Sommarängen

I de flesta åländska kommuner finns ett serviceboende som bidrar till att äldre människor kan bo kvar i sin hemkommun, även när vårdbehovet ökar. Serviceboendet har vårdpersonal tillgänglig dygnet runt. 

Serviceboendet Sommarängen

Serviceboendet Sommarängen ligger i byn Hellsö på Kökar, bredvid daghemmet. Det totalrenoverades och byggdes till under åren 2010 - 2011. 

Boendeformer

På Sommarängen finns olika boendeformer, allt från egen lägenhet till boende på demensenheten. I servicehuset finns elva platser varav fem är avsedda för personer med svåra minnesstörningar. Rummen är utrustade med alarm, säng, sängbord, badrum och garderober. I övrigt möbleras rummet av den som bor där. 

I anslutning till Sommarängen ligger Sommarlängan, som är en byggnad med fyra lägenheter för den som vill bo självständigt men ändå ta del av gemenskapen på servicehuset. Lägenheterna är utrustade med alarm och de boende har tillgång till hemservice. 

I mån av möjlighet (utrymme), avlastningsplatser och korttidsboende. Det finns även möjlighet för anhöriga att övernatta i ett separat rum. 

Centralkök

På Sommarängen finns även kommunens centralkök som tillagar mat för kommunens olika verksamheter såsom skola, daghem och äldreomsorg. 

Barnen och personalen på daghemmet äter på vardagarna lunch tillsammans med de boende i serviceboendets matsal. Även lokalbefolkningen är välkommen att äta lunchen där. 

Hälso - och sjukvård 

Målsättningen med verksamheten är att de boende ska kunna åldras värdigt i livets slutskede. Ett nära samarbete mellan alla parter (närvårdare, anhöriga, Ålands hälso- och sjukvård samt hälsovårdare) skapar förutsättningar för detta. 



Kökar Sommarängen äldreomsorg
0 kommentarer