Jennys handarbeten - july 2018

#109 - Sommarpratare

I våras såg jag att man kunde skicka in ett intro till Ålands radio för att få chansen att bli Lyssnarnas sommarpratare. I Sverige har jag förstått att det är något som funnits många år, men här på Åland är det första gången man testar detta. 
 
I början av maj kom så telefonsamtalet att jag blivit utvald att bli Lyssnarnas sommarpratare i Ålands radio. 
 
Eftersom jag fick den här möjligheten baserat på introt till mitt tänkta sommarprat, har jag valt att låta samma intro vara början på mitt sommarprat. När jag planerade vad jag skulle prata om under mina 90 minuter i radion tänkte jag att jag inte är vald för att prata politik eller vad jag jobbar med. Istället handlar min stund i etern om mitt liv. Ni som följt mig här i bloggen kommer säkert att känna igen vissa saker jag pratar om.
 
Programmet sänds idag kl 10.00 (finsk tid)
Repris ikväll kl 17.30 och på lördag kl 12.00 (finsk tid)
 
Det går att lyssna på programmet via Ålands radios hemsida. Antingen via livestream under tiderna ovan eller i en podversion utan musiken när som helst på den här länken
 
Bild: Nina Smeds
Kategori: Listan
Taggar: sommarprat

Besök från Texas

Den här veckan har jag haft ännu en couchsurfer (eller soffsurfare) på besök ett par dagar. Varje gång jag har en (eller ett par) från nätverket boende hos mig upptäcker jag varje gång vilket fantastiskt land jag bor i. Det blir tydligt när man diskuterar vardagsproblem med människor som bor i andra länder. 
 
Den här gången hade jag en kvinna från USA boende hos mig. Hon kom från Texas där det aldrig regnar och när det väl gör det blir det översvämning och människors liv är då i fara. I USA har de inte alls lika god välfärd som vi har här i Finland. De har inga bidrag kring barnanskaffning t.ex. inget barnbidrag, föräldrapenning osv.
Det finns också betydligt fler hemlösa i USA som man ser i samhället jämfört med hur vi har det här. Även om vi också har hemlösa. 
Jag vill ändå hålla fast vid min politiska åsikt, dvs. att vi här i Norden har det förhållandevis bra men det finns alltid saker som kan bli bättre och det faktum att vi måste jobba för att bibehålla det som är bra. Alltså vi behöver absolut inte förändra det som redan är bra. Istället bör vi fokusera på de faktiska problemen och i grunden vara stolta över det som fungerar bra. 
 
Mina andra gäster har druckit alkoholfritt under hela vistelsen, därför var det kul att som omväxling få en gäst som drack alkohol till maten och som man kunde sitta och prata med på balkongen med en kall öl. 
 
 
Alkohol är inte något jag dricker regelbundet, men jag tycker det är helt okej att ta ett glas vin till maten. 
 
I fredags var vi till fasta Åland. Först åkte vi in till Mariehamn och gjorde lite ärenden. Vi besökte bland annat några affärer och lunchade. 
 
 
 
 
På eftermiddagen innan vi skulle åka till färjan ville jag visa en del av landsbygden. 
 
 
På Lumparby Ollas stannade vi för en glasspaus och tittade på konstutställningen som pågick i trädgården. 
 
 
 
 
 
 
Igår åkte min gäst vidare mot Helsingfors. Som traditionen bjuder fick jag en värdgåva. Den här gången blev det två öl.
 

#69 - Få en krukväxt att överleva 1 år

För mig som inte har gröna fingrar är det en stor konst att få en krukväxt att överleva. Jag tror att jag till och med lyckats döda ett par kaktusar, eftersom jag både vattnar för lite och för mycket. 
 
MEN... för ett par år sen fick jag en krukväxt av min mamma. Hon garanterade att den skulle klara mina oömma bruna fingrar. Jag var skeptisk och tänkte att det här måste ju vara en speciell växt om den, enligt henne ska klara både uttorkning och massor med vatten. 
 
Hur det har gått? 
Jo, krukväxten har överlevt. Den får några blad som torkar ut ibland. Då tar jag bort dem och när den ser ut att vara på väg att dö ger jag den vatten. Varje gång repar den sig en period. Den har ett fat under sig som överskottsvattnet rinner bort på. Det blir lite vatten över, eftersom den får en full vattenkanna varje gång. Men den lever, överlever och har klarat sig år efter år. 
 
Sen kanske den inte är den vackraste växten, men vackra saker har sällan överlevt hos mig. Det vackra är för skört. Kanske en symbol för det som varar i livet. 
 
Kategori: Listan
Taggar: bucketlist gröna fingrar krukväxt

I am Sam

I am Sam är ett amerikanskt drama från 2001. 
 
Fakta I am Sam: 
Filmens längd: 132 minuter 
Filmens genre: drama
Utgivningsår: 2001
 
Bildresultat för i am sam film
 
Filmens handling
Den utvecklingsstörde mannen Sam (Sean Penn) är en ensamstående far till en dotter, Lucy (Dakota Fanning). Sam är ett stort fan av The Beatles, och med hjälp av dem och sina udda vänner lyckas han uppfostra Lucy.

När Lucy fyller sju år hotas deras familjeliv av socialen på grund av att Lucys kunskap överstiger Sams. I hopp om att få sin dotter tillbaka anlitar han en självupptagen och skoningslös advokat, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer). Tillsammans försöker de bevisa att allt man behöver är kärlek.

Filmens budskap
Filmens budskap handlar om hur stark relationen mellan förälder och barn kan vara trots allt. Ett exempel är när Lucy går till sin pappa varje dag, trots att samhället har tagit ifrån honom rätten att ha barnet att bo hos sig. Lucy går till honom varje dag och han (Sam) bär tillbaka henne varje kväll för att inte bryta mot reglerna. 
 
Skulle jag se den igen? 
Ja. 
Kategori: Recensioner
Taggar: I am Sam film recension

Kalenderflickorna

 Kalenderflickorna är en brittisk komedi från 2003.  
 
Fakta Kalenderflickorna: 
Filmens längd: 197 minuter 
Filmens genre: komedi
Utgivningsår: 2003
 
Kalenderflickorna
 
Filmens handling
Då en av rollfigurernas make (John) drabbas av leukemi bestämmer sig hans hustru för att försöka samla in pengar till det lokala sjukhuset. Det resulterar i att man bestämmer sig för att den lokala husmodersföreningens årliga kalender, istället för traditionella landsbygdsmotiv, skall utgöras av nakenbilder på några av föreningens medlemmar. Reaktionen på deras initiativ blir inte vad de väntat sig. Filmen är baserad på en verklig historia. 
 
Filmens budskap
Filmen handlar om relationer och vänskap i 60-årsåldern. Budskapet handlar också om hur tillvaron utvecklar sig när kvinnor i 60-årsåldern förenar sig i en grupp och gör något som går utanför normen. 
 
Skulle jag se den igen? 
Kanske. När det har gått en tid. 
Kategori: Recensioner
Taggar: film kalenderflickorna komedi recension

#100 - Marimekko-klänning

På min bucketlist finns allt mellan himmel och jord. Endel saker på listan kräver mod och/eller beslutsamhet medan andra är betydligt enklare att genomföra. 
 
En sak som jag drömt om något år är att köpa en Marimekko-klänning. Jag gillar Marimekko men stormönstrade klänningar gör lätt att det ser ut som man klätt sig i en gardin. Jag har sneglat på olika enfärgade modeller och letat efter min storlek, vilket inte var helt lätt men plötsligt så fanns den där: klänningen Kirjo. Kirjo är en svart klänning i sammetstyg med fickor och idag kom den med posten.
 
Kirjo dress - Marimekko
Bildkälla
Kategori: Listan
Taggar: bucketlist marimekko

From Russia with love

Den här veckan har jag haft ett par från nätverket Couchsurfing på besök några dagar. Åland är ju lite mer attraktivt för besökare den här tiden på året, så nu tar personer från nätverket kontakt oftare. 
 
Roligt också att det är spridning på besökarnas hemländer. Paret som bott hos mig den här veckan kommer från en stad i Ryssland som har lika många invånare som hela Finland totalt. Här på Sottunga är befolkningen under 100 st till antalet. Lite skillnad. 
 
Under två av dagarna som gästerna stannade hos mig, var vi ute på lite längre promenader runt Sottunga. Provade bl.a. den nya pilgrimsleden och vandrade runt i Söderbyn till platser inte ens jag sett trots att jag bott här i snart 10 år. 
 
 
 
Det här ryska paret som bodde hos mig var i samma ålder som mig och vi hade lätt för att prata om olika ämnen. Det var lättsamt och kul mest hela tiden. Aldrig konstlat eller svårt. 
 
Första kvällen visade de mig två olika tesorter, varav jag skulle få välja en sort i gåva. Dom sa att jag fick prova först om jag ville, så vi drack te varje kväll och pratade om allt möjligt, bl.a. hur det är att leva i en diktatur jämfört med att leva i en demokrati.
Skillnaden mellan diktatur och demokrati är på ett vis stor, men de små problemen i vardagen och hur man som invånare tycker saker funkar dåligt politiskt är i mångt och mycket lika. Vi som lever i demokrati är ju inte direkt nöjda och glada hela tiden, för vi har också våra problem. 
 
 
Det är också intressant att föreställa sig att det som vi på Åland kallar vardag kan vara någon annans drömvärld. Jag gjorde också mitt bästa för att förklara hur vi på Åland förhåller oss till fenomen som: dialekter, älgar, åländsk jul, pirater och Pop-Sixten: 
 
 
Jag har också lärt mig en massa saker. Hur många likheter det ryska språket har med det svenska språket t.ex. Varje gång jag inte kom på ett ord på engelska sa jag det på svenska, och fick då till svar: "same in Russia". 
 
Till slut valde jag ett te som jag knappt kan uttala. Det heter nånting med Oolong och har en touch av mjölk i smaken. 
 
 
Det har som sagt varit roliga och lite internationella dagar hemma hos mig, på den lilla ön i skärgården. Som det ser ut nu kommer nästa besökare från andra sidan Atlanten, men dit är det en stund ännu.