Jennys handarbeten - june 2012

Hemtrevnad och städningsgalenskap

Nu är min första arbetsvecka på sommarjobbet slut. Den här veckan har jag haft ganska mycket städning på schemat. Det är så olika hur pensionärerna förhåller sig till hemmets behov av städning. För somliga är det något som sker varannan vecka. För andra tycks livet kretsa kring varenda litet dammkorn de lyckas hitta överallt. För en pedantisk person räcker det inte ens att städa varje vecka. Den pedantiske måste bland annat också  hålla efter alla dammkorn, se till att mattorna ligger på centimetern i förhållande till möblerna, kamma mattfransar...
Det finns en gammal tidningsartikel från förra seklet om Hemtrevnadens konst som beskriver detta fenomen så bra. Jag hittade den i min vaxduksbok. Här kommer ett utdrag ur artikeln:
 
"... Att ordning och renlighet hänga samman med trevnaden är en naturlig sak, men många husmödrar låta den gå till överdrift och göra på så sätt hemmet till ett litet helsike för familjen. Jag minns särskilt ett par sådana fall, där både man och barn drevs bort av hustruns städningsgalenskap, och där till sist ingen människa vågade sticka så mycket som nästippen inom dörren. Man visste aldrig var man vågade sätta sig, man tordes inte röra minsta småsak och hela tiden hade man det obehagliga medvetandet, att värdinnan satt som nålar av längtan att få börja skura ut en. Och man hann knappast utom dörren förrän städningen var i full gång. Så där illa är visserligen blott ett fåtal, men alltför många ha renlighetsflugan i tillräckligt hög grad att totalt sopa ut hemtrevnaden. Renlighet är både nödvändig och trevlig men den får inte göras till en tortyr. Man kan mycket väl hålla hemmet rent nog utan att därför ständigt springa omkring med trasor och borstar och gräla för vartenda dammkorn, som virvlas upp."
 
En skymningsbild av hamnen från tidigare i veckan