Jennys handarbeten - august 2015

Servitörlinjen

Det här är en fortsättning på min livshistoria.
 
Året är 2003 och jag är 19 år. Det är höst och jag har börjat på en 1-årig yrkesutbildning till servitör på Ålands hotell- och restaurangskola.
 
Jag betraktar utbildningen som ett års betänketid tills jag vet vad jag vill göra sen och peppar mig själv att tycka att jag har tagit ett bra beslut trots att det inte var ett val från hjärtat.
 
Utrag ur min dagbok:
 
14 september 2003
"... Jag trivs faktiskt jättebra i skolan. Utbildningen är intressant och man lär känna de andra i klassen bra eftersom man äter med dem, arbetar med dem och klassen är inte så stor. Det är ett plus att jag inte känner någon sen tidigare."

Precis som gymnasietiden blir även tillvaron på hotell- och restaurangskolan en tillvaro där jag lever och utvecklas medan privatlivet mest handlar om överlevnad.
 
Vid den här tiden är jag en blyg person som har svårt att ta kontakt med nya människor. Möten med nya människor blir en stor utmaning eftersom det är en viktig del av servitöryrket. Jag utvecklas väldigt mycket socialt under läsåret.
 
Det var här på servitörlinjen som min sociala utveckling startade eftersom jag nu blev tvungen att ta kontakt med människor som jag inte kände.
 
Privat blir det allt tuffare på många sätt under den här tiden. Under gymnasieåren hade jag fått ekonomiskt stöd av socialtjänsten som tillägg till mitt studiemedel vilket nu kommer att upphöra. Det blir ekonomiskt svårt. Jag löser det genom att jobba extra som simlärare ett par kvällar i veckan på simhallen. Varannan helg gör jag praktik på skolans övningsrestaurang och det blir tungt att ha både skola, jobb och praktik.
 
Livet med min pojkvän blir inte heller enklare, men jag går fortsättningsvis och hoppas på att han ska förändras. Jag tänker att vi tillsammans ska kunna reda upp både hans, mina och våra gemensamma problem, vilket får mig att tänka att vi nu är redo för nästa steg i vårt förhållande.
 
Fortsättning följer...
Taggar: 2003 livet relationer service servitörlinjen social förmåga utbildning utveckling ÅHRS