Jennys handarbeten - july 2010

Jobbar till havs

I onsdags fick jag ett oväntat samtal. MB från Trafikavdelningen på landskapsregeringen ringde och undrade om jag kunde komma och jobba på m/s Gudingen några dagar. Jag tackade ja och har jobbat där sen i torsdags. Jobbar alla dagar till och med tisdag som jag vet nu. Jag tycker det är kul att vara till havs. Har det trevligt i mässen där personalen äter måltiderna tillsammans och har fina samtal om allt möjligt. Ibland skrattar man nästan ihjäl sig och ibland så får man nyttig information om allt från öar som är värda ett besök till praktiska tips för livet ombord. Det är härligt att titta ut genom fönstren ibland och se alla öar vi passerar: överö, sottunga, husö, kyrkogårdsö... Man befinner sig verkligen bland kobbar och skär. Igår fick jag kliva iland. Då var jag upp till butiken en sväng och handlade lite. Sen blev jag hemma bara. Det var så dystert väder igår annars hade det kunnat bli en promenad i skogen. Jag somnade tidigt för man blir så seg av att kliva iland. Kändes som att det fortfarande gungade under fötterna. I eftermiddag ska jag kliva ombord igen.

Släkten på besök till Sottunga

Idag har jag haft en trevlig dag för jag har haft besök av släkten.  Jag hade räknat med mormor, morfar, morfars bror och hans sambo men det blev ännu fler. Jag hade totalt 9 släktingar ur den äldre generationen här. För en del är det kanske enda gången i livet de kommer hit så det var nog ett speciellt minne. De släktingar jag fick besöka av var: min mormor och morfar, min morfars ena syster, hans andra syster L och hennes man, L:s dotter och hennes man samt morfars bror med sambo. Jag mötte dom vi m/s Gudingen. Vi besökte kyrkan och kyrkogården som dom tyckte var jättefin och fotade lite. Sen tog mormor och jag en promenad ner till hamnen medan de andra åkte bil ner. Mormor tyckte det var trevligt med en promenad. Man ser mer då sa hon, och det gör man ju.Vi stod utanför café Salteriet i hamnen och väntade att det skulle öppna. Under hela eftermiddagen som de var här frågade de mycket om Sottunga oh jag berättade vad jag visste. Dom tyckte jag skulle bli Sottungaguide för att jag visste så mycket och var så duktig på att berätta. Vad hedrad jag känner mej. På Salteriet åt vi Sottungtorsken som var jättegod. Sen blev det kaffe på maten och mormor hade en kaka i bilen som hon bakat som vi åt till kaffet. Efter det åkte morfars bror, hans sambo och jag upp till midsommarstången i Norrbyn så han fick fota den lite. Sen åkte vi ner till färjfästet i hamnen igen så jag fick vinka av dom. Morfars bror som tycker om växter vill återkomma i höst och kolla in äppelträden i trädgården. Han tror att det kan vara en släkting som har planterat dit dom. Så det blir intressant. Jag hoppas få komma hem en gång under hösten så jag kan visa dom prästgården och trädgården.

Jag har haft gäster

I tisdags var jag till staden i vanlig ordning. Jag mötte upp min syster och hennes son. Vi lånade några DVD-filmer på biblioteket och sen var jag och klippte håret. Sen följde dom med hem till mej och har stannat här ett par dagar.
På onsdagen var vi till sommarmarknaden här på Sottunga. Vi fikade lite och sen klappade vi några hundar, tittade på en traktor och sen tittade vi på auktionen. Jag bjöd på några saker som jag vann. Det blev 2 stycken plastmattor. En lång matta som passade perfekt i köket och en liten matta som passar bra i sovrummet. Jag köpte också en resväska och en stor koffert full med spännande gamla saker. Och inte har jag lagt ut mycket pengar heller utan bara gjort fynd. På kvällen var vi till Fulvik och simmade. Jätteskönt i vattnet och så fin kväll. Fikade lite där också.
Igår var vi till butiken en sväng. Sen när vi kom hem började det ösregna. Aldrig har jag längtat så efter ett ordentligt ösregn. Kändes att det behövde komma nu. Jag vill ju att det ska bli blåbär och svamp i skogen. Dessutom så är det inte bra för växtligheten när det blir för torrt. Har varit varmt länge nu. På kvällen var vi till biblioteket och jag lånade lite böcker och tidningar. Jag hittade lite intressanta böcker. Jag tycker att det är kul att läsa om hur det var förr i skärgården, arkitektur och kultur. Hittade också lite läsning om inredning, pyssel och handarbete. 
Idag har jag vinkat av min syster och hennes son vid m/s Gudingen i hamnen. Jag ska jobba lite idag och sen koppla av lite bara och njuta av tystnaden. Det är trevligt att få besök men samtidigt skönt med lite lugn och ro igen.

Där jag får vara ensam med mina tankar

En vecka är nästan till ända igen. Vart tar tiden vägen kan man undra? Jag blev i alla fall klar med målningen av vattenreningsverket igår, men har fått lite nya uppgifter som jag ska börja med på måndag. Idag var jag till andelshandeln och handlade lite. Kassaapparaten har gått sönder i handeln så butiksbiträdena måste skriva upp allt för hand och räkna på miniräknare och kan inte ge kvitton. Stackare! Hoppas det löser sig för dom. Tur att det ändå är en liten butik och kunderna är medvetna om hur det funkar. När jag kom hem packade jag ryggsäcken och tog på mig gummistövlarna och gick på en skogsstig i en skog nära mitt hem som jag ofta brukar gå till. Mitt helg - och kvällsnöje är nämligen promenader i skogen. På sensommaren brukar jag plocka blåbär. Det ser ut att bli en hel del bär i år också. I skogen är det lugnt och jag får vara ensam med mina tankar. Det behöver jag. På sommaren tycker jag att det är det skönt att gå hela vägen ut genom skogen ner till berghällen vid havet. Idag hade jag tagit med mig filt, lite gott att äta och dricka och läsning. Jag låg någon timme där på berget och tittade på färjor och segelbåtar som passerade.

På resa

Från söndagen till måndagen sov jag över hos min mamma. På måndagen åkte jag med delar av familjen på kryssning från Mariehamn. PÅ tisdag morgon var vi tillbaka i Mariehamn. Jag gjorde lite ärenden i staden på tisdagen. För under juni och juli är tisdag min åka-till-stan-dag. Till kvällen var jag tillbaka på Sottunga. Idag var jag till andelshandeln och handlade lite. Sen hade jag tänkt bli klar med målningen av reningsverket, men jag kände mej så seg idag att jag börjar tidigt imorgon och har som mål att bli klar under torsdagen, så har jag bara lite altaner och annat småjobb kvar sen.

"Har du inte simmat på Sottunga så har du inte simmat"

I söndags åkte jag från Sottunga med m/s Gudingen. Det var massor med folk på färjan. Jag satt och fikade med några Sottungabor och pratade om allt möjligt bland annat sol och bad. En av dom frågade om jag har simmat i år ännu. Jag berättade att jag simmade när jag var i Sverige men att jag inte har simmat på Sottunga ännu. Då säger hon att om man inte har simmat på Sottunga så har man inte simmat.
Ikväll var jag ner till hopptornet i hamnen och tog årets inte första dopp men första doppet på Sottunga. Så nu kan jag säga att jag har simmat då. Var skönt och svalkande. Det är ju så varmt hela tiden. Jag har sovrumsfönstret öppet hela dagarna för det blir som en bastu härinne annars.