Kökars avfallshantering

På Åland finns flera myndigheter som väcker starka åsikter hos befolkningen. En av dessa är Mise. 
Varför ska man vara med och vad är alternativet är det många som frågar sig, eftersom inte alla kommuner på Åland är anslutna till Mise. 
 
Mise
Ålands Miljöservice (Mise) är en kommunal renhållningsmyndighet och ett kommunalförbund som sköter ansvaret för renhållning i de åländska medlemskommunerna Hammarland, Jomala, Kökar, Lumparland, Mariehamn och Sottunga.

Stämman är dess högsta beslutsorgan och det är genom den man har möjlighet att påverka. I stämman sitter representanter från alla Misekommuner och det är där de viktiga besluten tas, såsom kommande års renhållningsavgifter och övriga  bestämmelser som gäller Mises verksamhetsområde. Stämman tar beslut om vad som ska göras medan styrelsen bestämmer hur det ska göras i praktiken. 

 
Renhållningen på Kökar 
På Kökar kan man välja mellan att själv föra avfallet till återvinningsstationen eller att sopsäckar hämtas vid bostaden av personen som sköter säckhämtningen. I sopsäckarna läggs främst brännbara sopor. 
 
Återvinningsstation 
På Kökar finns en återvinningsstation dit man kan lämna sorterat avfall såsom papper, kartong, plast m.m. 
En gång i månaden besöker Mise brandstationen (som finns i Karlby) med sin mobila återvinningsstation. Till den kan man även lämna sådant avfall som inte går att sortera i den vanliga sophanteringen som t.ex. farligt avfall. För mer information om Kökars avfallshantering se här
 
Kökar avfallshantering
0 kommentarer