Kökar är annorlunda

Kommunen 
Kökar är ett ösamhälle i ytterkanten av Ålands skärgård. Kommunen är med sitt geografiska läge Ålands och Finland sydligaste. 

Kommunen har en areal på ca 804 km2, varav huvudön är ca 57 km2 och resten utgörs av holmar och skär. Idag finns ca 250 fast bosatta personer på Kökar. De flesta bor på huvudön Kökar, som består av byarna: Finnö, Hamnö, Hellsö, Karlby, Österbygge och Överboda.

Till Kökar hör även ön Kyrkogårdsö som ligger en halvtimmes båtfärd nordväst  om huvudön. Till Kyrkogårdsö går färjtrafiken in vissa turer. Kyrkogårdsö har bilväg och fast bosättning. 

Historik och kultur
Kökar har ett historiskt värde som lockar, mycket tack vare sitt läge men också kulturellt med många spännande berättelser av de som kommit till samhället samt av de som levt där i generationer. 

Kökar är annorlunda. Samtidigt som det här ett kulturhistoriskt värde som är unikt, kan kommunen erbjuda allt man förväntar sig av en kommun i vår samtid. Här finns bl.a. skola, daghem, äldreboende, hälsovård, postkontor, bibliotek, kyrka, kommunkansli och festlokal.





Kökar kommun kommunutmaningen skärgård Åland
0 kommentarer