Jennys handarbeten - june 2013

Sottunga behöver dig

I Sottungas facebook-grupp "Sottunga Rock City" kan man läsa detta och ombeds dela detta inlägg:
 
Redo för ett nytt liv och nya utmaningar?
Sottunga är en ö i den åländska skärgården som behöver DIG! Vi hotas av avfolkning och nerläggning och önskar att flera skulle se det underbara i att bo här.
Söker du lugn och ro? Naturskönhet? Kanske en trygg miljö för barnen att växa upp i? Då är det här stället för dig. Jobbar du på sjön, hemma, borta i perioder eller på distans är det fint då arbetstillfällena här ute är begränsade och sporadiska. Men: ju mera människor det kommer hit, desto fler arbetsplatser skapar vi.
Vi har ett fungerande samhälle med butik, post, skola, dagisverksamhet, kommunkansli, bibliotek och församling med egen präst. Vi umgås över åldersgränserna och ordnar filmtillfällen, spelkvällar, middagar mm som lockar många av dem som bor här och även andra. Du får gärna vara en del i våra aktiviteter och förstås komma med nya idéer för ett trevligare och roligare samhälle.
Vi har en fantastisk skola, nyrenoverad och trivsam med en stor gård med lekplats och fotbollsplan. Skolan har plats för upp till 30-40 elever så barnfamiljer är särskilt välkomna.

I kommunen finns lägenheter att hyra och hus till salu, du hittar säkert något som passar just DIG. Varmt välkommen att kontakta kommunkansliet för närmare upplysningar och hjälp angående flytt, arbete och övrig praktisk info.

Varje dag går det färjor till fasta Åland med fin vägförbindelse till Mariehamn, där närheten till Stockholm och till övriga orter i Sverige är ett stort plus.
Österut går det färjor flera gånger i veckan så att man kan ta sig till fastlandet via Korpo i Åbolands skärgård.
Vi som bor här är jordbrukare, bönder, butiksanställda, sjömän, lärare, mångsysslare, församlingsanställda, vårdare, barn och pensionärer och vi vill så gärna att just DU hittar hit och delar livet med oss.
I byn är allting nära och på gångavstånd, allt, såsom butik, post, hälsovård, bibliotek, skola, gym och festlokal finns på samma plats i byns centrum. Här går det bra att klara sig utan körkort!
Varmt välkommen att flytta hit!

Info:
Sottunga kommun, se info på www.sottunga.ax
Facebook – sottunga rock city

Asfaltering pågår

 
Måndag och början på en ny arbetsvecka. Idag har det asfalteringen av vår väg som löper genom ön påbörjats. Det kommer att bli så bra när allt är klart! På bilden ovan syns den stora pråmen som ligger i hamnen fylld med asfalt. Grävmaskinen fyller skopan med asfalt och lastar i lastbilar som kör ut det till "asfalteringsmaskinen" som befinner sig borta på vägen och arbetar för fullt. 
 
När bilden togs satt jag och väntade på m/s Skiftet. Jag inser att jag kommer att få pussla och ha tempo på hela sommaren fram till semestern o jag ska ro ihop mina dagar. Dels så ska jag jobba på dagis men eftersom det inte kommer vara dagis hela sommaren och mina semesterdagar inte räcker till så ska jag vikariera som fastighetsskötare och lokalvårdare. Sen råkade jag tacka ja till att jobba på m/s Skiftet varannan vecka som lokalvårdare för att dom tyckte jag var så bra på m/s Gudingen för 3 år sen. Jag tycker också att det är så kul att jobba på färjan med alla härliga människor och en otroligt vacker arbetsplats till havs. 
 
Utöver allt detta så ska jag stå i köket på midsommaraftonskvällen och sälja kaffe, läsk m.m. och så delta i vernissagen på galleriet på söndag. Jag funderar lite på hur alla klockslag ska gå ihop alla dagar men som tur är så är det bara varannan vecka som är både land och hav. För det mesta blir det ju jobb på land och sen när semestern kommer lär den vara välförtjänt med lite extra euro på kontot. 

Dagarna rusar på

Dagarna rusar på. Söndagen den 9 juni föddes mitt andra gudbarn: Lucas. (Mitt första är min yngsta lillasyster som fyller 7 i höst.) Lucas föddes för tidigt då det var meningen att han skulle födas i slutet av sommaren. Så det kan gå! 
 
I fredags var jag till stan en vända. Köpte lite mer svart garn till en mormorsrutefilt jag håller på med. Jag köpte också lite nya kläder. Nästa helg är det midsommar redan. Jag ska jobba i köket på midsommardansen på Sunnanberg och på söndagen är det vernissage på Galleri Alma här i Sottunga där jag ställer ut lite virkade alster. 
 
 
Min mormorsrutefilt som jag håller på att montera. 198 rutor tar sin tid.

Veet Easy Wax Electrical Roll-on Kit och Veet precision wax & care ansikte

Jag buzzar Veet Easy Wax Electrical Roll-on Kit och Veet precision wax & care ansikte. Jag har registrerat mig som buzzador på http://www.buzzador.com och föreslår att du också gör det. Som buzzador får man testa nya produkter utan kostnad. 
 
VEET EASY WAX ELECTRICAL ROLL-ON KIT

Jag testade Veet Easy Wax idag. Hårbortagningsmetoden är likadan som med andra vax. Man värmer vaxet, breder ut det på huden, sätter på remsor och drar bort. Veet easy wax electrical kit skiljer sig när det gäller värmningen av vaxet. Det finns en vaxrefill som placeras i en patron. Patronenheten kopplas till ett eluttag och värms upp på ca 20 minuter. När man värmt upp vaxet rullar man enheten direkt på huden som en roll-on. I kitet medföljer små våtservetter som innehåller efterbehandling. 
 
VEET PRECISION WAX & CARE ANSIKTE
 
Veet precision wax and care ansikte består av en tub med två öppningar, en i vardera ände. I den ena änden finns vaxet och i den andra finns en efterbehandling. I förpackningen finns också remsor och en applikator. Man värmer vaxet i vattenbad ca 1 minut, applicerar det och sen på med remsor och rycker bort.
 
Vad tycker jag om Veet easy wax electrical roll-on kit och precision wax & care ansikte? 

För det första så är jag ingen beundrare av vax men jag har erfarenhet av andra produkterfrån Veet som jag gillar, tex. hårborttagningskräm. Jag tycker att Easy wax var lätt att använda eftersom man slipper vattenbad och att använda spatel. Det var så enkelt att bara vänta 20 min och sen testa om rollern funkade. 
 
Precision wax tyckte jag var riktigt bra. Jag använde det på ögonbrynen. Det gick så enkelt att doppa ner tuben i ett glas kokt vatten och sen ta upp det och se om det blivit flytande. Därefter applicera med den lilla spateln och på  med en liten remsa. Efterbehandlingen var i krämform vilket var bra. 
 

mormorsrutefilten

Under våren fastnade jag i mormorsruteträsket. Först blev det grytlappar och sen började jag göra filtar. En babyfilt har det blivit.
 

Kritiken mot mitt val

Ibland blir jag så irriterad över att människor vill att jag inte ska bo på Sottunga. Det är alltså inte människor som bor på ön utan t.ex. släktingar som aldrig bott i skärgården överhuvudtaget. Varje gång man ses kommer de med förslag eller ledande frågor. Suck. Jag som har det så bra här. Till skillnad från sommargäster och släktingar så tycker jag inte sommaren är den bästa tiden på året i skärgården. Nä, ormar, myggor och stekande sol klarar jag mig utan. Jag trivs bäst under lågsäsong för då är stämningen mer familjär och det råder lugn och arbetsro. Det är behagligare temperaturer ute men den lilla befolkningen är lika varm inombords :). Det som många tror är att det inte finns något att göra under lågsäsong men det finns mer att göra än vad man hinner med: olika evenemang, träningar på skolan, fester m.m. Tro det eller ej men vi har även el och bredband härute så vi kan också göra sånt som folk i stan gör en vanlig vardag dvs ser på tv, surfar på Internet och lever normalt hemmaliv. Det som skiljer mig från många är ju att jag lever ensam utan släktingar på ön. Det är mitt egna val som jag är stolt över. Jag klarar mig själv! Det hade jag aldrig trott för 5 år sen när jag lämnade ett dåligt förhållande i stan för att flytta till Sottunga, men det gick! Den livskvalitet jag fått här kan jag inte få någon annanstans. Därför är det otänkbart att jag skulle flytta härifrån. Jag tänker på alla skogspromenader jag tagit för att rensa tankarna, allt roligt jag har upplevt, alla dessa minnen, människor och platser. Ibland känns det som att jag är kär i det som är Sottunga. Jag går omkring och fånler när jag jobbar på dagarna för att jag är så lycklig här. Och nu när det gått en tid och jag insett att kommer stanna här så känns det så bra och jag har inga problem. Allting går bra. Ibland försöker andra (människor som kritiserar mitt val att leva här) lägga problem på mig men jag försöker slå bort det. Någon gång måste det väl bli tydligt att jag trivs med livet.