#89 - Passiv inkomst

Något som ibland poppar upp i sociala medier är olika inlägg som handlar om hur man kan skaffa sig passiva inkomster. På ytan kan det låta som att man kan tjäna pengar utan att lyfta ett finger, men börjar man skrapa på ytan och läsa alla inlägg i ämnet visar det sig att det inte är hela sanningen. 
 
En passiv inkomst är i grunden en inkomst som man får utan att aktivt arbeta för den. Det handlar om att sätta upp ett system som sedan arbetar av sig själv och fortsätter generera pengar. Mycket av det vi människor gör idag går att göra på ett mer effektivt sätt. Om man vill ta det till nästa nivå så går det att utveckla egna sätt att skaffa smarta passiva inkomster på. En passiv inkomst innebär alltså att man inte aktivt behöver göra något för att tjäna pengar under processen. Däremot så kan det krävas tid, jobb, eller kapital i början. 
 
En passiv inkomst kan vara ett komplement till en aktiv inkomst och fungera som en buffert eller en grund till en investering. Här kommer några tips som man kan testa: 
 
1. Spara pengar på ett sparkonto med bra ränta.
Bestäm hur mycket du kan avvara varje månad och lägg in det som en automatisk betalning som dras samma datum varje månad. 
 
2. Uthyrning av bostad.
Har man ett extra rum, en friggebod, en sommarstuga osv. kan man hyra ut den tiden som det står tomt. En vinterbonad sommarstuga kan t.ex. hyras ut till studerande under läsåret. Ett rum kan hyras ut genom airbnb.
 
3. Uthyrning av bil, cykel, garage eller parkering.
Kan man hyra åt bostadsyta, så varför inte fordon och utrymme för dessa. Speciellt under högsäsong eller om man bor i en stad kan det säkert finnas en marknad för detta. 
 
4. Sälja digitala produkter. 
Att sälja fysiska produkter på nätet ses som en aktiv inkomst då det kräver regelbunden arbetsinsats, men att sälja digitala produkter är något helt annat. Kan man designa mönster, är duktig på att fotografera eller skriva och har lite kunskap om hur man skapar digitala filer, så finns en möjlighet till passiv inkomst. Flera webshoppsystem har inställningar för försäljning av digitala produkter. 
 
5. Starta en blogg eller hemsida. 
Har man en blogg eller hemsida kan man ha annonsplatser på sidan vilket genererar pengar även när man inte uppdaterar sidan. Det finns olika reklamnätverk för detta som man kan använda t.ex. adsense och adtraction. Man kan också se över andra möjligheter och platser att sälja annonsplatser. 
 
6. Skriva en e-bok. 
Om man tycker om att skriva, kan man göra en e-bok. Fördelen med en e-bok är att det kräver väldigt lite i utlägg då man inte behöver trycka en upplaga och slipper tänka på leveranser. 
 
7. Starta en Youtube-kanal.
Med Youtube är det som med blogg och hemsida, att det är annonser som kan ge en passiv inkomst. Dock är det i båda fallen mängden besök som genererar intäkter. 
blogg digitala produkter ehandel ekonomi passiv inkomst sparande youtube
0 kommentarer