Kommunen Kökar

Kommunkansliet 
På Kökar fungerar byn Karlby som en centralort för samhället. I Karlby finns bl.a. butik, postkontor och kommunkansli.

I kommunkansliet arbetar kommundirektören med sina medarbetare: 
* Byråsekreteraren som sköter löneräkning. 
* Bokföraren som ansvarar för bokföring och fakturering. 
* Socialsekreteraren som sköter socialförvaltningen. 

I kommunkansliet på Kökar finns även sammanträdesrum där kommunstyrelsen och kommunfullmäktige samt övriga kommunala nämnder håller sina möten. 

Kommunstyret Kökar
Utöver kommunstyrelse och kommunfullmäktige finns olika nämnder. 
I Kökar har man valt att slå ihop flera nämnder, eftersom kommunen har en liten befolkning och det annars skulle vara svårt att fylla alla platser. 

Kökars framtid som kommun och samhälle:
Enligt den kommunreform med tillhörande utredningar är staden Mariehamn den enda som har en chans att överleva som självständig kommun. Utredningarna vill visa att det är stora samhällen med Mariehamn som centralort som är det enda rätta. 
I den här kommunutmaningen frångår jag det synsättet och fokuserar istället på vad som gör ett levande samhälle och att även små kommuner förtjänar att få existera. 

Kommunen Kökar har det svårt ekonomiskt. Överlag är det svårt för små kommuner att funka ekonomiskt. Små kommuner har sällan höga utgifter, eftersom befolkningen lärt sig att spara på resurser och dra sitt strå till stacken. Problemet är snarare att den lilla befolkningen bidrar med för lite skatter till kommunen för att det ska gå ihop. 

Egen kommun 
För Kökars del är en egen kommun det som ger samhället störst chans att överleva. Kökar är ett ösamhälle som ligger en bit ifrån andra samhällen med havet som gräns. Det är svårt att tänka sig hur Kökar skulle fungera som samhälle om kommunstyre flyttas till en annan plats. 

Tvådelad kommun
En lösning kunde dock vara att gå ihop med en annan kommun som har liknande förutsättningar. Det kanske inte ser ekonomiskt bra ut på pappret till en början, men kanske på sikt kan ge mycket. 
Helst skulle det vara en närliggande kommun med goda trafikförbindelser. Då kan man skapa större arbetsfält och förflytta resurser efter behov. 
En förutsättning för att hålla båda samhällen levande är att kommunstyrelse och fullmäktige bör innehålla 50/50 invånare från vardera samhälle. 

Minoritet i en större kommun
Jag tror att Kökars framtid ser mörk ut om den ingår som minoritet i en större kommun, t.ex. i en lösning bestående av tre eller fler forna kommuner. Risken är att det största samhälet i en sån lösning tar makten och de mindre utarmas, om de får för lite inflytande. 


Kökar kommun kommunutmaningen
0 kommentarer