Mitt avfallsfria liv del 7: Skönhet & hygien

Tidigare i år tog EU beslut om att förbjuda engångsartiklar i plast från år 2021. Beslutet kommer troligen leda till att marknaden tvingas göra en omställning till en hållbart utveckling. Redan nu kan man se att det börjar dyka upp alternativ till plast i handeln. Bambu och papper börjar dyka upp som alternativ och även produkter i tyg och metall som är tänkta att återanvändas ser man allt mer av. Men fram till att förbudet blir aktivt och omställningen pågår finns en hel del att göra.
 
Har du t.ex. tänkt på hur mycket engångsartiklar och plastförpackningar det kan finnas i badrummet? Det kan bl.a. vara tops, shampoflaskor, flytande tvål, toalettpapper, rakhyvlar, tandkräm och tandborstar. Lite som med miljövänlig städning finns det olika åsikter om vilka badrumsartiklar som är bäst ur miljösynpunkt. Än så länge har förpackningsindustrin inte kommit så långt att flytande produkter kommer i hållbara förpackningar. Man hittar ofta ekologiska produkter i plastflaskor som på sin höjd kan återvinnas. Alternativet är att leta efter produkter i fast form. En fast tvål kommer t.ex. ofta förpackad i papper eller kartong vilket är bättre ur återvinningssynpunkt. Vissa papper går t.o.m. att kompostera. 
 
När det gäller skönhet och hygien får man ofta göra en avvägning om vad som funkar för en själv i förhållande till vad som är bäst för miljön. Jag vet att det finns personer som väljer eltandborste framför en komposterbar bambutandborste eftersom det är bättre för deras tandhygien. På vintern är det också många som blir torra i hyn i vårt nordiska klimat och behöver flera skönhetsprodukter för att kunna handskas med det. Man får helt enkelt göra sina egna prioriteringar. 
 
avfallshantering hygien noll avfall skönhet zero waste
0 kommentarer