Vägar till Kökar

Kommunikationer 
Till Kökar kan man ta sig från två olika håll, antingen från öster eller väster. 
Från öster reser man från finska fastlandet, vidare genom Åbolands skärgård tills man når färjeläget i Galtby, Korpo. Därifrån går färjan till Kökar. 
Från väster reser man från Ålands huvudö, i dagligt tal kallad fasta Åland. Ca 30 minuters bilfärd österut från staden Mariehamn ligger Långnäs hamn. Från Långnäs går flera olika färjor, bl.a en linje som kallas för Södra linjen. Den södra linjen angör flera mellanhamnar innan den kommer till Kökar. 
Linjen går i båda riktningar, vilket ger Kökarborna möjlighet att ta sig in till Mariehamn över dagen. Vid enstaka tillfällen får Kökarborna även möjlighet att besöka Åbo över dagen. Restiden till/från Kökar enkel väg är ca 2,5 timmar. 

I dagsläget är vattenvägen det enda sättet att komma till Kökar. I färjfästet finns även en landningsplatta för helikopter men den används i princip bara för sjuktransporter. 

Förflytta sig på Kökar 
På Kökar kan man förflytta sig med bil och andra transportmedel. Det finns inte busstrafik, men det går att beställa taxi. Det finns även liknande beställningstrafik för vattenvägarna, s.k. passbåt. 

Framtidens kommunikationer 
Dagens trafik är på väg att förändras. Just nu pågår ett projekt som kallas Kortrutten, vilket kommer att förändra resvägarna till och från Kökar. Vad man tycker om det på Kökar? En del är för kortrutten och andra är mot. 

Mer om Kortrutten och Ålands skärgårdstrafik kommer i ett eget inlägg längre fram. 


kommunikationer kökar
0 kommentarer