Jennys handarbeten - december 2014

Frost

Igår kom det snö men den töar nu bort. I söndags var det däremot frostigt här på ön. Jag gick ner till havet för att få ett uppfriskande dopp men märkte till min besvikelse att någon tagit upp badbryggan för säsongen. 
 
Skämt åsido, vem vill bada nu? Eventuellt en vinterbadare efter ett bastubad i strandbastun kanske, men någon sån syntes inte till.
 
Det här är min tolkning av denna veckas Tisdagstema

Restgarnsvirkning

Under vintern blir det mycket restgarnsvirkning för mig. 
 
Den gröna pläden som är en bit på väg. De gröna nystanen var många... 
 
Rutor i olika färger av restgarner till ännu en pläd. Alla rutor avslutas med en svart kant.
 
Jag plockar ofta ihop nystan i en färg eller en färgkombination och samlar i askar/lådor/korgar för att senare plocka fram och använda när jag vet vad jag ska ha dem till. 
 
Diverse nystan i pastellfärger. Vad det ska bli vet jag inte ännu. 
 
En ask med gula nystan vars öde inte är bestämt än. 

Året 2014 på Instagram

En årskrönika kommer eventuellt i januari 2015. Det här är mitt år i Instagram-bilder. 
 
Jag har märkt att det inte funkade som ett bildspel vilket nog var meningen. Äsch, ni får gå in på Instagram eller vänta på årskrönikan. 
 
Del 1: 
 
 
Del 2: 
 

Att överleva en sociopat

Det här är en fortsättning på inlägget Framtiden läggs på is.
 
Efter att jag gick ut gymnasiet förändrades min tillvaro dramatiskt. Det beror till stor del på att min pojkvän får allt mer inflytande över mitt liv. När jag pratar om saker som jag funderar på argumenterar han ofta på ett egocentrerat sätt och får mig att framstå som mindre värd, men jag kan jag ändå prata med honom utan att han blir våldsam så länge han är nykter.
 
En antisocial personlighet
Min pojkvän har en antisocial personlighet. Det är oftast alkoholen som tar fram det hos honom. Ju mer beroende han blir av alkoholen desto mer ser jag hans antisocial personlighet framträda. Jag har sett den destruktiva sidan av honom tidigare. Den första gången jag såg det var en sommar när han hade semester. När han inte måste vara på en arbetsplats faller han snabbt ner i sitt missbruk. Då dricker han för mycket och blir destruktiv.
 
"Typ 2-alkoholisterna karaktäriseras av en mycket tidig debut, vanligen i elva, tolv års ålder men även ännu tidigare. De blir ofta aktuella för behandling i 20-årsåldern och bilden komplicerades av antisociala personlighetsdrag. Biokemiskt utmärks de av låg funktion i serotoninsystemet med våld och annan aggressivitet i bilden." (netdoktorpro.se)
 
Jag har svårt att förstå mig på den antisociala personligheten. Det har tagit mig många år att försöka få grepp om ett beteende som kan beskrivas som onormalt, farligt och destruktivt. Det har tagit mig en längre tid att förstå att jag har varit tillsammans med en sociopat
 
Sociopatens karaktär
De farligaste personerna som finns i vår värld har oftast en antisocial personlighetsstörning. Sociopaten är en sådan personlighet. Kända sociopater är bl.a. Charles MansonJohn Ausonius och David Berkowitz. Det finns inte jättemycket information om sociopater på svenska. Ofta blandas begreppen psykopat och sociopat ihop. Båda har en antisocial personlighetsstörning men det finns saker som skiljer dem åt. 
 
"En sociopat har ett trauma, oftast ifrån barndomen, som har framkallat ett hat emot samhället eller en viss grupp. En psykopat däremot ser sig själv som den perfekta urtypen av en människa och inte som ett offer för det hårda samhället, utan en som, både bokstavligen och bildligt, tar för sig av vad livet erbjuder. Han bara är sig själv. En psykopat är således en människa med ett infött emotionellt nedsättande fel, medan en sociopat hyser agg emot samhället och har tappat sina känslor pga. detta hat." (mimersbrunn.se)
 
Det finns även tydliga skillnader i den sida som visas utåt. Psykopaten kan ofta ha ett lugnt yttre medan sociopaten lätt får sammanbrott av vrede och ångest. Sociopaten är ofta arbetslös och sällan högutbildad. Sociopaten anses ofta vara en orolig och störd dagdrivare. Brott som begås av sociopater är typiskt slarviga istället för minutiöst överlagda och välplanerade såsom psykopaters brott ofta är. En sociopat är kapabel att binda sig känslomässigt till andra människor men det är svårt att lyckas med. Trots förmågan att binda sig känslomässigt till andra människor bortser sociopaten från sociala normer som helhet. På dessa 16 punkter som kännetecknar en sociopat kan jag ringa in samtliga som egenskaper hos min pojkvän. 
 
Sociopaten kan ses som den outvecklade psykopaten. Psykopater kan helt enkelt inte bilda känslomässiga band med människor. De saknar empati, men de kan lura folk att tro den raka motsatsen med sin charm och överlägsna intelligens. De är duktiga på att bete sig som de ska, men inuti är de tomma. 
 
Val av offer
Vid första kontakt med en ny person kommer en sociopat ofta testa personens empati. Frågor som är inriktade på att upptäcka om du är mycket empatisk eller inte bör få det att ringa varningsklockor. Personer med en mycket empatisk läggning är ofta måltavlor. En sociopat är inte farlig för alla människor. Sociopater har sina utvalda offer. Personer med lägre nivåer av empati är t.ex. sällan intressanta som offer.
 
Första gången jag såg sociopaten som jag senare blev offer för var jag ca 12 år. Då var han bara en konstig granne för mig. Jag visste inte att han skulle börja ta mer kontakt när jag blev 16 år. Nu önskar jag att vi aldrig hade träffats eftersom jag idag vet att exponering för och interaktion med en sociopat i barndomen kan lämna livslånga ärr.
 
Att överleva en sociopat
En sociopat väljer ut sitt offer och förgör det såväl psykiskt som fysiskt. Det är många offer som inte har överlevt det som sociopater har utsatt dem för. Här kan man läsa (på engelska) om hur Anette lämnade en sociopat. När sociopatens offer lämnar relationen och berättar om det för andra känner sig sociopaten ofta maktlös och i vissa fall besegrad. Det finns en sida på Facebook för överlevare till sociopater. Survived a Sociopath heter den. Där hittade jag den här bilden med ett viktigt budskap.
 
 
Fortsättningen på min berättelse kommer delvis handla om hur jag överlever sociopaten jag blev ett offer för. Jag försöker ofta vinna tid och väljer mina strider. Jag letar också efter möjligheter för att mitt liv ska fortsätta mot den riktning jag vill. Det slutar inte här. 
Taggar: alkohol antisocial offer personlighetsstörning psykopat sociopat överlevnad

Framtiden läggs på is

Det här är en fortsättning på min livshistoria. 
 
Året är 2003 och jag är 19 år. Efter att jag går ut gymnasiet förändras mitt liv än en gång i en negativ riktning. Åren jag gick på gymnasiet präglades av mina resor mellan två olika världar.
 
En värld av möjligheter
Skolan var för mig en fristad som jag upplevde som trygg och normal. Det var en miljö där det fanns framtidstro och en livsglädje. Skolan representerade en värld av möjligheter. Under gymnasieåren drömde jag om att gå på högskola eller universitet. Jag hade också andra framtidsplaner. Det kan vara svårt att föreställa sig hur jag kunde ha så mycket drömmar och idéer eftersom det blir tvärstopp med allting efter min studentexamen. 
 
Mardrömmar är en verklighet
Förklaringen finns i mitt privatliv som vid den här tiden är en värld där mardrömmar är en verklighet. Det saknas sunda och normala värderingar i min vardag. Om skolan var en fristad så kunde mitt privatliv betraktas som en krigszon. Det är en tillvaro där inget kan växa eftersom jag bemöts med negativa budskap och mina drömmar anses ofta sakna värde. När jag nu går ut gymnasiet försvinner min trygghet och mardrömslandet tar allt mer över min vardag. Från att ha haft framtidsplaner kastas jag ut i en verklighet där livet mest består av en destruktiv tillvaro i det krigsdrabbade mardrömslandet. Jag har ingenstans att ta vägen. 
 
Framtiden läggs på is
Under åren som följer finns det ingenstans att vila från alla problem. Jag lägger alla mina drömmar och tankar om framtiden på is. Åren som följer kommer att i allt högre grad präglas av en kamp för överlevnad. I början tror jag att det till viss del handlar om att få vardagen att gå ihop men ju mer tiden går desto mer präglas tillvaron av min kamp för att få fortsätta leva. Att överleva blir det enda som räknas. 
 
Fortsättning följer...

Juldetaljer

En triss i röda julgranskulor: en blank, en med glittrigt mönster och en helt glittrig. Vilken är finast?
Det här är min tolkning av denna veckas Fototriss
Kategori: Fototriss
Taggar: fototriss juldetaljer

Frostigt

Det blev ju ingen snö till jul här på ön men redan igår märktes det att det var något på gång. På eftermiddagen idag var det frostigt ute och det föll några snöflingor. Nu snöar det som bara den, så det blev vinter i år. 
 
 
 
 
 

Gröna toner

När jag började pussla fram utseendet på den nya pläden i gröna toner insåg jag att den inte blir helgrön. Det finns t.ex. en färg i den som är mer petroleumblå än vad den är blågrön. Det finns också en färg som jag tolkade som gulgrön men den liknar mer senap och en färg som har så lite uns av grönt i sig så det mest liknar grått. Fast det finns också gröna rutor som är lika gröna som tallarna i skogen så jag vill nog påstå att det är en pläd i gröna toner i alla fall. 
 
Bilden ger inte färgerna rättvisa. De mörkaste rutorna är skogsgröna.