Jennys handarbeten - september 2015

Restgarnsvirkning

Jag försöker använda upp en större del av att garn jag har. Jag förstår inte riktigt hur det har kunnat bli så mycket garn. Det är ju inte så att jag hänger i garnaffären varje vecka precis.
 
Det mesta garnet hamnar just nu i olika virkade plädar. Den där modellen som ni sett i olika varianter här i bloggen tidigare. Jag virkar i huvudsak en färgglad sak med enfärgade rutor och naturvit kant.
 
Såhär ser den färgglada pläden ut för tillfället.
 
Det garn som inte räcker till enfärgade rutor hamnar i en virkad pläd med mönstrade rutor och svart kant.
 
Såhär ser pläden med svart kant ut för tillfället.

Naturligt

Naturligt väder i skärgården på hösten:
 
Det här är min tolkning av veckans Tisdagstema.

Skördefesten i Sottunga

Under helgen som passerat har Skördefesten på Åland ordnats för artonde året av föreningen Skördefestens vänner. Skördefesten består av restauranger, öppna gårdar och Plåpp Åpp-aktiviteter, som inbjuder till att besöka olika gårdar och att handla lokalt. Alla produkter som säljs under skördefesten är nämligen lokalt tillverkade på Åland.
 
I år var det första året som Sottunga deltog som öppen gård (eller snarare öppen ö.) På Sottunga fanns i princip 3 olika punkter på ön att besöka: hamnområdet, centrum och Gamla skolan.
 
Gamla skolan som även är ett hembygdsmuseum höll öppet för den som ville gå in och titta på utställningen.
 
I centrum höll Sottunga Andelshandel öppet enligt ordinarie öppethållningstider. På Almas galleri o hantverk kunde man bl.a. prova på måleri. Även Lyckliga Lottas café höll öppet och man kunde också titta på veterantraktorer och veteranbilar i centrum.
 
I hamnområdet var restaurang Salteriet öppet och bjöd på en skördefestmeny. Ute på Salteriets terass kunde man prova på att fläta pilkorgar och även köpa med sig en pilkorg hem. På terassen kunde man även köpa grönsaker som odlas på Sottunga. Ovanför Salteriet finns en gammal kaffestuga/väntsal där jag höll till under helgen med lokalt hantverk till försäljning. 
 
 
Min virkade cykel utanför stugan
 
Inne i kaffestugan hade jag en pysselhörna för barn.
 
Pysselhörnan
 
Det kom några barn och pysslade med konservburkar, papper och knappar:
 
 
 
Brevid ingången hade jag en stickhörna där man kunde bläddra i handarbetsböcker och -tidningar efter inspiration och prova på att sticka några varv. 
 
 
På fredagen regnade det och blåste mycket. Höststormen var här.
 
 
Men det blev bättre under helgen. På lördagen och söndagen tittade solen fram. Jag sålde inte så mycket, men fick ändå över 50 besökare, många intressanta samtal och 5 pysslande barn som förgyllde tillvaron i kaffestugan. Jag är nöjd med helgen.
 
Taggar: barn havsform höst höststorm kaffestugan levande skärgård pyssel skärgård skördefest sottunga sticka återbruk

Essensen av Sottunga

Jag älskar landskapet med närheten till havet, barrskogar och sädesfält som böjer sig för vinden.

Jag älskar friheten och tystnaden.

Jag älskar småskaligheten och att känna att jag tar del av en gemenskap.

Jag älskar att tanter har försökt lära mig hur man lever på Sottunga: vilka ställen man ska besöka, vad man ska göra och hur man ska hantera ensamheten.

Jag älskar alla barn jag träffat genom åren. Barn som bl.a. har lärt mig spela "Lilla snigel" på Ukulele, olika kortspel, Mamma Mia!-koreografier och att sätta rekord i balhoppning, men som också har överraskat mig med glass och presenter och som aldrig har lämnat mig ifred när jag mått dåligt.

Jag älskar när jag får se nya sidor och ett nytt djup i människor jag träffat genom åren. Dessa karaktärer är guldkorn som jag samlar på.

Jag älskar att jag får nya upplevelser varje år som jag kan lägga bland mina minnen.

Jag älskar att människor ger mig påbörjade projekt, drömmar och ouppklarade fall som jag får färdigställa, förverkliga eller lösa. 

Jag älskar att komma till jobbet och ibland hitta meddelanden som börjar med "Till Jenny". Meddelanden som ofta ligger på oväntade ställen och alltid tillsammans med godis.

Jag älskar att aldrig veta hur en dag på Sottunga ska sluta.

Jag älskar att alla människor hälsar glatt och frågar hur det är.

Jag älskar eftermiddagskaffet och de medföljande samtalen i olika hushåll som jag har fått ta del av genom åren.

Jag älskar att jag får så mycket intressanta frågor av olika människor.

Jag älskar essensen av Sottunga.