Inkastare eller hotellchef?

Attraktionskraften
Inom kommunpolitik nämns ofta att det som lockar folk att flytta till en kommun är en kombination av lediga jobb, bostäder och den kommunala servicen. 

Ändå finns det kommuner som har detta och ändå inte lyckas. Jag tror att det är en annan faktor som är helt avgörande: samhällets attraktionskraft.
 
Tillgång på bostäder och lediga jobb hjälper inte om kommunen inte har något mer som skapar trivsel och gör kommunen attraktiv.

Inkastare 
Kommuner som inte lyckats skapa ett attraktivt samhälle beter sig ibland likt en Inkastare till en krog. 

Inkastaren basunerar ut reklam riktad till förbipasserande och vill snabbt få in folk för att förbättra statistiken, men när människorna väl är på insidan lämnas de ofta åt sitt eget öde. 

När en kommun beter sig såhär leder det sällan till ett gott resultat på sikt. Kortsiktigt kanske man lyckas få inflyttning i kommunen genom att locka med bostäder, arbeten och kanske någon inflyttningsförmån. I det långa loppet händer det att de nyinflyttade, efter en kort tid, lämnar kommunen av olika skäl. De sprider dessutom sina erfarenheter till andra människor vilket ger kommunen dåligt rykte. 

Istället skulle jag rekommendera att gå in för rollen som hotellchef. Hotellchefen är serviceminded och har ett helhetsgrepp om miljön, servicen, atmosfären och vad man vill förmedla. Ledorden är estetik, inspiration, vision, trevligt bemötande, öppenhet och innovation. 

När en kommun beter sig på det här sättet byggs goda relationer och kommunen får ett gott rykte. Turisterna blir fler för de sprider goda omdömen som ringar på vattnet. De fast bosatta i samhället trivs också och stannar kvar, eftersom kommunen vill och vågar satsa på deras välfärd. Kommunen blir attraktiv och drar till sig fler inflyttade och besökare. 

kommun kommunreformen samhälle Åland
0 kommentarer