Jennys handarbeten - june 2012

Hemtrevnad och städningsgalenskap

Nu är min första arbetsvecka på sommarjobbet slut. Den här veckan har jag haft ganska mycket städning på schemat. Det är så olika hur pensionärerna förhåller sig till hemmets behov av städning. För somliga är det något som sker varannan vecka. För andra tycks livet kretsa kring varenda litet dammkorn de lyckas hitta överallt. För en pedantisk person räcker det inte ens att städa varje vecka. Den pedantiske måste bland annat också  hålla efter alla dammkorn, se till att mattorna ligger på centimetern i förhållande till möblerna, kamma mattfransar...
Det finns en gammal tidningsartikel från förra seklet om Hemtrevnadens konst som beskriver detta fenomen så bra. Jag hittade den i min vaxduksbok. Här kommer ett utdrag ur artikeln:
 
"... Att ordning och renlighet hänga samman med trevnaden är en naturlig sak, men många husmödrar låta den gå till överdrift och göra på så sätt hemmet till ett litet helsike för familjen. Jag minns särskilt ett par sådana fall, där både man och barn drevs bort av hustruns städningsgalenskap, och där till sist ingen människa vågade sticka så mycket som nästippen inom dörren. Man visste aldrig var man vågade sätta sig, man tordes inte röra minsta småsak och hela tiden hade man det obehagliga medvetandet, att värdinnan satt som nålar av längtan att få börja skura ut en. Och man hann knappast utom dörren förrän städningen var i full gång. Så där illa är visserligen blott ett fåtal, men alltför många ha renlighetsflugan i tillräckligt hög grad att totalt sopa ut hemtrevnaden. Renlighet är både nödvändig och trevlig men den får inte göras till en tortyr. Man kan mycket väl hålla hemmet rent nog utan att därför ständigt springa omkring med trasor och borstar och gräla för vartenda dammkorn, som virvlas upp."
 
En skymningsbild av hamnen från tidigare i veckan

27 juni 2012

När jag åkte hemifrån imorse var det molnigt men sen under dagen kom det ett ösregn i kombination med vind som varade bra länge. Det hade jag inte räknat med men jag fick som tur var låna en regnkappa :)  Man blir liksom lite matt av vädret men litegrann har jag städat. I våras började jag rensa bland i skåp och lådor. Idag fick jag iväg 3 tunga kassar med skräp till återvinningen.
 
Jag håller på att virka ytterligare en väska. Det blir troligtvis den sista av den här modellen eftersom jag bara har 2 nystan kvar av det hemspunna ullgarnet sen. (Det behövs 6 nystan till en väska). Sen får jag väl göra väskor av kaffepaket sopm jag samlar på (eller avsluta några av mina andra projekt...)
 

Skymningstid

Jag har nyss kommit hem från en sen kvällspromenad. Jag kände att jag behövde en lång promenad för att rensa tankarna lite. Jag gick först genom skogen. Fick se ett rådjur på åkern vid Oscar (vindkraftverket) men lyckades inte fånga det på bild. På vägen hem fick jag även se en hare som skuttade till skogs vid en annan åker. Jag såg också något som jag först trodde var en fågel men det visade sig vara en fladdermus på vägen hem :S.
 
Jag gjorde ett stopp nere i hamnen och blickade ut över havet. Det är rofyllt att sitta där i skymningen och lyssna på vågorna.
 
 
Jag gick upp på berget i hamnen och såg på utsikten.
 
 
Nu har jag fått mycket luft så nu ska jag väl sova gott och vara utvilad inför en arbetsdag imorgon.

25 juni 2012

Idag regnar och blåser det på ön. Jag har jobbat min första dag på sommarjobbet. Jag började arbetsdagen med ett hembesök där det bjöds på kaffe. Tanterna jag jobbar med tycker om att prata en hel del och berättar gärna historier från förr. Idag fick jag höra om hur man gör garn och väver madrasstyg. Det var rätt intressant att lyssna på. Jag skulle vilja lära mig spinna garn och väva :) Sen frågades det om vad jag ska göra efter att skolan är slut. Jag vill ju bara vara här sa jag "Det vet jag att du vill. Vi är SÅ glada att du vill vara här."
 
Det är lite olika hur pensionärerna påverkas av det trista vädret. Endel påverkas knappt alls. Andra säger "Det är riktigt kurråt väder idag. Huh! Int undri på att i gör så dåråt ont i ryggin". Andra har undringar över vilka befogenheter jag har.
Efter utbildningen har jag ju tänkt flytta hem helt och hållet och börja jobba. Jag känner att jag är skoltrött nu och vill jobba igen men jag har lite tankar på att komplettera mina kompetensområden med sjukvård. Det känns som något som vore bra att ha, men jag ska nog fundera ett tag till. Jag tror att det går att komplettera sina kompetenser i Mariehamn. Där finns ju på Vårdinstitutet och Högskolan på Åland. Men först ska jag jobba.
 
Efter jobbet var jag en sväng till Posten. Mamma ringde redan igår och fråga om ett brev hade kommit. Det hade visst kommit. Snart ska jag returnera det och handla lite när affären öppnar igen. Men just nu är jag hemma. Läser tidningar och lyssnar på radio. Det regnar och blåser fortfarande. Kanske det är lite kurråt väder i alla fall ;)
 
 

21 juni 2012

Idag skickade jag in det sista för den här terminen till skolan. Det verkar bli en vana att slutföra skoluppgifter inför större helger. Första läsåret slutförde jag restuppgifter inför påsken. Läsåret därpå satt jag ända in på nyårsafton och skrev en hemtenta. Och nu då ett Paper som jag äntligen fick inskickat idag, dagen innan midsommarafton. Jippi! Nu är det bara att vänta på poängen då. Hoppas dom hinner komma tills jag lämnar in ansökan om studiemedel.
 
Ikväll tog jag en promenad till skogen. Nere vid klippan fick jag se Skiftet lämna Sottunga.
 

Gårdagens besök

Igår var mitt syskonbarn här och hälsade på ett par timmar. Vi körde fullt pådrag under den tiden han var här. Först åkte vi till stranden i Munkvik och lekte. W tyckte nog det var lite lustigt med bommen som man måste flytta för att kunna köra vidare ner till stranden. I Munkvik går ju korna lösa på stranden. Fast när det är varmt där så ligger då ofta uppe vid vägen nära bommen och vilar.
 
 
Sen åkte vi och handlade lite lunch. Vi åt plättar. W skulle plocka fram allt som behövdes. Under tiden han var på Sottunga haglade det lustiga uttryck. "Den som äter sist, den äter minst." "Moster Jenny du kör väl inte 1000. Då kommer polisen. Det är inte bra."
 
Efter lunchen åkte vi ner till hamnen för att vänta på färjan. Vi tog med sparkcykeln som pappa lämnat här till han. Han åkte på den upp till kyrkogården och ner igen. Jag gick bredvid. Det var lugnt i kyrkviken.
 
 
 
I hamnen en kort stund innan färjan kom som skulle ta honom hem basunerade han ut: "Moster Jenny är en latmask!" Jag vet inte det jag.. Jag börjar jobba på måndag och det blir högst troligen ett jobb till eftersom ingen sökte det kvällsjobbet jag haft min tidigare somrar. Sen tillkommer bärplock och kanske lite andra projekt.  
 

Strömavbrott och lek

Idag var det ett planerat strömavbrott här på Sottunga som varade kl 13 - 16. Det brukar vara såna ibland. Det regnade och dundrade på rätt bra på himlen under förmiddagen. 
Min f.d. lekskoleflicka kom hit och lekte under strömavbrottet. Jag hade bryggt kaffe strax före strömavbrottet kom och satt i termos. När A kom spelade vi först kort och sen skapade vi sagor med varannan-menings-principen. (Man skriver en mening på ett papper. Sen viker man pappret. Då göms meningen och den andra får en påbörjad mening som den ska avsluta och sen skriva en ny mening och lämna en påbörjad och så vidare. Kan bli rätt konstigt)
Såhär blev en saga: "Det var en gång en sjörövare som bodde på Piratön. Han var en speciell man. Han tyckte att han är så ensam att han måste skaffa en stor katt och en liten hund. Dom var snälla men han ville till Sottunga istället. Brändö åkte de till nästa dag. Dom tyckte om att vara på havet men va bra för då kunde man gifta sig med dem. Jomala kändes stort men de närmade sig i alla fall skärgården. Till slut var han framme i Sottunga. Han tyckte att Jomala var för Praktiskt tyckte han men han var misstänksam. Hon ville vänta på att elen kommer tillbaka."
Efter att vi skrivit sagor klarnade det upp ute och vi åkte till stranden. A hade gjort en flaskpost som hon skulle slänga i havet. Efter att hon slängt den i havet byggde vi med lera och sand på stranden. Imorgon kommer min systerson hit då ska vi nog leka alla tre :)
 

Livet

Idag har jag jobbat en dag tillsammans med H som jag ska vikariera sen efter midsommar. Vi brukar alltid ha en introduktionsdag veckan innan jobbet börjar för att jag ska lära mig eventuella ändringar sen sist. Med gamla människor kan det verkligen ändra från år till år vilket skick de är i. I en sån här liten kommun finns det inte ett ålderdomshem. Så blir man "dålig" när man är gammal får man flytta tillfälligt eller permanent till ett ålderdomshem i en annan kommun. När de är så få människor som lever här så gör varje enskild person väldigt stor skillnad och har stor betydelse.
Nu har jag varit vikarie inom hemvården här i ett par år så jag känner pensionärerna bra och har upplevt både bra och dåliga saker med dom. Det har varit kul att höra så många roliga historier om livet här från förr och alla dessa kafferep med blommiga kaffekoppar och 7 sorters kakor. Rullatorpromenader har det också blivit.
Jag har gått under åren och varit orolig att jag ska mista alla fina tanter och gubbar, men de har levt vidare bara år efter år som vanligt med mindre förändringar, men nu i år så känns det som en stor smäll har slagit ner. I fredags var det begravning här på ön och under läsåret som gått så har det blivit tydligt att endel har åldrats mycket på kort tid. Några har förstås blivit oförändrade. Ibland så undrar vad jag ska göra sen när alla gamla försvinner.. Dom är så viktiga för mig. Innan jag lärde känna Tanterna & co var livet här betydligt mer tomt.