Sameblod

Sameblod är ett prisbelönt drama om en samisk flickas uppväxt. Regissören Amanda Kernell har bl.a. fått utmärkelsen Bästa unga regissör när filmen premiärvisades på filmfestivalen i Venedig. 
 
Fakta Sameblod: 
Filmens längd: 110 minuter 
Filmens genre: drama
Utgivningsår: 2016
 
 
Filmens handling
Filmens handling kretsar kring en äldre kvinna som återvänder till sitt ursprung efter att tidigare ha velat lämna allt samröre med sin samiska kultur. Filmen handlar i stora drag om Sveriges kolonisering av samerna och rasbiologins 1930-tal. 
I början av filmen ser vi den äldre kvinnan Elle Marja minnas tillbaka till sin tonårstid då hon och syster gick på internatskola. Enligt tradition ska hon ta över som renskötare i sin familj, men hon trivs inte med den negativa stämningen i byn och internatskolans hårda kultur. Efter att ha blivit utsatt för rasbiologiska undersökningar i skolan får Elle Marja nog och bestämmer sig för att ge sig av och starta ett nytt liv. 
 
Filmens budskap
Filmen har inget filosofiskt budskap. Det är snarare än biografisk skildring av ett kapitel i historien, som inte är mindre aktuellt idag. Antagligen var det så manusförfattaren tänkte. 

Skulle jag se den igen?
Jo, för det var några detaljer som jag inte helt förstod. Kanske för att man i filmen hoppar mellan dåtid och nutid. 
Sameblod film recension
0 kommentarer