Eksta pepparkakor

Ikväll bakade jag också pepparkakor. Jag använder ett recept ur kokboken Annas mat som heter Eksta pepparkakor. 
 
Eksta pepparkakor (ca 200 pepparkakor)
250 g margarin eller smör
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl 
 
Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen. Skiva margarinet eller smöret och lägg det i en bunke tillsammans med alla kryddorna. Slå på den heta sockerblandningen och låt allt stå en stund tills smöret eller margarinet smält. Rör om då och då. Låt svalna så att det blir rumsvarmt.
Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. (Den sväller sedan.) Arbeta ihop degen med t.ex. en trägaffel. 
Låt degen vila 1-2 dygn (i kylskåpet) innan den bakas ut, antingen övertäckt i sin bunke eller inlagd i plastpåse.
 
Grädda tunna kakor i 200 - 225 grader ugnsvärme i 4-6 minuter. 
 
pepparkakor
1 kommentar
Anna Ekman

Det receptet använder vi alltid också. De är goda!