Kökars Museum

Det är ganska vanligt på Åland, att man har någon form av hembygdsmuseum i kommunen, även om det i regel inte är kommunen som driver museet utan snarare någon av de lokala föreningarna som bedriver kulturverksamhet.
 
På Kökar drivs hembygdsmuseet av Kökars hembygdsförening sedan 1988. Museet ligger intill vägen som leder till Hellsö. Mittemot ligger bygdegården Vikingalund som används till utställningar, marknader m.m. 
 
Museet är inrymt i en byggnad som tidigare varit Österbygge-Hellsös skola. Huset är byggt år 1913. Inne på museet finns basutställningen "Ett annat Kökar", som visar livet på Kökar under 1800-talet fram till 1940-talet genom en stor samling foton och filmer. I huvudbyggnaden finns även en gammal kyrkorgel från 1911, foton, gamla möbler och textilier. 

På museiområdet finns gamla byggnader bevarade, men även nybyggda hus i gammal stil. På gården kan man hitta en båtutställning med gamla båtar och funktonsdugliga motorer, en stockstuga, en inredd torpstuga och en ladugård med jordbruksredskap. Det finns även en keramikverkstad och en timrad smedja.

Skolans unika gamla utedass, med ventilation och sex sitthål, finns bevarat på området. Nere vid stranden finns också en sjöbod, ett nyuppfört fiskehus och en stenkaj med brokista.

Kökar hembygdsmuseum museum
0 kommentarer