Jennys handarbeten - october 2012

Om elbolag

Förra hösten började jag se över min ekonomi och skriva budget varje månad. Det är ett bra sätt att ha koll och veta  hur man ska fördela sina inkomster och utgifter varje månad. Jag har också tittat på de abonnemang och avtal jag har. Bland annat så har jag uppdaterat mitt finska bredbands- och mobilabonnemang till ett som är mer förmånligt.   I Sverige använder jag mig av kontantvarianten. När det gäller elen har jag inte gjort något åt det eftersom jag snart flyttar men hade jag bott kvar i Sverige en längre tid så hade jag försökt leta efter billigare avtal och eventuellt miljövänliga alternativ.
 
Det finns idag cirka 130 elhandelsbolag som tillsammans erbjuder de svenska hushållen över 1000 olika elavtal. Den som inte alls väljer något avtal med sitt elbolag får ett tillsvidareavtal. Denna typ av avtal är väsentligen mycket dyrare. I dagsläget är det cirka 500 000 elabonnenter som årligen byter elbolag. Genom att skaffa ett avtal med en elleverantör som levererar el hämtad från förnyelsebar energi visar du att du bryr dig om miljön. Det kan vara knepigt att byta elbolag eftersom det är en djungel av alternativ. På den här sidan kan man få hjälp med hur gör för att byta elbolag. 
 
Detta inlägg är ett uppdrag från Blogvertiser.
Kategori: Tips
Taggar: blogvertiser elbolag oskarshamn sponsrat

Kläder för alla väder

 
 
Än så länge har jag bara sett lite frost här i Småland men jag har hört att det har kommit snö norrut och österut. Vintern är alltså strax här och hemma i skärgården är det redan vinter. Nu när jag varit på praktik i några veckor och förbereder mig för arbetslivet så står det klart att jag inte alls har tänkt på ytterplagg när jag köper kläder. Det har oftast blivit kläder för innebruk eller gå-på-stan-kläder. Jag har ju helt glömt bort vara-ute-hela-dagen-i-alla-väder-kläder. Tur att jag investerat i regnkläder i alla fall :) 
 
På min inköpslista står en parkasjacka i 3/4-modell som ska passa flera årstider i den kalla skärgårdsvinden.. Den här från Didriksons tror jag på. 
Ett par vinterkängor som är varma och har räfflad sula står på inköpslistan. Kanske de här.
Dragkedjan håller på att gå slut på mina vinterstövlar. Nästa gång jag köper nya vill jag gärna ha äkta skinn. De här från Primeboots gillar jag. 
Lite vardagskläder behövs också. Ett par nya stuprörsjeans, kanske de här från Only. En ny huvtröja behöver jag också, gärna den här från WESC
 
Kategori: Inspiration
Taggar: inköpslista kläder väder

Envis förkylning

Det är måndag morgon och mitt känns så tungt. Var det inte så han sjöng Povel Ramel? Min förkylning vill inte ge med sig. Känns så trångt i halsen och lite segt i huvet. Jag kände lite förra veckan att jag nästan ville stanna hemma men samtidigt så ville jag slutföra praktiken och nu vill jag inte missa seminarierna heller. Jag måste orka med allt så jag håller tempot och inte blir efter :(. 
 
Den här helgen har jag läst om "Läraren i det postmoderna samhället". Jag fick för mig att utkastet till seminariet skulle lämnas in idag men sen upptäckte jag att det var visst först på tisdag :O Men hursomhelst så har jag ändå läst och skrivit och då kan jag ju ha en dag ledigt idag från skola istället. Underbara självstudiedagar om än lite trista ibland. Idag har jag tvättstugan och så skulle jag behöva städa och slänga lite saker.
 
I helgen tittade jag på teckningarna jag fick av barnen på VFU-platsen i fredags. Det var flera som hade ritat en bild av mig som en glad flicka med brunt hår och ett stort hjärta. Någon hade också ritat en massa hjärtan runt om mig. 
 
 
 
 
Kategori: Studentliv
Taggar: oskarshamn praktik sjuk

Sjalen

 
Nu är sjalen klar. Det var ett snabbt projekt och en enkel modell. En annan gång ska jag testa att virka den här modellen i ett tunnare garn. Jag är också sugen på att göra en poncho i samma stil. Nu återgår jag till att virka korgar. Sen funderar jag också på projekt till en ev. julmarknad på Sottunga och vad man skulle kunna göra av restgarnen. 

Må bra-fredag

Idag var det min sista dag på praktikplatsen. I förskoleklassen hade vi Måbra-fredag idag. Jag fick ha storsamling med hela gruppen och sen delades gruppen i två delar. Den ena halvan fick göra samarbetsövningar med min handledare i ett annat rum. Den andra halvan som var med mig fick prova på massage. Dom satt två och två och fick massera varandra. Jag visade hur man gör handmassage och så berättade jag en massagesaga som handlade om hösten. Barnen verkade tycka om massagestunden. På slutet av förskoleklass-passet visade jag bilder från mitt projekt och två av barnen som var med fick berätta lite om bilderna. Sen fick jag avskedspresenter. Alla barnen hade ritat teckningar till mig och så fick jag en chokladask. 
 
Kategori: Studentliv
Taggar: förskoleklass höst massage måbrafredag oskarshamn praktik

Höstdag

 
 
Idag har det varit en bra dag på praktikplatsen. Kändes lite trist igår kväll efter att ha varit en dag i skolan. Jag känner mig ganska less på seminarier och grupparbeten nu kanske. Det är så gjort när man har hållit på i över 3 år med det. *suck* Men idag har det som sagt varit en bra dag. Lite segt att börja morgonen när man kommit av sig lite men sen rullade det på :) En klassisk höstdag som bjöd på sol och vind. Löv singlade ner som ett stilla regn på skolgården. Barnen samlar på kastanjer.
Idag har jag gjort klart den sista delen av mitt projekt. Jag skrev ut bilder på färgskrivare och laminerade dom. Det är bilder på pinnar med matematiska begrepp till. Begreppskort kallar jag dom. Bilderna har jag fotograferat med barnen när vi gjorde projektet som handlade om utematte. 
 
Imorgon ska jag redovisa min VFU och få mitt betyg eftersom det är näst sista dagen imorgon. Nästa vecka är det tillbaks till skolan igen med seminarier och gruppuppgifter...innan examensarbetet börjar. När det börjar då kommer man i alla fall att känna annorlunda. För då är det verkligen nära examen äntligen :) 
Kategori: Studentliv
Taggar: examen höst oskarshamn praktik slut utbildning

Nya projekt

 
Efter att strumporna blev klara började jag med ett nytt projekt. Jag tog inte med mig så mycket garn, stickor och nålar till Småland den här gången. Dels så ska allt med tillbaka igen när utbildningen snart är slut och dels så visste jag inte hur mycket tid jag skulle ha för handarbete.
 
Hur som helst så tog jag med några nystan av varptråden som jag har börjat virka korgar av. Det ska bli fyrkantiga korgar med vikt kant. Jag kommer att behöva stärka korgarna sen för de rasar ihop annars. Varptråden är ganska hård och jag vet inte vad annat jag kan göra med den. Kanske någon form av väskor igen. Klädesplagg är inte att tänka på i alla fall. 
 
I tisdags köpte jag ett nystan av Järbo garns Big Verona i en rosa självrandande ton. Jag visste inte riktigt vad jag tänkt göra av det då. Det är ofta så att jag fastnar för ett garn och så kommer idéerna efteråt. Jag insåg ganska snart att 200 g inte räcker till en tröja och jag ville inte göra fler halsdukar eller strumpor. Jag googlade lite och hittade en beskrivning på en enkel sjal. Så det blir det istället. Med det här grova garnet blir det en tjock sjal som kan bli användbar i vinter när det är kallt i "stugan". Det är väldigt svalt i köket på vintern ungefär kylskåpstemperatur och det går inte att ändra på det. Det enda jag kan göra är att klä på mig ordentligt när jag ska vara i köket och se till att ha sovrumsdörren stängd så det inte blir kallt där också. 

Sista sucken

 
Ännu en vecka snart till ända igen. Nu har jag bara en vecka kvar på praktikplatsen innan det är dags att vara tillbaka i skolan igen. I måndags fick jag verkligen möjlighet att testa regnkläderna. Regnet öste ner hela förmiddan. Jag var väldigt förvånad över hur bra regnkläderna var. De tog inte upp något regn överhuvudtaget. Vattendropparna la sig liksom ovanpå tyget och rann av. Så bra :) Den här helgen går helt i skolans tecken. Idag ska jag förbereda min redovisning som jag ska ha i slutet av nästa vecka. Imorgon måste jag förebereda ett seminarium som ska vara i skolan på tisdag. Nästa helg blir det lika mycket att göra, men sen är praktiken slut och då är det bara skoldagar och självstudiedagar kvar. Då kommer det finnas mer tid för uppgifter som tur är. Tur att jag inte har familj här utan kan lägga helgerna på mina studier. Då hade det nog varit svårt. Jag vill ju bli klar med uppgifterna i tid så jag får min examen.
 
Skylten på bilden finns faktiskt här i Oskarshamn. Den beskriver så¨bra känslan nu när slutet av utbildningen är nära. Man suckar över uppgifterna för sista gången liksom.