Jennys handarbeten - january 2018

Virkad cirkelduk

Den senaste veckan har jag börjat virka cirklar. Jag tror att jag är på väg att överge den virkade rutan för cirkeln som är en lite roligare form och går att utveckla med rak kant runt om, en s.k. cirkelruta. 

Häromdagen blev jag klar med den här duken som virkats med restgarner: 

#14 - Se en älg

Under min första tid på Sottunga hade jag hört talas om att det fanns älgar på ön. Åren gick och aldrig såg jag någon älg. Plötsligt hade det gått 7 år utan att jag sett en endaste älg, trots dess påstådda existens.

För ett par år sen hände något. Först såg jag en älg och sen var det som om en hel värld av älgar öppnade sig. 

Den allra första älgen som jag såg var en älgko som väntade tillökning. Ensam stod den i skogsbrynet med sin stora mage. 
Sen började jag se älgar lite nu och då. Ibland en ensam älg, ibland flera tillsammans. Både kalvar, kor och tjurar. 


Bilden ovan är från förra året. Det är älgen som för andra året i rad återkom till kyrkogården, för att först äta i dikeskanten och sen ta ett kliv över och fortsätta smaska på träden. 


Kategori: Listan
Taggar: sottunga älg

Kökars sociala service

Den sociala servicen i Kökars kommun innefattar olika former av stöd och rådgivning för individer och familjer. I Kökar finns en socialsekreterare samt en socialnämnd som arbetar med olika frågor inom området. 
Till den sociala servicen hör bl.a.: 
barnskydd, vårdnadsfrågor och hemservice. 

Hemservice
Hemservice är ett annat namn för hemtjänst eller hemvård. Hemservice ges främst till pensionärer som är i behov av hjälp i hemmet. 
Hemservicen är behövsprövad och dess omfattning bedöms utgående från det individuella behovet.
Målsättningen med hemservice är att ge vårdtagaren sådana stödtjänster att han/hon kan bo kvar i sitt hem så länge som det är möjligt. 

Reine och Mimmi i fjällen

Reine och Mimmi i fjällen är en film som är baserad på karaktärer ur den svenska tv-serien Tre Kronor som sändes i TV4 under åren 1994 - 1999. Filmen är en så kallad Spin-off

Fakta Reine och Mimmi i fjällen: 
Filmens längd: 98 minuter 
Filmens genre: komedi
Utgivningsår: 1997


Filmens handling
Mimmi börjar få nog, Reine bara jobbar och tittar på TV. Till slut måste Reine välja: antingen åker de på semester tillsammans eller så åker hon ensam, och då kan hon inte lova att hon kommer tillbaka. Reine väljer det första och bokar en fjällsemester. De flesta som de känner verkar ha valt att åka till samma ställe samtidigt.

Filmens budskap 
Den här filmen har inget djupare budskap. Möjligen att ingenting blir som man tänker sig. 

Skulle jag se den igen? 
Ja. Det är en lättsam film att se, när man bara vill slötitta på tv. Filmens kuliss med vita fjäll och fjällhotellet med sin rustika inredning är fin att betrakta. 
Kategori: Recensioner
Taggar: Reine och Mimmi i fjällen film

Sommarängen

I de flesta åländska kommuner finns ett serviceboende som bidrar till att äldre människor kan bo kvar i sin hemkommun, även när vårdbehovet ökar. Serviceboendet har vårdpersonal tillgänglig dygnet runt. 

Serviceboendet Sommarängen

Serviceboendet Sommarängen ligger i byn Hellsö på Kökar, bredvid daghemmet. Det totalrenoverades och byggdes till under åren 2010 - 2011. 

Boendeformer

På Sommarängen finns olika boendeformer, allt från egen lägenhet till boende på demensenheten. I servicehuset finns elva platser varav fem är avsedda för personer med svåra minnesstörningar. Rummen är utrustade med alarm, säng, sängbord, badrum och garderober. I övrigt möbleras rummet av den som bor där. 

I anslutning till Sommarängen ligger Sommarlängan, som är en byggnad med fyra lägenheter för den som vill bo självständigt men ändå ta del av gemenskapen på servicehuset. Lägenheterna är utrustade med alarm och de boende har tillgång till hemservice. 

I mån av möjlighet (utrymme), avlastningsplatser och korttidsboende. Det finns även möjlighet för anhöriga att övernatta i ett separat rum. 

Centralkök

På Sommarängen finns även kommunens centralkök som tillagar mat för kommunens olika verksamheter såsom skola, daghem och äldreomsorg. 

Barnen och personalen på daghemmet äter på vardagarna lunch tillsammans med de boende i serviceboendets matsal. Även lokalbefolkningen är välkommen att äta lunchen där. 

Hälso - och sjukvård 

Målsättningen med verksamheten är att de boende ska kunna åldras värdigt i livets slutskede. Ett nära samarbete mellan alla parter (närvårdare, anhöriga, Ålands hälso- och sjukvård samt hälsovårdare) skapar förutsättningar för detta. Rutor i rött och grönt

Ibland känns det som att de påbörjade handarbetsprojekten aldrig tar slut. Det är lätt att starta nya. Det är inte svårt att avsluta dem, men det lockar mer att börja med något nytt. 
Många virkade rutor har det blivit. Nästa år kommer jag att sammanställa alla mina handarbeten som är baserade på den virkade rutan i en utställning. Det, om nåt borde väl motivera mig att färdigställa alla projekt. 

Det här projektet började jag virka för att jag hade ett överskott på rött och grönt garn. Det är samma röda nyans genom hela handarbetet men de gröna rutorna varierar i nyans. Nu behöver jag fylla på med mer svart garn för att kunna bli klar. 

Hälsovården på Kökar

På Åland är det Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården. 
I de flesta åländska kommuner finns en hälso- och sjukvårdsmottagning. Mottagningen har hand om sjukvård, mödra- och barnrådgivning samt hemsjukvård. Läkare besöker regelbundet mottagningen. 
Mer om  ÅHS kommer i ett senare inlägg. 

Kökars hälsovårdsmottagning
Kökars hälsovårdsmottagning finns i byn Hellsö, som ligger ganska långt ifrån Karlby. I Hellsö har man samlat daghem, hälsovård och serviceboende. 

Hälsovårdaren är i arbete måndag till fredag, men inte alltid på mottagningen då även hembesök ingår i arbetsuppgifterna. 
Tidigare har hälsovårdaren haft jour utanför schemalagd arbetstid, men pga inbesparingar inom vården ombeds man numera ringa det allmänna nödnumret 112, vid nödsituationer. 

Närheten till vård viktigt
I ösamhällen i periferin är närheten till vård extra viktig. Väntetid kan vara avgörande i akuta situationer. Även om det går hyfsat snabbt att få en helikopter att anlända, behöver det finnas en person på plats. 
En person med vårdutbildning som kan ge första hjälpen, bedöma hur situationen ser ut och vid behov utföra åtgärder som en lekman inte kan, t.ex. ge mediciner. 

Vinter på riktigt

Nu har vintern kommit, alltså på riktigt. Snön ligger kvar och efter en period då det först regnat, sen blåst och slutligen snöat, så har det nu äntligen lugnat sig.