Rätten till miljön

Under de här tio åren som jag bott i skärgården har jag mer och mer gått mot ett liv närmare naturen. För min del handlar det mycket om att handla mindre, äta mer lokalt och den kreativa processen i att själv kunna skapa det jag behöver ha men också att leva i balans med naturen och förstå kretsloppet. 

I Sverige finns något som heter Den svenska miljörätten, som innebär att det finns människor som jobbar med att försvara miljön genom att skogar och marker rena för friluftsliv, bete och odling. Den svenska miljörätten har ett stort fokus cirkulär resursanvändning genom återanvändning och återvinning, för att bl.a. kunna bevara och skydda den biologiska månfalden. Resultatet av arbetet kan man se i att lokalodlade livsmedel håller hög klass och innehåller få gifter och kemikalier. Kärnan i miljörätten kan man säga är Miljöbalken som rör alla typer av områden i samhället, bl.a. fiskerätten och skogsvårdslagen. Om man upptäcker att miljömässiga fel och orätter kan ha begåtts så är det tur att det finns jurister man kan vända sig till som specialiserar sig just på miljörätten och att skydda miljön.

Regelverk för miljön tänker jag är både viktig för miljön i sig, men det kanske också på sikt kan hjälpa lokala producenter att utvecklas och överleva i konkurrensen med importerade varor. 

Här i skärgården skulle jag säga att nedskräpning i skogen och vid havet inte är ett jättestort problem. Jag ser nästan aldrig skräp där. Snarare samlas skräpet längs dikeskanten vid den allmänna vägen och utanför offentliga platser såsom skola, föreningslokaler, kommunhus m.m. Ett problem är också att det ofta uppstår nedskräpning kring återvinningsstationen. Dels så finns det inte alltid kärl som passar för alla typer av sopor, vilket gör att en del bara lämnar saker hursomhelst och dels så har man inte alltid tänkt på att täcka över ordentligt så vissa sopor blåser bort och sprids runt. 

Jag tror inte att det finns mycket man kan göra inom avfallshantering. På högre nivå finns det småsaker myndigheter kan göra för att underlätta sortering av sopor. Man kan också fundera på hur långt soporna måste åka när det är dags för tömning. Kortare transportsträckor är bättre ur ett miljöperspektiv. 

Som konsument kan vi göra aktiva val när vi handlar och välja ekologiskt och lokalt framför konventionellt odlad och importerad mat. Vi kan också börja titta på vilka förpackningar det finns på maten vi köper och ta med egen tygkasse när vi handlar istället för att köpa plastkassar.

ekologisk miljö miljörätten natur skärgård
0 kommentarer