Hälsovården på Kökar

På Åland är det Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ansvarar för den offentliga hälso- och sjukvården. 
I de flesta åländska kommuner finns en hälso- och sjukvårdsmottagning. Mottagningen har hand om sjukvård, mödra- och barnrådgivning samt hemsjukvård. Läkare besöker regelbundet mottagningen. 
Mer om  ÅHS kommer i ett senare inlägg. 

Kökars hälsovårdsmottagning
Kökars hälsovårdsmottagning finns i byn Hellsö, som ligger ganska långt ifrån Karlby. I Hellsö har man samlat daghem, hälsovård och serviceboende. 

Hälsovårdaren är i arbete måndag till fredag, men inte alltid på mottagningen då även hembesök ingår i arbetsuppgifterna. 
Tidigare har hälsovårdaren haft jour utanför schemalagd arbetstid, men pga inbesparingar inom vården ombeds man numera ringa det allmänna nödnumret 112, vid nödsituationer. 

Närheten till vård viktigt
I ösamhällen i periferin är närheten till vård extra viktig. Väntetid kan vara avgörande i akuta situationer. Även om det går hyfsat snabbt att få en helikopter att anlända, behöver det finnas en person på plats. 
En person med vårdutbildning som kan ge första hjälpen, bedöma hur situationen ser ut och vid behov utföra åtgärder som en lekman inte kan, t.ex. ge mediciner. 

hälsovård kökar
0 kommentarer