Jennys handarbeten - january 2013

Hälsostegen dag 2

 
Igår var första dagen på Hälsostegen. Under tiden 30/1 till 10/3 har Folkhälsan i Sottunga en kampanj där man ska samla ihop 400000 steg under 40 dagar. I genomsnitt ska man få ihop 10000 steg per dag. Jag ligger i underkant än så länge. Igår fick jag ihop 4205 steg. Idag visar stegräknaren att jag fått ihop ytterligare 4748 steg. Från och med imorgon ska jag börja gå till jobbet för att samla mer steg. Sen ska jag fortsätta med cirkelträningen på måndagar för att få ännu mer steg. Hoppas jag når målet annars sa mitt dagisbarn att han kunde "springa massor runt, runt, runt" om jag ville för att samla steg åt mej haha. 
 

Hälsostegen

Jag kom hem sent från älghippan. Klockan var nog nästan 3. Det blir ofta sent på tillställningar på Sottunga fast jag oftast är nykter. Det är helt enkelt så kul hela tiden och människorna man träffar är så underbart härliga och man pratar lätt bort en massa tid. 
 
Jag hann sova kanske 3 timmar på natten mot söndagen. Jag åkte sen med 7.45-turen till Föglö och hälsade på en kompis där. Det var trevligt. På morgonen då var det bara jag, 2 bilar från Sottunga + mjölkbilen. På vägen hem däremot var det nästan fullt med folk. Det kändes som att alla var där på färjan. En massa sottungbor. Mitt dagisbarn var där också med sin farmor. Han undrade om jag längtat efter han hela helgen hihi. 
 
Idag har jag som vanligt jobbat på. Vi gick till skogen och hade lite temaarbete om vinter. Byggde med snö, gjorde en naturruta, fotograferade djurspår, plockade vinterståndare m.m. Efter jobbet samlades lite alla möjliga från Sottunga som sett olika lappar där det stod att högstadieläraren fyller år och firar på skolan. Vi trodde alla att han satt upp lapparna själv men det var en överraskning för honom. Han visste ingenting och inte någon annan heller, men Någon var skyldig till överraskningsfesten. Vi samlades allihop i lärarrummet med kaffe och tårta och sång. Vi har det så mysigt här på en helt vanlig måndag. Efter överraskningen var vi några som gick till gymnastiksalen och hade cirkelträning med den överraskade läraren.
 
Innan dess hade jag hunnit få en stegräknare. Vi har nämligen något här på Sottunga som heter Hälsostegen. Man ska försöka få ihop 400 000 steg inom en viss tid under våren. (jag ska läsa på mer, men det startar på torsdag i alla fall). Det är Folkhälsan i Sottunga som är arrangör av detta. Man ska också samla poäng genom 30 minuters fysisk aktivitet som motsvarar 1 poäng. Vissa vinster får alla sen finns det några större vinster som lottas ut. Men det viktigaste är nog att man kan vinna en bättre hälsa tycker jag ;)

Älghippan

Dagarna bara flyger fram med jobb och andra aktiviteter. I fredags somnade jag strax efter nio på kvällen. Jag var så  trött. På lördagen vaknade jag tidigt. Jag åkte till butiken och tankade när den öppnat och sen åkte jag hem igen och städade. Jag har fortfarande inte hunnit packat upp allt sen jag kom hem från Sverige. Jag sorterade vad som skulle sparas och så slängde jag två stora lådor med sopor till återvinningsstationen.
 
På lördagskvällen var det dags för älghippa, min allra första. Det var så kul! Jag kom till festlokalen Sunnanberg vid 19.30. Där bjöds det på en fördrink. Sen fick man gå och sätta sig vid borden som stod dukade i danssalongen. Jag visste inte riktigt var jag skulle sätta mig men då sa M.J. att jag skulle sätta mig med "ungdomarna". Ungdomsbordet var uppe i hörnet närmast scenen. Fast jag tillhör de yngre kategorierna av människor här på ön så var jag ändå ungefär 10 år äldre än de flesta av ungdomarna vid bordet. Vi hade det rätt trevligt ändå :) 
 
Det var jaktlaget som bjöd in till älghippan. När alla hade kommit så blev det ett välkomsttal med lite information. Maten som bjöds på var älggryta med potatis. Älgköttet kom från höstens älgjakt. Älghippan är en traditionell fest som infaller den sista lördagen i januari varje år. Efter att alla fått gå och ta mat som stod dukad på buffebordet i serveringsrummet var det dags för snapsvisor. Till kaffet serverades en jättelång tårta och likör. Efter kaffet höll 2 tjejer en lek som var otroligt kul. Den gick ut på att 8 personer skulle springa ut i publiken och leta upp saker och hämta med sig. Den som om sist blev utslagen tills det slutligen vara var en kvar som vann. Efter leken så var det lotteri. En massa fina sponsrade vinster och det var många unga som vann saker. När vinsterna delats ut var det dags för dans. Musiken stod lågstadiets klasslärare för. Det var många som var uppe och dansade, även jag. Det var som alltid en trevlig kväll här på finaste ön. 
 
 
En av låtarna som spelades i lördags. 
Kategori:
Taggar: Älghippa

En dag som alla andra

 
Idag är en dag som alla andra. Det har inte hänt något speciellt utan jag har jobbat som vanligt.Vägarbetarna som äter lunch tillsammans med oss i skolmatsalen åkte hem med eftermiddagsfärjan idag och återkommer på måndag. Det märks att dom har åkt för det hörs inget som dundrar med jämna mellanrum utanför mitt sovrumsfönster på kvällen. Dom jobbar annars 12-timmars arbetspass för att kunna åka hem till fasta Åland på torsdag eftermiddag och få en förlängd helg.

Väder man skulle önska sig om man var på fjällsemester ungefär

 
Idag är vädret likadant som det har varit flera dagar nu: minusgrader och solsken. Ett väder som man skulle önska sig om man var på fjällsemester ungefär ;) Jag började morgonen med provtagning på Rådgivningen. Det är så bra att man kan göra sånt härute på Sottunga. Annars hade jag behövt ta ledigt en dag från jobbet och stänga verksamheten den dagen eftersom det hade varit omöjligt att hitta någon vikarie. Att åka till stan efter jobbet och komma hem till kvällen går inte eftersom den sista och enda färjan som passerar Sottunga efter arbetsdagens slut vänder tillbaka direkt i Långnäs.  
 
Efter provtagningen skyndade jag mig till jobbet. Tur att skolan ligger mittemot huset där Rådgivningen finns. Idag var vi ute mycket och byggde vägar i snön. Chefen kom med färjan på besök idag. Det känns bra att hon kan komma en gång i veckan eftersom vi annars inte ses då vi bor på olika öar med en timmes resa vattenvägen emellan oss. Den mesta kontakten sköts per telefon och mail.
 
Efter jobbet åkte jag hem en stund innan Posten öppnade så jag kunde åka dit och posta mina arbetstimmar och skattekort till Kökar där löneräknaren finns. Sen var jag till Andelshandeln och handlade innan jag åkte hem igen. Sen var det dags för middag. Jag passade på att koka sylt av blåbären från sommaren. Det blev ganska bra fast jag inte hade syltsocker och istället använde vanligt socker.
 
Snart ska jag ta och städa upp i köket innan det är dags för kvällskaffet...

Vardag i skärgården

I helgen var jag till  Kökar en sväng och hälsade på lilla W. Jag var den enda som satt i salongen på m/s Gudingen. På hemresan var det lite fler. I Kökar bjöds det på fika och våfflor. Pojkarna i huset hade en dagiskompis på besök vilket medförde att det blev totalt 4 pojkar i ålder 6-8 år i ett hus. Gissa om det var livat?
William och jag hann sitta en stund och läsa en bok som han fått av mig. Den här gången kretsade hans funderingar kring hur hans första levnadsår var. Något som fastnade hos mig var när han resonerade om hur det gick till när han lärde sig gå: "Först gick jag jäääättelångsamt. Sen gick jag liiiiite snabbare och SEN gick det bra." Jag sa att man kröp först innan man gick. Vi gick sen in till busungarna som lekte i rummet brevid. "Jo, vi kröp först!" svarade dom när jag frågade. 
 
Dagarna bara susar förbi och snart är jag inne i vardagen igen eller kanske är jag redan där? Det är några små detaljer som sa uppfyllas innan jobbet löper som det ska. Imorgon ska jag ta prover till en hälsokontroll och idag ska jag skriva den sista korrigeringen på mitt examensarbete innan jag lämnar in den för bedömning. Hoppas det är klart sen :) 
 
I övrigt känns det mesta lugnt, tryggt och bra. Finns egentligen ingenting att klaga på för tillfället. Det är kallt ute på dagarna men solen skiner och det kommer inte mer snö för tillfället. Världen är vit och vacker. Lite is bildas det i vikarna. I hamnen är det en tunn is men längre ut är vattnet öppet. Jag har alltid tyckt att is på havet är ett tecken på att vintern har etablerat sig. Nu är vintern här för att stanna någon månad till innan det börjar gå mot vår. 
 

Jag klarade det!

Helt plötsligt så händer allt på en enda gång. I tisdags var det min allra sista dag under utbildningen. Min uppsats blev godkänd sånär som på några få detaljer som jag får ändra om och skicka via mail. Den overkliga känslan att utbildningen är slut nu känns så obeskrivligt underbar. 
 
Inte nog med att jag är färdig med min utbildning så fyllde jag 29 år i söndags. Jag har inte ens öppnat alla paket eller firat ännu. Tillsammans med examen blir det ju dubbla anledningar att fira. Igår satt jag nästa hela dagen på färjor. Jag åkte från stockholm till Mariehamn med den nya Viking Grace. Lite tjusig är den allt och den var många människor som stod och tittade när den lade till vid kajen i Mariehamn.
 
En av många speciella val av belysningar ombord på Viking Grace
 
På kvällen igår åkte jag vidare ut hem till skärgården. Det var bara jag och en bil till som skulle till Sottunga. Annars var det mest Kökarbor. Dom var inte heller så många till antalet. 
 
Det är skönt att vara hemma nu. Jag ska komplettera examensarbetet och förbereda mig för livet efter utbildningen. Imorgon har jag introduktion för mitt nygamla jobb. Idag skriver jag nämligen på avtalet för att börja jobba inom barnomsorgen här i Sottunga. För tillfället finns det bara ett barn under skolåldern vilket gör att det kommer att bli ett ensamarbete för mig fyllt av utmaningar och möjligheter. Det känns otroligt bra att jag har fixat hela den här grejen med att klara av att utbilda mig långt hemifrån och att nu när jag är färdig med det få komma hem till den underbara ön Sottunga och ha ett jobb att gå till. Med tanke på det låga barnantalet härute var det verkligen ingen garanti på något vis, men jag klarade det :)

Virkar uggla och opponerar en uppsats

Det fortsätter snöa bara här i Småland. På Åland är det visst barmark. I helgen handarbetade jag mest. Det blev några grytlappar.
 
 
Igår började jag virka en uggla. Jag hittade inspiration i Hemmets veckotidning som jag hittade hemma hos mormor.
 
 
Idag ska jag opponera en uppsats som jag har läst. Imorgon är det min tur att få uppsatsen opponerad. Sen några justeringar av texten innan jag äntligen är färdig med utbildningen :D