Källskär

För att en kommun ska kunna leva behöver den ha en attraktionskraft. Vad som gör en kommun attraktiv som boplats och besöksort varierar men ofta är det kopplat till kultur och natur. 
 
På Kökar finns både kultur som lockar och en säregen natur. Kökar har gjort sig ett namn utomlands. Många människor runt om i världen, som i övrigt inte vet så mycket om Åland har ofta en berättelse eller en koppling till Kökar. 
 
Källskär
Om jag skulle välja ut en av alla saker som gör Kökar attraktivt så skulle jag säga Källskär. Delvis för att det var min första upplevelse av Kökar, men också för hur man har valt att förvalta ön. 
 
Det som har gjort Källskär till vad det är idag grundar sig på historien om greve Göran Åkerhielm. Det sägs att han kom till ön 1958 och blev förtjust i platsen. Till en början fick han hyra en stuga i ena delen av ön, men i slutet av 1960-talet när han hade fått jordförvärvsrätt började planerna på ett eget hus på ön ta form. Han tog hjälp av en finsk arkitekt och lät bygga i finsk stil med vissa drag från Antikens Grekland, vilket även syns i trädgården som går i medelhavsstil. 
 
Göran Åkerhielm återkom till Källskär varje år fram till 1984, då han valde att donera sitt ställe till Ålands landskapsregering. Sedan 1990 har Källskär blivit en plats för konststipendiater. Varje år tilldelas konstnärer möjligheten att få åka till Källskär för att hitta inspiration till nya konstverk. 
 
Det finns en bok om Källskär som är utgiven av Ålands landskapsregering och Ålands konstmuseum. Jag rekommenderar att man läser den och tar del av bilderna och berättelserna från konstnärerna som vistats på ön. 
 
Kökar kommun källskär
0 kommentarer