Jennys handarbeten - june 2011

Dagarna går

Imorgon är det redan fredag och jag har jobbat min första vecka inom hemvården för den här sommaren. Det har gått bra. Under veckan har jag också bekantat mig lite med de nya butiksbiträdena som sommarjobbar på andelshandeln.

Jag har det ganska lugnt med handarbetena nu. Det som jag stickar på varje dag nu är min klänning. I nästa vecka ska jag fortsätta på ett par sockor eller göra Hjärtekatter. Det är inte så bråttom med Hjärtekatterna eftersom dom har semester och inte tar emot leveranser. Sockorna som en kompis ska få är det inte heller så bråttom med. Därför stickar jag vidare på min klänning.10 släktingar + en hund på besök till Sottunga

Idag har jag haft besök av släkten, nästan samma upplägg som när dom var här förra sommaren. I år var det mamma, min minsta syster J, min systerson, mormor, morfar, morfars syster K med sin hund, morfars bror S med sambo, morfars andra syster L med man. De kom med färjan som gick 12.00 från långnäs och var här lite efter kl 13. Jag mötte dom nere i hamnen och så körde jag upp dom i två omgångar hem till mej. Vi drack kaffe och så fick dom som inte varit hemma hos mej se hur jag har det :) Efter kaffet satt vi ute en stund i trädgården. Några gick och tittade sig ikring lite. Mamma, lillasyster, systerson, morfars bror och jag gick ner till kohamn på en promenad och såg på växtlighet och annat. Lite efter kl. 16 började vi ta oss ner till hamnen då vi skulle äta middag på Salteriet. Vi åt fisk alla, även barnen som valde laxburgare. De flesta vuxna åt sottunga-torsken. Efter middagen drack vi kaffe på Salteriet och satt på uteserveringen tills färjan kom. När jag hade vinkat av släkten åkte jag till H som jag vikarierar inom hemvården från och med imorgon och fick info m.m. som behövs inför jobbet. Jag fick också lite grönsaker av henne. Hon och hennes man är nämligen jordbrukare. Jag har också fått en massa mat, kakor m.m. av släkten så nu har jag fyllda förråd ;D

Mamma lånade min kamera och fotade lite i trädgården: gullregnet och midsommarkronan som jag fick i present av morfars bror med sambo :D

Bullängder

Jag bakade också 2 bull-längder idag. Dom blev väldigt stora! Jag brukar egentligen göra bullar men formarna var slut så jag gjorde längder istället. Jag glömde sätta smör i degspadet så jag försökte kompensera det i fyllningen. Gick väl så där... men det blev gott iaf.

Jag värmde 0,5 liter mjölk på spisen. Sen tillsatte jag jästen och blandade ut den. Efter det hävde jag i mjöl efter behag. Sen fick degen jäsa ca 40 min. Efter att degen jäst kavlade jag ut degen och sen klickade jag på smör och strödde kanel och socker över degen. Sen rullade jag ihop degen till en jättelång rulle som jag klippte veck i. Sen delade jag rullen i två delar och lät dom jäsa på en plåt 20 min. Sen penslade jag rullarna med ägg och strödde socker och mandelspån på innan jag satte in plåten i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.

Semlebröd

Mitt bröd var nästan slut så idag har jag bakat nytt. Jag brukar använda Andelshandelns Rainbow semlemjöl. Till brödet behövs: 1 pkt jäst, lite sirap, vatten och mjöl. Jag mäter upp 0,5 liter ljummet vatten och blandar i jästen och lite sirap. Sen blandar jag i semlemjölet tills den är "lagom". Ev. sätter jag också till lite matolja så degen blir lite smidigare. Sen får degen jäsa ca 40 min. Efter att degen jäst rullar jag bullar av den och låter bullarna jäsa ca 20 min. Sen gräddar jag bröden i 200 grader 12 minuter.

Midsommarafton

Igår var det midsommarafton. Jag började dagen med att åka till Andelshandeln och handla lite (eftersom släkten ska komma hit och hälsa på imorgon och det är stängt idag). Sen var jag till midsommarstången och var med och lövade. Vill ni veta mer om midsommarafton på Sottunga kan ni läsa det här inlägget jag skrev förra sommaren. Efter lövningen åkte jag hem och städade samt förberedde mig för kvällen. Vid kl 17 var det middag på festlokalen Sunnanberg som jag anmält mig till. Det var ganska många som kom och åt. Jag var en av de yngsta ;) Det var riktigt trevligt. Sen efter middagen var jag hemma en stund innan jag åkte till midsommarstången. Efter att midsommarstången rests hölls det obligatoriska talet :)

Kategori:

I Kökar

Jag gjorde ett besök till grannkommunen Kökar idag. Dit har jag knappt varit sen jag var barn. Jag hade virkat en väska till en kvinna som brukar jobba på Sottunga ibland. Jag gjorde ett besök hem till henne och blev bjuden på lunch och fick se det fantastiska huset hon bor i och hon berättade hur gammalt det var och hur hon och hennes man renoverat det.Jag hann också till Kommungården och göra lite jobbärenden. Chefen för mitt sommarjobb jobbar och har kontor på Kökar så det passade bra att göra ärenden på samma gång :D Fast vädret var sådär idag. Mycket blåst och regn. Kaffekoppen ville segla iväg på bordet när jag åkte på färjan och man kunde knappt se ut för det var så disigt.

Ålandsrosen

En väska med axelrem som virkas med fasta maskor i grovt ullgarn. Jag har låtit väskan ligga i blöt med tallsåpa och varmt vatten. Sen har den fått torka en dag innan jag dekorerat den med detaljer i bomullsgarn. Efter att det torkat blev garn mindre hårt och väskan fick ett mjukare intryck. Här finns berättelsen om ullgarnet jag använt. Istället för knappar och blixtlås ligger ett dekorerat lock tungt över framsidan av väskan.Mått

35 cm x  28 cm

Material

Garn: ca 6 stora nystan ullgarn. restgarn av bomull till dekor (4 olika färger)
Virknål: 6 mm och 2,5 mm
En stoppnål till montering.

Virkfasthet

8 m x  12 v = 10 cm x 10 cm

VIRKBESKRIVNING

Framstycke

Virka 28 luftmaskor. Sen virkar du fastmaskor i luftmaskorna i  27 varv.

Bakstycke

Bakstycket virkas likadant som framstycket. Efter 27 varv fortsätter du virka ytterligare 26 varv med fastmaskor. Dessa 26 varv blir locket som hänger över framsidan.

Axelrem

Axelremmen går runt hela väskan och är lika bred som väskans djup. Virka 4 luftmaskor. Sen virkar du fastmaskor i luftmaskorna i  140 varv. Här kan man lägga till varv eller ta bort varv beroende på hur lång axelrem/handtag man vill ha.

Blommor

Virka 24 blommor i bomullsgarn med virknål 2,5 mm.

Såhär virkar du en blomma: Virka 5 luftmaskor och slut dem till en ring. Virka fastmaskor runt ringen tills varvet är slut. Slut varvet med en smygmaska. *Virka 5 luftmaskor. 1 smygmaska i ringens fastmaskor.* Upprepa från * - * totalt 5 ggr. På nästa varv virkar du fastmaskor runt alla ringar med luftmaskor. (blommans kronblad). Avsluta varje ring med en smygmaska innan du fortsätter till nästa. Fäst trådarna.

Montering

Axelremmen virkas fast i framstycket med fastmaskor. Virka fast de två ändorna som blir med varandra. Den hoplappade sömmen blir på axelremmens insida. Fortsätt virka på axelremmen runt hela väskan så blir den stadig. Sedan virkas axelremmen fast i bakstycket. Fortsätt även här virka runt på axelremmen runt hela väskan så den blir stadig. Räkna på varven för bakstycket så att du sparar de 26 virkade varven som ska bli locket på framsidan.

Innan dekoration ser väskan ut såhär:Dekoration

Virka 3 fastmaskor med virknål 2,5 mm i varje maska på alla kanter med bomullsgarn. Axelremmen viks dubbel och sys ihop med samma bomullsgarn du virkat kanterna.
Sy fast blommorna på locket. Räkna så att du får plats med 6 blommor på bredden och att en blomma tar 6 varv av utrymmet på höjden.

Benvärmare och laptop-väska

Så var det fredag igen. Det har varit en intensiv vecka. Jag har tvättat klart alla fönster på festlokalen inför midsommar samt i två pensionärers hem och storstädat inför midsommar hos dom. Imorgon åker jag till Mariehamn över helgen. Ska träffa en kompis och en kusin + göra lite ärenden, för sen dröjer det innan jag åker nästa gång. Efter midsommar börjar mitt sommarjobb här på Sottunga inom hemvården. Efter midsommar väntas också Skärgårdsfärjornas strejk dra igång så då blir det svårt att åka nån annanstans.

Jag har avslutat två handarbeten också: ett par benvärmare och en väska till laptopen. Såhär blev de: