Jennys handarbeten - august 2014

På rad

På min dagliga skogspromenad tänkte jag att jag skulle leta efter saker som är på rad i naturen. Det visade sig vara ganska svårt. Naturen formar sig på helt andra sätt, oftast i oregelbundna mönster. Det som jag hittade är skapat av människan. 
 
Jag passerade åkrar där det låg inplastade höbalar. De var placerade på rad längs kanten.
 
I skogen finns en bro som består av störar som ligger på rad.
 
Elstolparna syns på flera ställen i skogen. De är uppställda på rad.
 
Det här är min tolkning av denna veckas Fototriss.
Kategori: Fototriss
Taggar: fototriss på rad

I stormens öga

Det här är en fortsättning på inlägget Första sommarjobbet
 
Från att ha upplevt ett sommarlov som 16-åring med positiva upplevelser kastas jag tillbaka till den tuffa verkligheten som pågår hemma i lägenheten i stan. Nya vindar blåser när jag kommer hem från konfirmationslägret.
 
I stormens öga
Det var som om sommarlovet hade börjat inne i stormens öga. I stormens öga var det lugnt och vindstilla. Där kunde man börja hoppas och känna en framtidstro. Det var lätt att tro att stormen i mitt liv var över nu och jag började känna mig lugn och trygg, men det var en falsk trygghet. Jag kastades plötsligt ut ur stormens öga och hamnade mitt i stormen. Stormen som pågår hemma. Det har stormat hemma många gånger förut så det är inget nytt, men den här stormen är ändå svårare än tidigare. Jag vet inte hur jag ska klara det den här gången. Det är starkare krafter än vad det har varit förut och jag är mindre förberedd den här gången. Jag har inte samma styrka att klara av den här stormen. Jag försöker stå emot med all min kraft. Jag vill ta mig igenom stormen den här gången också trots att vindstyrkan är större än någonsin.
 
Här kommer låten Flickan och kråkan med Mikael Wiehe. Låten kom ut 1981. Under hela uppväxten har jag försökt fly från tillvaron hemma. Mitt hopp och min framtidstro har skadats. Nu har livet kommit ikapp mig. Det går inte att fly längre. 
 
Fortsättning följer...
 
  

Forneldarnas natt

Igår var det dags för årets upplaga av Forneldarnas natt. Här kan du läsa lite mer om vad Forneldarnas natt är.
 
Det här låg i min brevlåda för någon vecka sen.
 
Vi höll som vanligt till nere i hamnen vid restaurang Salteriet. Kvällen började med grillning. Jag tog med mig korv, ketchup och lite att dricka, men hade glömt bort tallrik, bestick, glas... Det ordnade sig. De kvinnor som jag sen träffade och delade bord med lånade så snällt ut allt möjligt. Det är alltid så mysig stämning på såna här evenemang. Man tar med sig något hemifrån, träffas och delar med sig. 
 
Efter att vi hade ätit färdigt var det dags att gå in på Salteriet. 
 
Restaurang Salteriet
 
Inne på Salteriet lyssnade vi på poesi. Det är nästan så att jag önskade att jag hade tagit med mig en dikt att läsa upp. Nästa år kanske? Det var en personlig och familjär stämning därinne, som det alltid är i det här småskaliga samhället. Det kändes väldigt fint att lyssna på dikter. Efter diktuppläsningen sjöng vi några allsånger tillsammans. 
 
Sen var det dags att tända marschallerna som är en symbol för fornelden. Det är en härlig känsla att föreställa sig pärlbandet av marschaller längs hela Östersjön. 
 
 
 
 
 
 
 
Kategori:
Taggar: forneldarnas natt kultur sottunga tradition

CupCard

Idag fick jag ett mail från CupCard. CupCard är en tjänst där man kan designa sina egna inbjudningskort till bröllop, födelsedagar, studenten och annat. Man kan ladda upp sina egna bilder, skriva sina egna texter och designa sina kort hur man vill. CupCard printar sedan korten och skickar dom med posten hem till dig. 
 
Jag tycker att det verkar vara en bra tjänst för den som vill ha designa sina egna inbjudningskort men inte är så pysslig av sig. CupCard har färdiga mallar på hemsidan där man kan ändra alla detaljer precis hur man vill. Det är lätt att experimentera sig fram tills man är nöjd med designen. Sen är det bara att skicka in beställningen och få korten på posten. 
 
Just nu erbjuder CupCard en unik rabattkod till mina läsare på 15% rabatt. Koden är JENNY-C97E. Rabatten gäller i 2 veckor.
 
 Bild: CupCard
 
Detta inlägg är ett samarbete med CupCard.
Kategori: Tips
Taggar: CupCard inbjudningskort sponsrat trycksaker

Idag är det dags för ett huvud

Såhär har doptavlan vuxit fram den här veckan. Idag är det dags för bebisen att få ett huvud. 
 
 
 

Första sommarjobbet

Det här är en fortsättning på inlägget Vikten av positiva upplevelser
 
Det här sommarlovet när jag är 16 år och har gått ut nian får jag mitt första sommarjobb. Under läsåret i nian har jag och en klasskompis gått på en typ av fortbildning på helgerna. Fortbildningen som har namnet storasyskonutbildningen ordnas av Mariehamns församling. Det är en form av ungdomsledarutbildning. Här kan man läsa mer om storasyskonutbildningen. För mig innebar den att jag fick möjlighet att jobba som ledare på ett konfirmationsläger under sommaren. 
 
Första sommarjobbet
I slutet av juli åker jag ut till lägergården. Där kommer jag att bo i ca 2 veckor tillsammans med andra ledare och konfirmander. Det blir en intressant upplevelse för mig på flera sätt. Året före har jag själv blivit konfirmerad och var då på ett likadant läger på samma lägergård. Jag ser på konfirmanderna med lite nostalgi i blicken för jag vet precis vad de går igenom. Jag tycker även att det är väldigt skönt att komma bort hemifrån. Jag får en möjlighet att vila från allt som händer hemma. Man blir väldigt avskärmad från omvärlden ute på lägergården. Det finns inte mobiltelefoner, internet eller tv. Det finns ingen tillgång till tidningar, godis eller andra frestelser. Härute studerar man religion och äter på regelbundna tider. Det finns även en fritid. Då kan man gå till stranden och simma eller spela spel. Ibland ordnas det roliga lekar för konfirmanderna. Efter middagen vaktas konfirmanderna i en timmes tid. Då ska de hålla sig på sina rum och studera religion i tysthet.
 
Jag har också andra uppgifter att sköta såsom att hålla i kvällsandakten i kapellet vid några tillfällen. Jag väljer ut en liknelse ur bibeln som jag gör en tolkning av för att förmedla ett budskap. En liknelse som alltid finns kvar i mitt minne är den om mannen som ville bli räddad från en översvämning.
 
Mannen och översvämningen
Det finns en by som är hotad av översvämning. Alla människor överger byn för att rädda sig själva. Alla utom en man. Han är skeptisk till Gud. Han säger: "Om Gud finns kommer han att rädda mig." Tiden går. Det börjar regna. Det regnar mycket. Vattennivån stiger. Det börjar närma sig huset. Det kommer flera människor och säger till mannen att följa med dom innan det är försent. Han stannar. "Om Gud finns kommer han att rädda mig." säger han. Det fortsätter regna. Vattnet letar sig in i mannens hus. Han går upp till övervåningen. Det kommer människor i båt. De frågar om han inte ska följa med dom innan det är försent. Han följer inte med. Han svarar: "Om Gud finns kommer han att rädda mig." Till slut är hela huset fyllt med vatten. Mannen har klättrat upp på taket. Det kommer människor med helikopter och erbjuder sig att rädda mannen. Han tackar nej. "Om Gud finns kommer han att rädda mig" säger han. Det slutar med att han dör. Han kommer upp till himlen och får träffa Gud. Han frågar Gud: "varför räddade du inte mig?" Gud svarar: "Jag kom till dig på tre olika sätt. Jag kom till fots, jag kom med båt och jag kom med helikopter." 

Budskapet med den här berättelsen är att Gud kan komma i olika skepnader. Det här har följt mig genom livet. Inte så att jag alltid tänker på Gud utan att det finns andra saker som också kan komma i olika skepnader. Vänner t.ex. De som betyder mest kanske ser ut på ett helt annat sätt än vad man kan föreställa sig. 
Taggar: fortbildning församling första konfirmation ledare liknelse läger religion skepnad sommarjobb storasyskon utbildning översvämning

Personlig utveckling inom handarbete

En längre period nu har jag mina handarbeten varit ungefär samma saker om och om igen.
 
Plädar och babyfiltar i den här stilen med virkade rutor.
 
Doptavlor enligt färdiga kit med mönster och garn.
 
Ibland stickar jag vantar, sockor eller som här en tröja.
 
Det känns som att jag gör samma saker om och om igen. Det är inte tråkigt på något sätt. Jag tycker väldigt mycket om de projekten och genom att göra samma saker igen får jag möjlighet att finslipa detaljer och bli bättre och bättre. När jag virkar filtar t.ex. så kan jag experimentera fram nya färgkombinationer. 
 
Stickning
Det som jag känner nu är att jag vill utvecklas mer och våga mig på nya projekt. Jag känner mig som en amatör på stickning. Jag skulle vilja göra mer tröjor och koftor i olika stilar och mönster. Den här ponchon gillar jag. Kanske jag testar något i den stilen. Inom stickning skulle jag också vilja göra mer barnkläder. Det går ganska snabbt att sticka barnkläder så det är tacksamt för mig som lätt ledsnar på stickningen. En mönsterstickad tröja åt min gudson kanske skulle var något. 
 
Virkning
Inom virkningen tänker jag mig att jag ska våga mig på mer detaljer och finlir. Jag har köpt fiskargarn som jag ska virka en duk av. Jag har mest virkat i grövre garn så det här blir en utmaning för mig. Det blir inte riktigt i samma storlek och form som den här men det är i alla fall den stilen. 
 
Broderi
När jag broderar så använder jag mig av färdiga mönsterkit. Jag har sen något år tillbaka tyg till prydnadskuddar som man kan brodera på. Jag har länge tänkt att jag skulle göra soffkuddar, men jag vet inte hur jag ska börja. Jag har funderat på mönster men inte fastnat för något ännu. Det känns lite läskigt att göra ett eget mönster men kanske är det den vägen jag ska gå. Det var en kvinna som tipsade mig att jag ska göra en skiss först som jag kan utgå från. Jag får helt enkelt sätt mig och börja rita mönster. 
Kategori: Inspiration
Taggar: broderi doptavla handarbete mönsterkit pläd sticka tröja utveckling virka

Busväder

Vilket busväder det är idag! Regnar och blåser som bara den. Mörkt är det också. Igår kväll fick jag använda ficklampan för första gången sen i våras. Den kommer att bli mer utnyttjad en lång tid framöver nu. Här på ön finns ingen gatubelysning. Vi har i och för sig inga gator heller utan bara en asfalterad väg och en massa skogsvägar. Det är tur att jag inte är mörkrädd och det är ganska mysigt att sitta inne och handarbeta lite, lyssna på podcasts eller slötitta på tv och kanske tända lite ljus. 
 
Jag fortsätter virka rutor till sängöverkastet