Kökars kommunbibliotek

På Kökar ligger kommunbiblioteket i skolan, som finns i Karlby. Det är ganska vanligt på Åland att kommunbiblioteken placeras i grundskolans lokal, även om det inte är så överallt. 

Min erfarenhet som låntagare är att det är lättare att hitta speciella böcker man letar efter ute i glesbygden. Vad det beror på vet jag inte, men de mindre biblioteken är duktiga på att ta in nya böcker samtidigt som de håller med äldre böcker inom smala nischer. 

På Kökars kommunbibliotek finns ca 7800 böcker för utlåning. Man köper också in ca 260 nya böcker varje år. Här kan du hitta böcker som du får köa länge för på en större ort. 

Lånetiderna för böcker på den åländska kommunbiblioteken är en månad, med vissa variationer. På Kökar har man valt att ändra lånetiden till 14 dagar om det är kö på boken. Annars är det en månad som standard. För tidsskrifter är utlåningstiden 14 dagar. Det går att lägga in en personlig kod på det egna lånekortet, så att man kan använda bibliotek.ax för att låna om en bok. Samtliga åländska lånekort kan användas i Kökars kommunbibliotek.

I Karlby utanför biblioteket och i Hellsö utanför Sommarängen finns återlämningslådor, där man kan lämna dina böcker då biblioteket är stängt. 

Biblioteket i Kökar har också en läsesal, där man t.ex. kan sitta och läsa olika tidskrifter. Det finns också möjlighet att låna en dator genom bokning. Har man en läsplatta, smarttelefon eller dator kan man använda bibliotekets trådlösa nätverk utan kostnad. 

Kökar bibliotek
0 kommentarer