Jennys handarbeten - november 2012

Sista kvällen i november

 
Jag blev återigen sittande och skriva på examensarbete men nu börjar det likna något i alla fall :D Under dagen tittade jag ut några gånger om jag skulle få syn på plogen. Jag visste ju inte om T skulle ringa när han var klar med vägarna och skulle dra upp min bil eller om han skulle ordna det på egen hand med hjälp av någon annan. Plötsligt ser jag att han åker förbi utanför köksfönstret och sen går jag runt till verandan och ser att bilen står utanför. Kändes lite magiskt! Tänk imorse när jag var tvungen att lämna den halvvägs ner i ett dike en bit hemifrån och nu bara stod den där på infarten utan att jag behövde göra något. Tack så mycket !!!  
 
Det snöar och blåser hela dagen idag också. När jag skulle gå ut med komposten ikväll var det blåsigt, mörkt och jag fick vada ut till komposten. Så mycket snö det är nu. Tänk att det var barmark för bara någon dag sen. 
 
Ikväll sitter jag och stickar strumpor och dricker kaffe. Imorgon blir det att skriva en bit på examensarbetet i vanlig ordning så det blir nog en tidig kväll.  Jag hade också tänkt tvätta kläder och städa i köket imorgon innan det blir dags att åka till julmarknad och julbord. Det ska bli intressant. Jag har inte varit på julbord på Sottunga innan. 

Det värsta jag vet

 
Det är morgon och inte riktigt ljust ute ännu, men jag har redan hunnit köra bilen av vägen och skottat trappan. När jag skulle ut och köra så mötte jag plogbilen. Det var bara en del av vägen som var plogad. Jag var lite osäker på hur långt åt höger jag kunde köra men jag ville ju inte riskera att krocka heller. Knappt har plogbilen passerat och jag åker snopet över kanten med 2 hjul :O Jag gick ut och försökte gräva loss hjulen och testade att starta bilen men det gick inte. Jag hade kört fast. Till saken hör att jag har bytt bil. Den förra lilla pärlan jag hade kunde jag lyfta upp själv och knuffa när den fastnade. Den här pjäsen är lite tyngre så det fungerade inte så bra.. Jag ringde P och frågade vad jag skulle göra i ren panik. Det värsta jag vet är att be om hjälp. Han hänvisade bara till att jag skulle ringa till T som plogar vägarna här på ön. Jag hade just skrivit ner numret och svalt min stolthet för att våga ringa och be om hjälp när T kom körande och stannade till. Han hade inte tid just nu men skulle hjälpa mig senare. Fick således lämna pjäsen och gå. Tur att jag inte har tider att följa idag utan kan ta pauser när jag vill. När jag gått hem möttes jag av synen på bilden. Så det blev att skotta och sopa trappan men lite julmysig syn är det i alla fall - all denna snö fast den ställer till (lite) problem. 

Är det nu vintern har kommit?

 
Det slutade visst aldrig snöa igår. Det har inte slutat idag heller. Är det nu vintern har kommit? Ja, kanske är det så. Jag har suttit som i ett ide i flera dagar nu och skrivit på examensarbetet. Jag har träffat högst 2 personer på den här veckan fram till idag. Idag var det nämligen dags att fylla på i kylskåpet så jag var tvungen att lämna huset en stund och hoppa i halaren och köra till Sottunga Andelshandel för lite påfyllning. Det har ändrats lite i handeln kände först inte riktigt igen mig när jag letade efter potatisen som inte befann sig mellan kylskåpet och kyldisken som den gjort de senaste xx åren. Den hade flyttat och var nu mellan köttdisken och frukthyllorna :O I år har dessutom ett nytt butiksbiträde tillkommit. Alltså hon är välbekant för folk som bor här men ny på den yrkesposititionen ellerhur man ska säga. Jag träffade också H som jag ska vikariera lite för nästa vecka i affären.   Det är så härligt med den lilla andelshandeln att man kan träffas sådär och prata jobbärenden och annat. Det är härligt att det inte måste vara så stelt och krångligt som det kan vara på större orter. 
 
Idag blir det tacos till middag. Jag funderade på vad jag skulle äta till köttfärsen jag fick av mormor som hon hade köpt från Bolstaholms gård i Geta. Det fick bli lite kompletteringar med det som fanns i handeln med grönsaker och tortilla m.m. Det som somliga kanske skulle tycka är tråkigt ser jag som en fördel. Nämligen att när jag väl lagar mat så blir det alltid för mycket och då kan jag äta samma sak i flera dagar tills det tar slut. Det gör ju att jag inte behöver laga ny mat varje dag. Jag tröttnar inte förrän maten är slut eller så kan jag ibland varva mellan 2 rätter eller så :)

Snö

 
Ute har det börjat snöa idag. Det är blöt snö så det blir inte mycket vitt på marken. Den enda asfalterade vägen som löper genom ön förbereds för ny asfalt. Äntligen!! Dag som kväll jobbar "gubbarna" med att ta bort den gamla asfalten, bredda vägen och som sagt förbereda för ny asfalt. Den nya asfalten lär man inte få se förrän till midsommar. Somliga säger att har man otur så är pengarna slut då och det återgår till sandvägar som förr i tiden (!) Nå, ny asfalt har man väntat på länge så förhoppningsvis kommer den också nu när det i alla fall kommit så långt att det förbereds för den. 
 
Min postlåda har inte kommit upp ännu. Frågan är om det är lönt att sätta upp den än eftersom vägen ska grävas upp snart. Än har vägarbetarna inte kommit så långt att de är där jag bor och gräver. 
 
Jag sitter inne och skriver på examensarbetet liksom alla andra dagar. Det känns som att det sakta går framåt även om målet känns långt borta än så länge. Till helgen blir det att gå och äta julbord och kolla in julmarknaden. På söndag åker jag till W och hälsar på. Mormor har skickat mer lite saker han ska få och jag ska komma ihåg att ta med saker som ska från W till min pappa som jag träffar nästa vecka. Den här tiden på året är det mycket saker som ska byta ägare. Jag som färdas bland kobbar och skär får se till att allt kommer på rätt. Det är saker som ska till skärgården, saker som ska därifrån, saker som ska hit och saker som ska dit. Puh! Men till slut är allt på rätt efter juletid och man kan koppla av för en stund igen :)

Posten kommer fram

Idag kom min nya postlåda. En röd fin sådan. Kul att det gick så snabbt för den att komma hit. Postlådor med mellanlock var tyvärr slut så jag får fundera ut någon annan lösning för att slippa att locket blåser upp. Kanske det går att fästa en tyngd på insidan av locket. 
 
 
Idag kom också böcker som jag lånat på biblioteket. Det är ett bra system tycker jag att man kan låna böker via stadsbiblioteket i Mariehamn via internet och sen välja vilket kommunbibliotek man vill hämta ut dem på. Dessutom kan man fjärrlåna de böcker bibblan inte har i sitt sortiment från bibliotek inom hela Norden (!). 
 
 
Ikväll blir det att fortsätta skriva på examensarbetet men först lite middag. Det blir fisk idag. Jag ska steka gösen som jag handlade med mormor i fiskboden och så mormors egenodlade potatis till det. 

Fiskbensmönster

Jag gillar mina yllesockor som jag har haft i många år. Jag tror att jag stickade dom efter ett mönster i en bok för snart 10 år sen. Jag gillar mönstret men har varit sugen på att göra om det litegrann så jag har börjat sticka ett par nya med inspiration av dom gamla sockorna.
 
 
Jag gillar "fiskbensmönstret" och valde att börja med det redan på skaftet. Hälen insåg jag att blev för svår att sticka i det mönstret så undersidan och hälen kommer att bli på ett annat vis. 
 
 

Morotsmarmelad

Idag har jag fortsatt skriva på mitt examensarbete i vanlig ordning. Mellan skrivandet tar jag lite pauser. Idag testade jag morotsmarmeladen som jag fått av mormor. Marmeladen hade hon köpt när det var öppna gårdar runt om på Åland. Jag fick också lite köttfärs från Bolstaholm i Geta.  Smaken påminner om apelsinmarmelad fast lite mindre syrlig. 
 

Ännu en vecka

 
Ännu en vecka är strax slut. Jag har hunnit med mycket den här veckan. I början av veckan gjorde jag undersökn-ingar till examensarbetet.
 
På onsdagen åkte jag till mormor och sov över i min mosters gamla rum. Det finns mycket nostalgi i mormor och morfars hus. Det är lite härligt att fast tiden går är det inte mycket som ändras i huset. I mosters gamla rum ser det ut som när hon hade det som barnrum. I den solgula bokhyllan finns Wahlstöms ungdomsböcker och på väggarna är den storblommiga 60-talstapeten kvar. 
 
När jag vaknade på torsdags morgonen var det bara att gå över det knarrande vindsgolvet nerför trappan till köket där frukosten väntade. Lite senare efter att jag packat ihop saker och försökt få kontakt med min handledare för examensarbetet utan framgång var det dags för lunch. Då kom morbror in och åt med mormor, morfar och mig. Han brukar göra det på sina lediga veckor från sjöjobbet. Efter lunchen var mormor och jag till affären och handlade. Efter att vi kom ut från affären gick vi till fiskboden och köpte gösfileer och stekt strömming. Sen när vi skulle åka tillbaka såg vi min syster på väg till affären. Vi plockade upp henne och tog henne med oss hem till morfar som hade kaffet färdigt när vi kom :) Efter kaffet skulle vi bära ut saker till bilen så jag kunde åka sen. Jag åkte hem till "Stora Grynnan" med 16-turen. På kvällen var jag till biblioteket innan det var dags att se tv-programmet om Sottunga. Det blev ett mysigt program med några av alla härliga karaktärer som bor här på ön. 
 
I fredags satt jag och skrev på examensarbetet. På eftermiddagen var jag till Posten. Jag hämtade min post och beställde en postlåda. Sen tillbaka hem och fortsätta skriva igen. Igår satt jag och skrev igen och så ringde jag och bokade plats till julbordet som ska vara nästa helg. Det är första gången jag ska äta julbord på Sottunga. Det var många som bokat från när och fjärran så det kommer att bli två dukningar. Riktigt kul att det blev så poppis :) 
 
Idag sitter jag och skriver på examensarbetet igen. Varje dag går det lite framåt :)