Vegetarisk lasagne

Jag är inte vegetarian eller vegan men tycker det är roligt att experimentera mellan olika alternativ. Det svåra med veganskt (och även vegetariskt) kan vara att hitta på måltider som mättar. Tricket är kanske att kombinera:
- baljväxter (t.ex. bönor och linser)
- rotfrukter eller andra kompakta grönsaker (t.ex. morötter, squash,selleri)
- spannmål (t.ex. mjöl, gryn, pasta)
- och/eller vegetabiliskt fett (t.ex. olivolja, kokosmjölk) 
 
Helgerna är bra tillfällen att förbereda matlådor för att underlätta livspusslet i veckorna. Den här gången blev det två stora ugnsformar vegetarisk lasagne. Jag utgick från ett recept som jag hittade hos Ekotipset, men gjorde några ändringar beroende på vad det fanns att tillgå på den lokala butiken. 
Vill man göra lasagnen vegansk eller glutenfri så går det bra att byta ut lasagneplattorna mot ett annat alternativ. 
 
Recept:
200 g röda linser
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 pkt krossade tomater
2 zucchini/squash (eller en påse rotfruktsmix)
1 pkt färska champinjoner
4 tomater
1-2 pkt lasagneplattor
Olivolja
Salt & peppar
Vatten, fyll 3 tomma krossade tomatförpackningar
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Fräs lök och vitlök i olivolja i kastrull eller stekpanna.
3. Skölj linserna och häll i tillsammans med örtsalt och peppar.
4. Häll i krossade tomater och vatten. Låt puttra några minuter tills linserna är mjuka.
5. Skär upp zucchini och champinjoner.
6. Varva linsgryta, lasagneplattor och zucchini (eller rotfruktsmix) så länge du kan.
7. Toppa med champinjoner och tomater, salt, peppar och olivolja.
8. Ställ in i ugnen ca 35 min.
 
lasagne mat recept vegan vegetariskt
0 kommentarer