Art deco

Det finns ett hus i Mariehamn som skiljer sig från mängden. Det saknar kantiga hörn och har istället mycket runda former. När jag började forska i olika arkitekturstilar kom jag till slut fram till att det högst troligen är Art Deco. 
 
Art Deco
Art déco kommer från franskans art décoratif ("dekorativ konst"), och är en stil som kommer från tiden mellan 1920 och början av andra världskriget. Art déco var en reaktion mot förenkling och industriell massproduktion. Art déco ville framhäva det individuella, dekorativa och exklusiva. I Europa blev det mest känt inom inredning och möbeldesign under 1920-talet, medan stilen var populär i USA fram till början av 1950-talet. I Miami finns det byggnader längs med Ocean Drive i art déco-stil. Motiven togs i första hand från Orienten, Egypten, det antika Grekland och Rom. 

Art déco uppkom under mellankrigstiden och är ett uttryck för den snabba industrialisering som höll på att omvandla den traditionella kulturen. Ett av dess mest framträdande drag är just att den omfamnar modern teknologi. Den skiljer sig från sin föregångare art nouveau i det att den föredrog det symmetriska framför det asymmetriska, det rätlinjiga framför det böljande och geometriska former framför organiska.

Stilen betonar geometriska former: klot, polygoner, rektanglar, kvadrater, trianglar, parallelltrapetser, sicksack, sparrar, strålar och solstrålemotiv. Element anordnas ofta i symmetriska mönster. Moderna material som aluminium, rostfritt stål, bakelit, krom och plast används ofta. Glasmålningar, inläggningar och lack är också vanliga. Färgerna tenderar att vara starka och kontrasterande.

Konstnärer och formgivare integrerade motiv från antikens Egypten, Mesopotamien, Grekland, Rom, Asien, Mesoamerika och Oceanien med maskinålderns element. Art déco var också influerat av kubismen, konstruktivismen, funktionalismen, modernismen och futurismen.

Under sina glansdagar representerade art déco lyx, glamour, livsglädje och tro på sociala och tekniska framsteg.

 
 
Detaljer från Art Deco som man kan ringa in på just det här huset i Mariehamn är följande: 
 
1. Symmetri: placeringen av fönster. 
2. Geometri: Detaljer som har en en geometrisk form.
3. Flirt med modernism & funkis: rappad fasad, rena linjer och former. 
4. Individuellt och exklusivt: Ytterdörren och balkongernas design. 
 
Mariehamn arkitektur art deco
0 kommentarer