Skördefesten i Sottunga

Under helgen som passerat har Skördefesten på Åland ordnats för artonde året av föreningen Skördefestens vänner. Skördefesten består av restauranger, öppna gårdar och Plåpp Åpp-aktiviteter, som inbjuder till att besöka olika gårdar och att handla lokalt. Alla produkter som säljs under skördefesten är nämligen lokalt tillverkade på Åland.
 
I år var det första året som Sottunga deltog som öppen gård (eller snarare öppen ö.) På Sottunga fanns i princip 3 olika punkter på ön att besöka: hamnområdet, centrum och Gamla skolan.
 
Gamla skolan som även är ett hembygdsmuseum höll öppet för den som ville gå in och titta på utställningen.
 
I centrum höll Sottunga Andelshandel öppet enligt ordinarie öppethållningstider. På Almas galleri o hantverk kunde man bl.a. prova på måleri. Även Lyckliga Lottas café höll öppet och man kunde också titta på veterantraktorer och veteranbilar i centrum.
 
I hamnområdet var restaurang Salteriet öppet och bjöd på en skördefestmeny. Ute på Salteriets terass kunde man prova på att fläta pilkorgar och även köpa med sig en pilkorg hem. På terassen kunde man även köpa grönsaker som odlas på Sottunga. Ovanför Salteriet finns en gammal kaffestuga/väntsal där jag höll till under helgen med lokalt hantverk till försäljning. 
 
 
Min virkade cykel utanför stugan
 
Inne i kaffestugan hade jag en pysselhörna för barn.
 
Pysselhörnan
 
Det kom några barn och pysslade med konservburkar, papper och knappar:
 
 
 
Brevid ingången hade jag en stickhörna där man kunde bläddra i handarbetsböcker och -tidningar efter inspiration och prova på att sticka några varv. 
 
 
På fredagen regnade det och blåste mycket. Höststormen var här.
 
 
Men det blev bättre under helgen. På lördagen och söndagen tittade solen fram. Jag sålde inte så mycket, men fick ändå över 50 besökare, många intressanta samtal och 5 pysslande barn som förgyllde tillvaron i kaffestugan. Jag är nöjd med helgen.
 
barn havsform höst höststorm kaffestugan levande skärgård pyssel skärgård skördefest sottunga sticka återbruk
0 kommentarer