Jennys handarbeten - may 2016

Virkade duktyngder

Just nu känns det väldigt tungjobbat. Kanske är det värmen som har kommit, eller så beror det på översvämningen av jobb och andra uppdrag som sköljer över mig, eller något helt annat men trögt är det och trött är jag. 
 
Fast samtidigt som det är tungjobbat är kreativiteten hög. Jag skapar en massa olika saker och känner mig så inspirerad. Ena stunden vill jag brodera korsstygnstavlor och -kuddar. Lite senare limmar jag stenar till små skulpturer. Sen hittar jag plötsligt gamla bräder som jag tänker göra konst och inredningsdetaljer av. 
 
Idag har jag virkat duktyngder av varpgarn som jag köpte på Grindas loppis för några år sen. Duktyngderna innehåller stenar som jag har plockat på stranden. Jag ska göra flera set av de här duktyngderna och ha till försäljning i min webshop sen när jag gjort förpackningar och prissatt dem.
 

Fåglar på stenar

Det blir mycket skapande just nu. Lagret i min webshop krymper så jag behöver öka produktionen. I väntan på leveranser och nya hantverkare så försöker jag testa fram egna idéer och ser vad det blir. 
 
I helgen hittade jag ännu fler fina stenar på stranden och även lite fin drivved som jag ska göra konstverk av... har jag tänkt. 
 
 
Här håller jag på att testa en idé med fåglar som sitter på stenar. Funderar på om jag ska måla eller inte. Kanske bara måla fåglarna och låta stenarna de sitter på vara naturella?
 
 
Jag tänkte också göra tavlor med stenar på gamla träskivor. Testar lite olika idéer, här ett hjärta: 
 
 
Jag har en stenskiva som legat länge i ett förråd. Jag har använt den till ljus men tycker inte att den är så snygg till det. Eventuellt ska jag göra ett litet landskap av den: 
 

Broderar fyrar

Just nu håller jag på att testa fram nya broderimönster med olika motiv som är inspirerade av Ålands fyrar.
 
Min idé är att det ska bli tavlor i olika storlekar och senare kanske även kuddar och nyckelringar. Just nu är det lite i exepriementstadiet. Sen när jag kommit fram till mönster jag är nöjd med kanske jag ska börja "producera" olika serier. 
 
 
Den här är den första jag har gjort, med inspiration av fyren Marhällan.
 

Sakletare

 
Ett av mina nöjen är att plocka fina saker jag hittar på stranden eller skogen. Idag hittade jag några nya stenar och pinnar på stranden. Jag plockar bara de finaste och lägger i glasburkar. 
 
Vissa stenar och pinnar är bara fina att titta på medan andra kan sparas till pysselprojekt längre fram. Speciellt små eller platta stenar passar till pyssel. En del stenar kan man nästan se på vad de skulle kunna förvandlas till.
 
Pinnarna är lite svårare att se vad de skulle vara lämpliga till. En del gör sig bättre tillsammans med andra saker medan andra bara är dekorativa i sig. 
 
 
Kategori: Zero waste - diy
Taggar: fin glasburk pinnar sakletare sten strandfynd

Bråda dagar

Det har varit bråda dagar nu. Jag går på en företagsutbildning som heter "Välkommen In" och arrangeras av Ålands näringsliv. När jag inte är på utbildning jobbar jag som vanligt med mina uppdrag i kommunen och utvecklar mitt företag. 
 
För några dagar sen ställde jag i ordning mitt kontor/lager till ett utställningsrum för besökare. Redan imorgon väntar jag besök från en lokaltidning som kommer att göra ett reportage om mitt företag. 
 
 
Jag har tidigare berättat om att jag lämnat in lite nya alster till Almas hantverk o galleri. För några dagar sen blev jag sugen på att starta ett nytt handarbetsprojekt. Det har blivit mycket virkat på sistone, så jag kände för att återuppta broderi igen. 
 
Jag har börjat brodera något som jag tror kommer att bli en kudde, men jag är inte helt säker. Mönstret har jag experimenterat fram själv. 
 
Kategori: Havsform
Taggar: broderi handarbete hantverk havsform hemma sytt Ålands näringsliv

Key Lime Pie

Idag har jag bakat en Key Lime Pie till ett möte.  
 
Key Lime Pie
 
200 g Digestivekex
100 g smält smör
1 msk vanlijsocker
4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 dl pressad limejuice
 
Jag började med att krossa digestivkexen i en bunke. Sedan smälte jag smöret och blandade det med de krossade kexen i bunken och tillsatte vaniljsocker. Sedan tryckte jag ut blandningen i botten på en springform:
 
 
Därefter gräddade jag pajskalet i ugnen ca 10 minuter på 200 grader. 
 
Sedan behöver pajskalet stå och svalna helt innan det är dags att göra smeten.
 
Ta fram en ny bunke. Pressa limefrukter så det blir ca 1 dl limejuice. Separera 4 ägg och häll äggulorna i den nya bunken. Häll i den kondenserade mjölken. Rör om och tillsätt limejuicen.  
 
 
Häll smeten i pajskalet:
 
 
Sedan kan formen stå och i kylskåpet och stelna tills det är dags för servering. 
 
 
Det finns en annan variant på receptet i ett äldre inlägg här.

Träd

Tidigare fanns det ett gullregn i trädgården, men det sågades ner för några år sen. Jag saknar det ibland. 
 
 
 
Det här är min tolkning av denna veckas Tisdagstema.
Kategori: Tisdagstema
Taggar: gullregn tisdagstema trädgård

Nya virkade kuddar

Idag har fört lite handarbeten till Almas hantverk & galleri inför sommarsäsongen. Jag har några alster där sen förut men kompletterade med några helt nya saker som t.ex. de här virkade kuddarna: 
 
 
Kuddarna har olika fram- och baksidan eftersom de är monterade enligt "kuvert-principen".
 
 
Jag har skrivit om en kudde jag gjort tidigare enligt samma princip. Här finns inlägget.