Delningsekonomi

Jag är skapare och adminstratör för en lokal Facebook-grupp som handlar om delningsekonomi. 
 
Vad är delningsekonomi? 
Begreppet delningsekonomi kommer från engelskans sharing economy och innebär olika arrangemang för att hyra, dela eller låna saker och tjänster iställer för att själv äga dem. Även olika arrangemang för att byta och ge bort tjänster och saker räknas in i begreppet. 
Det svenska ordet delningsekonomi har funnits sedan 2013 men innebörden är egentligen inget nytt utan har funnits längre.
Ett exempel på det är bibliotekens verksamhet som bygger på att låna ut litteratur och media till samhällets invånare. I städerna finns också en uppsjö av företag som sysslar med uthyrning av allt från fordon till maskiner, festkläder och andra prylar som man kan tänkas behöva under en kortare (eller längre) period. Det finns även nischade små butiker (t.ex. antikvariat) som har en text ovanför butiken där det står: "köper, byter, säljer". 
Även i privatlivet sker delningsekonomi utan att man egentligen tänker på det t.ex. när du lånar något av en vän eller när du byter tjänster med någon. 
 
Olika syn på delningsekonomi
Det har utvecklats två olika synsätt på delningsekonomi. Man skulle kunna säga att en del fokuserar på delningen och andra fokuserar på ekonomin
 
"Delning"
Den ursprungliga tanken med delningsekonomi handlar om att dela saker och tjänster vilket innebär att man ökar användningsgraden av t.ex. en och samma produkt. Det kan t.ex. handla om att man lånar ut sin bil till en bilpool för att på så vis blir bilen använd även när man själv inte behöver den. Som ett tack kan lånaren t.ex. tanka bilen. Det handlar om en inneboende vilja hos individen att vilja låna ut och dela med sig av saker utan att göra en förtjänst. 
 
"Ekonomi"
Jag har uppfattningen att det är många som förknippar delningsekonomi med uthyrning mellan privatpersoner. Man bör då vara medveten om hur det ska beskattas, när det blir fråga om näringsverksamhet och kanske fundera på konkurrens med etablerade företag inom samma nisch. 
Enligt docent Mats Nylund vid Arcada är en ekonomi som bygger på delande i stället för att köpa och äga saker en väldigt bra utgångspunkt. Men i praktiken har den ideella delningsekonomin, som har som mål att skapa samhörighet, blivit marginell. "Det är tveksamt hur mycket delande som ingår när kommersiella jättar som Airbnb eller Uber har vuxit fram."  
 
alternativ ekonomi byta dela delningsekonomi ekonomi gemenskap kollaborativ ekonomi låna samhälle
0 kommentarer