Jennys handarbeten - august 2018

Wedding crashers

 Häromveckan visades Wedding crashers på tv. 
 
Fakta Wedding crashers: 
Filmens längd: 119 minuter 
Filmens genre: komedi
Utgivningsår: 2005
 
Bildresultat för wedding crashers
 
Filmens handling
De eviga ungkarlarna John och Jeremy plankar in på bröllopsfester för att träffa tjejer. Förutom gratis mat och dryck finns där massor av giftaslystna kvinnor som de sedan överger när natten är slut. Men en dag träffar John på sin jämlike Claire och blir kär.
 
Filmens budskap
Det finns många amerikanska komedier som har den här typen av budskap. Det handlar ofta om en omogen man som lever livets glada dagar och sen händer något som förändrar allt. Det blir ganska förutsägbart hur det ska sluta, men förstås blir det en konflikt innan filmen får sitt lyckliga slut. 

Skulle jag se den igen?
Kanske. Den här filmen hör nog i samma kategori som Reine och Mimmi i fjällen. Inte en av de bättre filmer jag sett, men i dagens värld med våld och död som ett naturligt inslag i tablån känns det trevligt att få se något annat ibland. 
Kategori: Recensioner
Taggar: film recension wedding crashers

Löpare i pappersgarn

Förra hösten knackade det på dörren en mörk novemberkväll. Där stod en person med några kassar garn och frågade om jag ville ha. Den händelsen skulle upprepa sig flera gånger under hösten, men det var sällan samma person som kom även om alla dök upp oväntat på kvällstid. I samma ärenden. 
 
I en av kassarna fanns två härvor med pappersgarn i två härliga färgnyanser. Jag såg framför mig att det skulle bli en fin löpare av det. Det är det jag försöker med här i den svartvita ränningen. 
 
Jag hade hoppats få till ett svartvitrutigt mönster av varptråden men tror att jag måste lära mig att slå in garnet på ett annat sätt för att få den effekten. Men det kanske blir fint såhär också. 
 
 

Istället för plastpåsar

En del av att ställa om till ett liv med noll avfall är att övergå till plastfria alternativ. Något som jag har jättemycket av är små plastpåsar som jag använt till frukt, grönsaker och potatis. Jag planerar att byta ut dem mot tygpåsar som jag ska sy av resttyger. Jag blev inspirerad av de här
 
Jag håller på att sticka snören till dessa påsar av restgarn i bomull. 
 
BILD

Zero waste - papper

Nu har det gått ungefär en vecka sen jag började ställa om till Zero waste. Det är en lång process på flera år att helt sluta producera avfall, eftersom en del saker har längre livstid innan de blir sopor. Dessutom behöver man göra en mental omställning i sin livsstil för att det ska bli möjligt. Saker jag funderar på är vad jag kastar och vilka alternativ det finns samt hur jag ska göra för att undvika dåliga impulsköp som leder till nytt avfall. 
 
Zero waste eller Noll avfall handlar inte bara om att sluta kasta och istället börja återanvända saker. Det handlar också om materialval och andrahandsvärde. Man kan också byta ut en del saker i plast mot sånt som är biologiskt nedbrytbart, vilket är bra för det naturliga kretsloppet. 
 
Papper
Jag har också börjat se material framför slutprodukt. Papper är en sån grej. Istället för att kasta reklam, brev och tidningar i pappersåtervinningen kan man återanvända pappret.
* Tidningar är bra att ha när man ska paketera ömtåliga saker, tex. när man ska slå in presenter.
* Kuvert kan klippas i bitar och bli till små lappar att skriva på.
* Reklam och övrigt papper kan man klippa eller riva och återanvända. Gör ditt eget papper. 
 
 
En förpackning havregryn räcker till ett par liter havremjölk. Restprodukten kan bli grunden till en färs. Innehållet räcker också till gröt, bröd m.m. Förpackningen kan återanvändas till förvaring eller skyddsunderlag vid målning. Slutligen kan förpackningen bli återanvänd som hemmagjort papper. 

Art deco

Det finns ett hus i Mariehamn som skiljer sig från mängden. Det saknar kantiga hörn och har istället mycket runda former. När jag började forska i olika arkitekturstilar kom jag till slut fram till att det högst troligen är Art Deco. 
 
Art Deco
Art déco kommer från franskans art décoratif ("dekorativ konst"), och är en stil som kommer från tiden mellan 1920 och början av andra världskriget. Art déco var en reaktion mot förenkling och industriell massproduktion. Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva. I Europa blev det mest känt inom inredning och möbeldesign under 1920-talet, medan stilen var populär i USA fram till början av 1950-talet. I Miami finns det byggnader längs med Ocean Drive i art déco-stil. Motiven togs i första hand från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom. 

Art déco uppkom under mellankrigstiden och är ett uttryck för den snabba industrialisering som höll på att omvandla den traditionella kulturen. Ett av dess mest framträdande drag är just att den omfamnar modern teknologi. Den skiljer sig från sin föregångare art nouveau i det att den föredrog det symmetriska framför det asymmetriska, det rätlinjiga framför det böljande och geometriska former framför organiska.

Stilen betonar geometriska former: klot, polygoner, rektanglar, kvadrater, trianglar, parallelltrapetser, sicksack, sparrar, strålar och solstrålemotiv. Element anordnas ofta i symmetriska mönster. Moderna material som aluminium, rostfritt stål, bakelit, krom och plast används ofta. Glasmålningar, inläggningar och lack är också vanliga. Färgerna tenderar att vara starka och kontrasterande.

Konstnärer och formgivare integrerade motiv från antikens Egypten, Mesopotamien, Grekland, Rom, Asien, Mesoamerika och Oceanien med maskinålderns element. Art déco var också influerat av kubismen, konstruktivismen, funktionalismen, modernismen och futurismen.

Under sina glansdagar representerade art déco lyx, glamour, livsglädje och tro på sociala och tekniska framsteg.

 
 
Detaljer från Art Deco som man kan ringa in på just det här huset i Mariehamn är följande: 
 
1. Symmetri: placeringen av fönster. 
2. Geometri: Detaljer som har en en geometrisk form.
3. Flirt med modernism & funkis: rappad fasad, rena linjer och former. 
4. Individuellt och exklusivt: Ytterdörren och balkongernas design. 
 
Kategori: Arkitektur
Taggar: Mariehamn arkitektur art deco

Zero waste - köket

Som jag berättade tidigare i veckan har jag bestämt mig för att börja ställa om till livsstilen Zero Waste. På ett sätt är det en utveckling av Konmarimetoden som jag började med förra hösten. Det är egentligen ganska smart att först minimera antalet prylar enligt Konmarimetoden och sen fortsätta med att minimera mängden avfall. 
 
När man ställer om till Zero waste måste ändra sina rutiner och vanor på flera sätt. 
 
Förpackad mat
Det allra första jag gjorde var att analysera vad mitt avfall mestadels består av. Det visade sig att det mesta av avfallet (för min del) uppstår på grund av förpackad mat. Det enklaste sättet att minska avfallet i köket är att dra ner på att köpa mat som är förpackad i plast, men det är inte helt lätt och kräver planering och aktiva val. 
 
Här kommer några tips på vad man kan göra: 
* Köp i lösvikt. Ta med egna påsar, burkar och lådor istället för att släpa hem butikens påsar och papper. 
* Besök lokala marknader och gårdsbutiker och leta efter hemlagat. 
* Baka brödet själv eller köp direkt från bageriet. 
* Välj plastfria förpackningar. Glas kan återvinnas. Papper/kartong kan komposteras eller återvinnas. 
* Gör egna kryddmixer, snacks och musli och förvara i sparade burkar. 
 
 
Kompostera mera
Jag komposterar matrester, kaffesump och wettextrasor. Det nya som jag har börjat utforska är hygienartiklar och rengöringsredskap som kan komposteras. Det är också en avvägning mellan valet att minska sin förbrukning och välja komposterbart. Man kan t.ex. kompostera hushållspapper, men vill man minska sin förbrukning är det kanske bättre att välja tygtrasor som går att tvätta igen och igen. 
 
Färdig mat
Enligt Zero Waste ska man delvis dra ner på köpet av färdig mat och takeaway överlag eftersom det ofta kommer i engångsförpackningar som bidrar till mer avfall. Men för de tillfällen man köper färdig mat och takeaway (t.ex. kaffe) bör man ta med sig egen (återanvändningsbar) burk eller mugg att förvara mat och dryck i. 
 
Diskborste
Så småningom är det dags för mig att investera i ny diskborste, men jag vet inte om det kommer att börja tillverkas diskborstar som är komposterbara. Dock finns det olika varianter i trä med utbytbara borsthuvuden. 
 
Bildresultat för diskborste zero waste
 
Diskmedel
Jag har övergått till ekologiskt diskmedel, men det kommer i plastflaska och säljs inte i refill så ur ett avfallsperspektiv är det inte bra. På sikt kommer jag nog att börja göra eget diskmedel om jag inte hittar ett likvärdigt Zero waste-alternativ. 
 
Slutligen: en omställning till Zero waste är en process och jag har bara börjat min resa. Det kommer att gå långsamt med utfasningar av plastmaterial och minskningar av köp som innebär avfall. Jag kommer att använda saker till slut innan jag byter till andra alternativ. 
 
Ett tips är att skriva en lista över inköp på vilka hållbara alternativ du tänker byta till varje gång något tar slut.  
Innan du slänger något bör du också fundera på om du kan återanvända det. 

Picassos äventyr

Jag såg Hasseåtage-filmen Picassos äventyr tidigare i sommar. 
 
Fakta Picassos äventyr:  
Filmens längd: 115 minuter 
Filmens genre: komedi
Utgivningsår: 1978
 
Adventures-of-Picasso.png

Filmens handling
Picassos äventyr är en surrealistisk komedi där man får följa Pablo Picassos liv från vaggan till graven.
Pablo Picasso växer upp i Spanien under fattiga förhållanden, men han är extremt konstnärligt begåvad och kommer att skickas fram och tillbaka mellan Madrid och Paris för att utveckla sin talang. Det är en lång väg till rikedom och berömmelse, men när Picasso väl nått dit vill han bara bort från eländet.
 
Filmens budskap
I Picassos äventyr saknas normal dialog. Istället är det en berättarröst som driver handlingen framåt. Filmen har inget djupt budskap, utan är producerad i en komisk stil som som är ett kännetecken för Hasse & Tages produktioner. Ofta finns inslag av nonsens och osannolika händelser. Det märks t.ex. när Picassos far tjänstgör under nazisterna som officer med graden "Hauptbahnhof" (centralstation) lyder hans hälsningsfras "Halvliter!" och sången som Sirkka (Lena Nyman) sjunger om och om igen, är egentligen ett recept på maträtten Kalakukko på finska. 

Skulle jag se den igen?
Ja, det finns många underhållande detaljer och inslag i filmen som tål att ses igen. 
Kategori: Recensioner
Taggar: Pablo Picasso Picassos äventyr film hasseåtage recension

Zero waste

Har ni hört talas om "The Zero Waste lifestyle?" Det är en livsstil som går ut på att man inte ska producera något avfall. I min värld låter det svårt, men jag har tänkt att jag i alla fall ska försöka minska mängden sopor genom att göra det i små steg med ett område i taget. Köket är den plats där mycket av avfallet uppstår, så jag börjar där. 
 
För att leva enligt Zero Waste finns tre grundprinciper:
 
1. Undvik att köpa paketerad mat. 
Man kan köpa grönsaker och frukt på lösvikt som man lägger i medhavd påse t.ex. tygkasse eller en fruktpåse man virkat självTidigare bakade jag bröd oftare. Den vanan tänker jag ta upp igen och börja förvara brödet i påsar som kan återanvändas. 
 
2. Gör det själv. 
Det finns massor med saker man kan göra själv istället för att köpa. Speciellt sånt som är förbrukningsvaror såsom mat, hygienartiklar och rengöringsprodukter är bättre att göra själv om man vill minska sitt avfall, för då kan man fylla på samma flaskor och burkar om och om igen. 
 
3. Kompostera mera. 
Utöver mat och kaffesump kan man även kompostera hushållspapper och wettextrasor. Bland annat. Jag letar fortfarande efter en komposterbar diskborste. Om någon vet var man kan köpa en sån, så tipsa gärna. :)