Vad är en kommun?

En kommun är ett geografiskt och territoriellt avgränsat område som har en administrativ enhet för lokalt självstyre. 
Det som skiljer ett samhälle från en kommun är de juridiska rättigheterna. Invånarna i ett samhälle kan ha en gemensam agenda och överenskommelser men saknar juridiska rättigheter och skyldigheter. Kommunen kan ses som en förmyndare för samhället. 
Kommunen är en politisk organisation med direktvalda beslutsfattare. Kommunen är en juridisk person med obligatoriskt medlemskap som kan ingå avtal och äga fast och lös egendom. 

Hur fungerar kommuner i Finland? 

I Finland finns i dagsläget 311 kommuner. Medan man i Sverige haft flera kommunreformer, har man i Finland valt att gå långsammare fram i den frågan. 

Kommunens politiska styre består överst av fullmäktige. Kommunfullmäktige består av invalda kommuninvånare, som väljs genom direkta val på samma valdag i samtliga kommuner. Inom kommunfullmäktige finns ett ordförande och en vice ordförande

Kommunfullmäktigevalet är åtskilt från de dagar då riksdag och president väljs. 

Kommunfullmäktige är ett beslutande organ, som har politiska frågor och beslut på sin agenda. Det kan t.ex. gälla bygglov, flyktingmottagande och andra frågor som styrs av lagar. 

Utöver kommunfullmäktige finns en kommunstyrelse. Medan kommunfullmäktige är ett beslutande organ arbetar kommunstyrelsen mer med praktiska frågor. Det kan t.ex. handla om olika verksamheter som bedrivs i kommunens regi eller olika projekt som kommunen driver. Kommunstyrelsen har liksom fullmäktige en ordförande och en vice ordförande

Nämnder
Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter. Varje nämnd ansvarar för ett visst område. Exempel på nämnder som finns i många kommuner är socialnämnd och kulturnämnd. Eftersom kommunerna själva bestämmer vilka nämnder de vill ha kan det skilja sig från kommun till kommun. 

Kommuner på Åland

Landskapet Åland är indelat i totalt 16 kommuner; en stad, nio landsbygdskommuner och sex skärgårdskommuner. De 15 landsbygds- och skärgårdskommunerna är utformade efter den gamla sockenindelningen baserad på att invånarna hörde till samma kyrka. Det betyder att i centrum av dessa ligger en gammal kyrka. Denna indelning har avskaffats i övriga Norden. Dock har några gränsjusteringar av kommunerna skett under tidens lopp. 

kommun
0 kommentarer