innan jag skulle gå och lägga mig. Jag har flera gånger fått höra att det är meningen att man ska använda den i olika situationer i vardagen när stressen uppstår, men det tycker jag är svårt. Hur ska man göra undrade jag?
 
Jag ska fokusera på andningen har jag fått till svar. Problemet tycker jag är att om jag fokuserar på andningen och "går till mitt inre" då måste ju människor omkring mig undra varför jag är frånvarande en stund och ibland kan situationen bli väldigt märklig om jag bara står och andas. 
 
Nu har jag fått svar på det också. Det första är att jag måste öva på den här tekniken med meditation och andning i olika situationer många gånger. Sen när jag har gjort det kommer det att bli som att köra bil.När man kör bil kan man ha koll på sin körning samtidigt som man pratar med en passagerare eller tänker på andra saker. Man har ett parallella medvetanden helt enkelt. Man kan alltså ha ett fokus på andningen samtidigt som man kan vara närvarande i den situationen man befinner sig. Men det krävs övning. 
 
Learning to 'sail'.
 
Bild: Pinterest.
Nånstans har jag läst ett citat i Mindfulness-materialet att det handlar inte om att stilla vågorna utan att lära sig surfa.