Basinkomst

Igår deltog jag i en föreläsning om basinkomst och delningsekonomi på Lagtinget i Mariehamn.
 
Som administratör och skapare av Facebook-gruppen Delningsekonomi-Åland var jag mest intresserad av delningsekonomi eftersom jag inte satt mig in i vad basinkomst är. 
Dock handlade föreläsningen mestadels om basinkomst., så därför tänkte jag redogöra lite för vad det är. Delningsekonomi får jag återkomma till i ett annat inlägg. 
 
Vad är basinkomst? 
Basinkomst, även kallat medborgarlön eller grundinkomst, är i sin typiska form en regelbunden utbetalad summa pengar, från staten till samtliga medborgare (eller invånare) i landet. Medborgarna, eller invånarna, får penningsumman helt ovillkorligt och det är en "lika till alla"-princip som gäller (det vill säga lika till alla vuxna eller åtminstone alla vuxna i arbetsför ålder). Basinkomst är i denna typiska form ett förslag på ett nytt välfärdssystem där alla ges ekonomisk grundtrygghet utan byråkrati och kontroll.
 
Debatten om basinkomst, liksom det besläktade systemet negativ inkomstskatt, är levande i många länder även om debatten skiljer sig åt. I Finland har de flesta politiska partier en formulerad tanke om hur ett system med basinkomst skulle kunna se ut, medan partierna i exempelvis Sverige inte har en lika långt gående debatt om basinkomst. Man har snarare olika inställningar till basinkomst, vilket inte är så konstigt. Det är först när en majoritet blir för basinkomst som man aktivt kan börja se hur det praktiskt skulle kunna bli möjligt. 
 
Olika inställningar till basinkomst
Hur man ställer sig till basinkomst beror på vilket perspektiv man har. Det finns i grunden två olika synsätt på basinkomst. 
 
"Det är samhällets fel".
Personer som tänker så anser att det beror på samhället att inte alla kommer ut i arbetslivet, faller mellan stolarna eller lever i utanförskap. Med en sådan inställning tänker man att basinkomsten blir en grundtrygghet som leder till frihet och personlig utveckling för individen. 
 
"Det är fel hos individerna". 
Personer som tänker så anser att det är något fel hos individerna som gör att deras situation ser ut som de gör. Med en sådan inställning anser man att det är individen som bör aktivera sig för att kunna förändra sin situation. Personer med den inställningen kan vara emot basinkomst eller vara för den men anse att systemet bör komma med vissa villkor, t.ex. en låg grundnivå som kan höjas om individen presterar enligt vissa krav. 
 
Boktips
Vill man läsa mer om basinkomst kan jag rekommendera några böcker. 
1. Basic Income av Philippe van Parijs & Yannik Vanderborght 
2. Pengar för ingenting (essäer om medborgarlön)
3. Utopia för realister  av Rutger Bregman

basinkomst ekonomi folkbildning föreläsning hållbart medborgarlön omställning politik social service
0 kommentarer