Ålandsrosen

En väska med axelrem som virkas med fasta maskor i grovt ullgarn. Jag har låtit väskan ligga i blöt med tallsåpa och varmt vatten. Sen har den fått torka en dag innan jag dekorerat den med detaljer i bomullsgarn. Efter att det torkat blev garn mindre hårt och väskan fick ett mjukare intryck. Här finns berättelsen om ullgarnet jag använt. Istället för knappar och blixtlås ligger ett dekorerat lock tungt över framsidan av väskan.



Mått

35 cm x  28 cm

Material

Garn: ca 6 stora nystan ullgarn. restgarn av bomull till dekor (4 olika färger)
Virknål: 6 mm och 2,5 mm
En stoppnål till montering.

Virkfasthet

8 m x  12 v = 10 cm x 10 cm

VIRKBESKRIVNING

Framstycke

Virka 28 luftmaskor. Sen virkar du fastmaskor i luftmaskorna i  27 varv.

Bakstycke

Bakstycket virkas likadant som framstycket. Efter 27 varv fortsätter du virka ytterligare 26 varv med fastmaskor. Dessa 26 varv blir locket som hänger över framsidan.

Axelrem

Axelremmen går runt hela väskan och är lika bred som väskans djup. Virka 4 luftmaskor. Sen virkar du fastmaskor i luftmaskorna i  140 varv. Här kan man lägga till varv eller ta bort varv beroende på hur lång axelrem/handtag man vill ha.

Blommor

Virka 24 blommor i bomullsgarn med virknål 2,5 mm.

Såhär virkar du en blomma: Virka 5 luftmaskor och slut dem till en ring. Virka fastmaskor runt ringen tills varvet är slut. Slut varvet med en smygmaska. *Virka 5 luftmaskor. 1 smygmaska i ringens fastmaskor.* Upprepa från * - * totalt 5 ggr. På nästa varv virkar du fastmaskor runt alla ringar med luftmaskor. (blommans kronblad). Avsluta varje ring med en smygmaska innan du fortsätter till nästa. Fäst trådarna.

Montering

Axelremmen virkas fast i framstycket med fastmaskor. Virka fast de två ändorna som blir med varandra. Den hoplappade sömmen blir på axelremmens insida. Fortsätt virka på axelremmen runt hela väskan så blir den stadig. Sedan virkas axelremmen fast i bakstycket. Fortsätt även här virka runt på axelremmen runt hela väskan så den blir stadig. Räkna på varven för bakstycket så att du sparar de 26 virkade varven som ska bli locket på framsidan.

Innan dekoration ser väskan ut såhär:



Dekoration

Virka 3 fastmaskor med virknål 2,5 mm i varje maska på alla kanter med bomullsgarn. Axelremmen viks dubbel och sys ihop med samma bomullsgarn du virkat kanterna.
Sy fast blommorna på locket. Räkna så att du får plats med 6 blommor på bredden och att en blomma tar 6 varv av utrymmet på höjden.

0 kommentarer