Lilla holmen

Tidigare i veckan när jag var in till stan besökte jag Lilla holmen, ett utflyktsmål som ligger på promenadavstånd från Mariehamns centrum. På området finns kaniner, höns och påfåglar. Hönsen och påfåglarna strövade tidigare fritt men på grund av att de blivit angripna av besökare är de numera skyddade i hönsgårdar. 
 
 
 
Den första bron ut till Lilla holmen byggdes på privat initiativ år 1870. Holmen var från början tänkt som ett yttersta fäste för båttrafiken men friluftsintresset kom snart att ta över. År 1881 övertog Mariehamns stad upprätthållandet av parken. Fågeldammen som fortfarande är i bruk kom till under 1930-talet på initiativ av Fågelskyddsföreningen. Det nuvarande fågelhuset byggdes i slutet av 1980-talet och på 1990-talet fick smådjuren nya burar.
 
 
 
Fågelhuset har burar på utsidan av fasaden så fåglarna kan flyga ut och in. Insidan av huset är öppen för besökare dagligen under särskilda öppettider.
 
 
 
Alla som besöker Lilla holmen kommer inte för att se på djuren. En del besöker den allmänna badstranden som finns här. På vintern besöks stranden även av vinterbadare. 
 
 
Lilla holmen kan vara en trevlig plats att besöka på dagtid men allt som händer på holmen när mörkret lagt sig kunde vara stoff för flera böcker och tv-serier. I lokaltidningarna har man bland annat kunnat läsa om att en kvinna hittats död i vattnet precis utanför holmen och en dag när en vinterbadare skulle ta sitt morgondopp möttes han av en oväntad syn: en stulen bil var nerkörd på stranden. 
 
Det finns också många historier som media inte nås av, som vad platsen betyder för olika människor. Lilla holmen är t.ex. en plats för olika informella möten. Här kanske något par träffats första gången. Det kan också vara hit någon förälder går första gången efter att skilsmässan är klar. En första utflykt med barnet/barnen som ensamstående förälder. Miljön inbjuder till så mycket utan att egentligen ställa några krav. 
 
 
Mariehamn badstrand fågelhus kanin lilla holmen paviljong påfågel undulat utflykt
0 kommentarer